Krisescenario: – Vil lamme en global økonomi

5 months ago 37


Skulle det viktige Hormuzstredet bli en brikke i Midtøsten-konflikten, er det et tegn på desperasjon, tror oljeanalytiker.

Hormuzstredet er et viktig område for global oljetransport. Illustrasjonsbilde av oljetanker i stredet fra en tidligere anledning. Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Det var knyttet spenning til om det kom til å bli tydelige bevegelser i aksje- og råvaremarkedene da markedene åpnet igjen etter helgen.

Iran gjennomførte natt til søndag et storstilt angrep mot Israel med hundrevis av droner og raketter. Det skaper bekymring for ytterligere eskalering av krisen i Midtøsten.

Oljeprisen var ventet å stige da handelen åpnet natt til mandag norsk tid, men den har heller falt noe tilbake.

I skrivende stund omsettes ett fat nordsjøolje (Brent spot) for 89,0 dollar fatet, en nedgang på rundt 0,5 prosent siden midnatt.

Fredag før helgen klatret oljeprisen til sitt høyeste nivå siden oktober i fjor, til over 92 dollar fatet i løpet av handelsdagen, etter meldinger om at Israel forberedte seg på et mulig angrep.

Les på E24+

Yngve Slyngstad: – Investorene krever 12–14 prosent årlig avkastning

Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets, mener det er en klar grunn til at oljeprisen holder seg relativt stabil.

– Markedet vurderer angrepet fra Iran som en invitasjon til deeskalering. Så er det fortsatt usikkerhet rundt Israels respons. Det er den klare tolkningen av prisutviklingen, sier han.

Martinsen sier at dette var noe man kunne se for seg i etterkant, men at man ble litt overrasket over omfanget og at det kom fra iransk jord.

– Man forventer en eller annen respons fra Israel, men timing og hvordan det vil skje er usikkert, sier han.

Risiko på fem-seks dollar

Martinsen trekker også frem at Iran har vært tydelige på at angrepet var en enkelthendelse, og en respons på Israels angrep på det iranske konsulatet i Damaskus i Syria i begynnelsen av april.

Det store spørsmålet er hvordan Israel nå vil respondere på angrepet. Martinsen mener at den interne dynamikken i det israelske krigskabinettet kan bli utslagsgivende.

– Nå ligger ballen på Israels banehalvdel. Det er vanskelig å predikere utfallet, sier han.

Oljeanalytikeren kaller situasjonen for ekstremt dynamisk, og hvor veien fremover blir avhengig av hvert tilsvar.

Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

– Hvor stor er usikkerheten i markedet nå?

– Vi tror det er en fem-seks dollar med geopolitisk risiko i oljeprisen. Hvis du ser på utfallsrom, så kan du lage scenarioer med lav sannsynlighet hvor prisen kan gå veldig høyt, sier Martinsen.

– Sånn det ser ut nå vil det ikke være noen påvirkning i det fysiske oljemarkedet, fortsetter han.

Oljeanalytikeren tror det er lite sannsynlig at Israel går etter Irans oljeinfrastruktur hvis de svarer på angrepet.

– De vil nok heller ha andre mål på prioriteringslisten som et tilsvar. Jeg tror ikke vi mister iransk oljeinfrastruktur eller at sanksjonene mot Iran strammes inn.

– Kan lamme Irans egen eksport

Porteføljeforvalter i Anders Johansen i Danske Bank påpekte også tidligere mandag at det som skjer i Midtøsten er spesielt sårbart for oljeeksporten.

Store mengder olje passerer gjennom Hormuzstredet, som ligger mellom Iran i nord og De forente arabiske emirater og Oman i sør. Stredet forbinder Omanbukta med Persiabukta.

Det gjør området strategisk viktig, og kan gjøre oljeeksporten sårbar ved ytterligere eskaleringer. Iran har tidligere angrepet skip der.

Ifølge DNB Markes fraktes det rundt 20 millioner fat olje og oljeprodukter gjennom Hormuzstredet hver dag.

– Hvor sannsynlig er det at Hormuzstredet blir en viktig brikke ved en eventuell eskalering?

– Det tror jeg er siste punkt på listen over tiltak som Iran vil iverksette. Det vil treffe ekstremt bredt og lamme en global økonomi, Irans egen eksport, og deres venner på produsentsiden og konsumentsiden, sier Helge André Martinsen.

– Det vil være en handling i desperasjon, i så fall, men at vi vil kunne se trusler om det, har vi sett tidligere, fortsetter han.

Les også

Midtøsten-forsker: – Kan bli farligere for Israel enn noe de har stått overfor siden 1948

Les også

Opptrapping i Midtøsten skaper stor usikkerhet om markedene: – I verste fall kan konsekvensene bli enorme

Read Entire Article