Kraftig resultatfall for Mærsk - høyner resultatutsiktene

5 months ago 40


Containerkjempen tynges av et svekket fraktmarked, men øyner nå mindre resultatfall enn tidligere for året som helhet.

Mærsk, med sine gjenkjennelige containerskip i fargen blå, er et av verdens største containerrederier. Foto: INGO WAGNER / Epa

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

København-noterte Mærsk legger torsdag frem tallene for årets første kvartal. Fasiten viser fall fra samme periode i fjor:

  • Omsetningen ble 12,4 milliarder dollar, mot 14,2 milliarder dollar.
  • Resultatet før skatt ble 328 millioner dollar, mot 2,3 milliarder dollar.
  • Driftsresultatet (ebit) ble 177 millioner dollar, mot 2,3 milliarder dollar.

Resultatknekken for årets tre første måneder kommer etter at Mærsk snudde til minus i regnskapet for fjerde kvartal.

Mærsk høyner samtidig den laveste delen av sin 2024-guiding, fremgår det.

For driftsresultatet er denne nå minus to milliarder dollar til et null-resultat, mens den for driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) er på mellom fire og seks milliarder dollar. Tidligere var dette på mellom minus fem milliarder dollar og et nullresultat og mellom en og seks milliarder dollar for helåret.

Situasjonen i Rødehavet, der skipene må ta en lengre rute rundt Afrika på grunn av angrep, fører til et strammere forhold mellom tilbud og etterspørsel av skip siden skipskapasitet bindes opp. Utviklingen har gitt høyere skipsrater.

Les på E24+

Dette må til for at Nels milliardavtale blir noe av

Analytikere ser forbi Rødehavet-effekt

Det siste rundt halvannet året har det vært overkapasitet av skip, etter at både uvanlig kraftig vareetterspørsel og store havneforstyrrelser fra under corona har falt bort. Samtidig ble det bestilt rekordmange nye skip, som leveres til rederiene og tynger markedet ytterligere.

Analytikere har nylig uttalt at de fortsatt ser mørkt på utsiktene til markedet for containerfrakt i lys av de negative driverne. Mærsk har tidligere varslet store kostnadskutt for å møte det ledelsen har omtalt som «betydelige utfordringer».

Drewrys «World Container Index», som viser prisen for frakt av en 40-fots container, ligger nå på 2.706 dollar, opp fra rundt 1.500 dollar før Rødehavet-uroen.

Rødehavet-toppen i slutten av januar var på over 3.960 dollar. Under corona toppet nivået på rundt 10.000 dollar.

Les på E24+

– Venter fantastiske år fremover

Read Entire Article