Fed-referat: «Noen deltagere» ville foretrukket enkeltkutt

2 hours ago 5


– Referatet viser at det var en større diskusjon enn pressemeldingen antydet, sier markoøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken.

Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres ...

USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) slapp onsdag kveld et referat fra rentemøtet i september.

Der kommer det frem at «noen deltakere» i rentekomiteen ville foretrukket et enkelt rentekutt, og at flere ville kunne støtte en slik beslutning.

USAs sentralbank Federal Reserve satte ned renten med 0,5 prosentpoeng på forrige møtet, et kutt som var større enn mange analytikere ventet.

– Referatet viser at det var større diskusjon enn den brede enigheten i pressemeldigen antydet. Flere foretrakk enkeltkutt og kunne støttet det, sier makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken til E24.

Så JPOW var på jobb for å overbevise?

– Det kan tyde på det.

På forhånd skrev Handelsbanken i sin morgenrapport at man skulle se opp for «haukete overraskelser» i referatet, blant annet diskusjonen om størrelsen på september-kuttet.

«Haukete» betyr at du støtter enn høyere rente, mens «duete» betyr at du støtter lavere renter.

Alsvik forklarer at det var små markedsbevegelser på publiseringen, men at rentene har steget en del på forhånd i dag.

– Markedet priser inn 80 prosent sannsynlighet for enkeltkutt i november, sier hun.

– Noe nytt dobbeltkutt fra Fed ser vi ikke. Det er også usikkert om det kommer to enkeltkutt fremover. Jo tregere rentenedgangen blir i USA, jo mer utfordrende blir det for Norges Bank.

Første dissens på 19 år

I begrunnelsen for kuttet viste Fed til at den økonomiske aktiviteten fortsatt vokste i et solid tempo, og at inflasjonen var mer under kontroll enn tidligere. Samtidig la Fed mer fokus på arbeidsmarkedet enn før.

På forhånd hadde sentralbanksjef Jerome Powell også sagt at han ikke ønsket noen videre nedkjøling av arbeidsmarkedet, etter at jobbtall for juli kom inn lavere enn ventet og skapte resesjonsfrykt i markedene.

Michelle Bowman i Federal Reserve var den eneste som tok dissens mot dobbelkutt i september. Foto: Eric Baradat / AFP

I forbindelse med septemberkuttet kom det også frem at et av de 12 medlemmene i rentekomiteen FOMC tok dissens, den første på 19 år.

Michelle Bowman ønsket i likhet med flertallet en mindre stram pengepolitikk, men mente at et «enkelt» kutt på 0,25 prosentpoeng var tilstrekkelig.

– Den amerikanske økonomien forblir sterk, uttalte Bowman i en forklaring.

– Vi har ennå ikke nådd inflasjonsmålet vårt, slo hun fast.

Priser inn enkelt kutt

Rentereferatet er tre uker gammelt. Siden den gang har det kommet flere tall som Fed tar hensyn til når de skal sette renten.

Forrige fredag kom amerikanske jobbtall for september inn langt sterkere enn ventet. Det ble skapt 254.000 jobber, mens det var ventet 150.000 på forhånd.

Det førte til at usikkerheten rundt om det blir et enkelt eller dobbelt kutt på rentemøtet i november, forsvant.

Onsdag kveld priser markedet inn rundt 84 prosents sjanse for et «enkelt» kutt, ifølge CME FedWatch Tool. De resterende prosentene anslår at det amerikanske rentenivået forblir på intervallet 4,75 til 5 prosent.

Read Entire Article