Blodrøde økonomisk tall har ført til varsel om kraftfulle tiltak i Tromsø kommune. Samtidig har opposisjonen krevd gransking av fjorårets underskudd på en kvart milliard kroner.
Blant tiltakene som skal få skikk på kommuneøkonomien er kutt i 150 årsverk.
Men nå har vondt blitt verre.
Ferske tall viser at kommunen har økt med flere årsverk enn de skal kutte. Dette sammenlignet med samme periode i fjor.
– Det bekymrer meg at årsverksutviklingen, altså antall ansatte, er på et slikt nivå som det fremgår her. Det er litt usikre tall nå etter fellesferien med ferieavvikling og ferievikarer, men det ser ut som vi har kommet for sent i gang med tiltakene. Vi skulle nok klart og gjort en større reduksjon når over halve året har gått, sier Markus Akselbo, gruppeleder for Tromsø Høyre, til NRK.
5640 årsverk
I snitt har det blitt over 100 flere årsverk i kommunen så langt i år sammenlignet med 2023.
Sammenlignet med perioden frem til august i fjor, er tallene langt verre for kommunen. Frem til august i fjor hadde kommunen i snitt 5640 årsverk, noe som er 159 færre enn samme periode i år.
Dette harmonerer ikke med kommunens økonomi, mener Akselbo.
– Man skulle tro at vi, når vi ble gjort klar over den økonomiske situasjonen allerede i februar i år, hadde kommet lenger.
Skylder på ferievikarer
I en fersk økonomirapport begrunner kommunedirektøren Stig Tore Johnsen økningen først og fremst med variable ansatte, herunder ferievikarer.
Den argumentasjonen møter liten forståelse hos Akselbo.
– Jeg synes vi uansett burde vært mye nærmere på snittallene per måned når vi har vært kjent med dette siden februar, sier han.
Selv avviser Johnsen til NRK at de har flere vikarer i år enn i 2023.
I rapporten kommer det frem at kommunen har redusert antall faste ansatte med 32 siden inngangen til 2024, og 50 ansatte siden tiltakene ble vedtatt.
Johnsen mener det er viktig å se på kommunens samlede personalkostnader som helhet.
– I helse og omsorg har vi gjort dramatiske forbedringer. Dette gjennom å ta ned vikarkostnadene til under halvparten i forhold til 2022, sier han, og peker på at overtidsbruken også er kuttet.
Johnsen er ikke enig med Akselbo i at kommunen kom for sent i gang med sine kutt.
– Det er nødvendigvis slik at det tar tid for å se effektene av det. Men om vi kom sent i gang eller ikke ... Vi mener i hvert fall ting indikerer nå at vi er på rett vei, sier han.
Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) mener det viktige nå er å ta ned årsverk og vikarbruk i kommunen.
– Summen av det kommer til å være et bra tilskudd for å få økonomien i vater igjen, sier Wilhelmsen.
Kommuneadministrasjonen vil 17. september presentere ferske økonomiske tall for formannskapet i kommunen, får NRK opplyst.
Kan bli flere
Selv uttrykker Akselbo bekymring for at de rød-grønne styringspartiene, slik han mener de har til vane å gjøre for å få budsjettene til å gå opp, kommer til å øke eiendomsskatten.
– Nå ser det ganske tøft ut, og tiltakene man har forsøkt å sette i verk har åpenbart ikke gitt nok effekt, sier han.
Wilhelmsen opplyser at en eventuell økning av eiendomsskatten så langt ikke har blitt nevnt i budsjettarbeidet.
– Kan du garantere at den ikke blir det?
– Nei, men du må ta hensyn til at vi skal ha en prosess. Vi er et kollegium bestående av fem partier som skal bli enige om retningen. Jeg er sikker på at 150 årsverk ikke er nok.
– Så det kan bli flere årsverk som må kuttes?
– Nei, jeg er sikker på det. Men, som sagt, vi skal ha en prosess. Vi er ikke kommet langt i budsjettarbeidet, men det må prioriteres. Det må ses på forskjellige ting, sier Wilhelmsen, og opplyser at budsjettet skal vedtas i desember.
Marsjordre til administrasjonen
Selv stiller Tromsø-ordføreren seg uforstående til kritikken fra Høyre.
– Hvis vedtaket til Høyres budsjett hadde vært for 2023, så hadde vi hatt 24 millioner mer i underskudd. Det alternative budsjettet til Høyre er akkurat det samme som Arbeiderpartiet. Det er bare et spørsmål om litt justering av inntekt og utgifter, så det er å falle på sin egen urimelighet å si.
Videre påpeker han at flertallet i kommunestyret har gitt en klar marsjordre til administrasjonen.
– Kommunestyret har vedtatt at man skal ta ned 150 stillinger, ta ekstraordinært utbytte, man skal se på reise, kurs og konferanse, og man skal se på å ta ned på rammen.
Publisert 06.09.2024, kl. 06.01