Kina avslutter omstridt militærøvelse ved Taiwan

4 months ago 38


Den kinesiske øvelsen Joint Sword-2024A «omringet» Taiwan. Foto: AFP PHOTO /EASTERN THEATER COMMAND OF THE PEOPLE'S LIBERATION ARMY

Øvelsen varte i to dager og ble sett på som en provokasjon av Taiwan.

lørdag 25. mai kl. 07:53

Kinas væpnede styrker har gjennomført en vellykket øvelse rettet mot Taiwan, sier en reporter i den statlige kinesiske TV-kanalen CCTV-7, som dekker forsvarsnyheter og landets militære styrker.

Meldingen fredag kveld kom etter at Kina i to dager har gjennomført en stor militærøvelse som mer eller mindre har omringet Taiwan. Målet var ifølge Kina å teste evnen til å «gripe makten» og ta kontroll over nøkkelområder på den selvstyrte øya, som Kina regner som sitt territorium.

– En åpenbar provokasjon

Taiwanske myndigheter mener øvelsen var en «åpenbar provokasjon mot internasjonal orden».

– Kinas nylige ensidige provokasjon undergraver ikke bare status quo for fred og stabilitet i Taiwanstredet, men den er også en åpenbar provokasjon mot den internasjonale ordenen, og det utløser bekymring og fordømmelse fra det internasjonale samfunnet, heter det i en uttalelse fra Karen Kuo, talsperson ved presidentens kontor.

Øvelsen startet kun få dager etter at Lai Ching-te ble tatt i ed som ny president på den selvstyrte øya. Kina mener innsettelsestalen var «en innrømmelse av uavhengighet», noe de sterkt motsetter seg på øya de anser som en del av sitt territorium.

En statlig kinesisk TV-kanal for forsvarsnyheter sier militærøvelsen rundt Taiwan er avsluttet. Foto: Taiwans forsvarsdepartement / AP / NTB

Kina advarer

Det kinesiske forsvarsdepartementets talsperson Wu Qian advarer om at ytterligere «provokasjoner» fra Taiwan kan bli hardt straffet.

– Hver gang «taiwansk uavhengighet» provoserer oss, kommer vi til å trappe opp mottiltakene våre ytterligere ett steg, fram til den komplette gjenforeningen av moderlandet er oppnådd, sa Wu torsdag.

Kina har også omtalt avtalen som en «kraftig straff for Taiwans separatistiske handlinger».

Les også: Stor kinesisk militærøvelse rundt Taiwan

Read Entire Article