Karla Dana (29) omkom i forliset utenfor Stad

1 month ago 9


Det var 29 år gamle Karla Dana som ble funnet omkommet i sjøen utenfor Stad etter at båten «Naddoddur» forliste tirsdag kveld.

Dana var en del av en ekspedisjon som skulle seile fra Færøyene til Trondheim.

I en presentasjon av mannskapet på ekspedisjonens nettsider blir Dana presentert som en oppdager og forsker. Hun har bakgrunn innen teknologibransjen i USA, men var nå arkeologistudent ved et universitet i Skottland. Her jobbet hun blant annet med forskning på vikinger.

Ifølge politiet var hun amerikansk statsborger, men ekspedisjonen skriver at hun hadde meksikansk bakgrunn.

29-åringen var det yngste medlemmet av mannskapet på båten, som bestod av totalt seks personer.

Fire av dem var fra Sveits, én var fra Færøyene og én var fra USA.

– Vi uttrykker vår dypeste medfølelse til den avdødes familie og pårørende, uttaler utenriksdepartementet i USA til BBC News.

Vikingferd fra Færøyene.

Målet med ekspedisjonen var å gjenskape ferden til oppdageren, Nadodd. Han var en nordmann som så Island for første gang rundt år 860.

Foto: Sail2North/Instagram

Var klar over faren

På ekspedisjonens hjemmeside skrev Karla Dana om forventningene hun hadde til turen. Der la hun ikke skjul på faren ved å reise over Nordsjøen.

«Det er vanskelig å holde spenningen fra å bli til frykt når du ser disse bølgene tilfeldig kaste rundt enorme moderne båter som leker. Men det er en vill skjønnhet i Nordsjøen, en påminnelse om naturens rå kraft, og jeg føler meg utrolig heldig som får være med på dette eventyret.»

Hun ga uttrykk for at reisen var en måte å bli bedre kjent med vikingkulturen på:

«Mer enn bare en fysisk reise, denne ekspedisjonen er en sjanse til å fordype meg i vikingkulturen på en måte som få mennesker noen gang opplever. Det er en sjelden mulighet til å hedre arven deres og gå – eller rettere sagt, seile – i deres fotspor.»

Minnesamling på Færøyene etter dødsfall.

Etter dødsfallet møtte flere opp ved naustet på Tvøroyri på Færøyene, der vikingekspedisjonen startet.

Foto: Sonne Smith

Mannskapet får støtte

Ekspedisjonen har utpekt en talsperson, Sayuri Egger fra Blofeld Communications. Torsdag formiddag omtaler de henne på Instagram.

«Vi har dyp hjertesorg over å dele nyheten om at vår kjære venn og andre oppdagelsesreisende, Karla Dana, har gått bort.»

De sender kondolanser til familien.

«Vi uttrykker vår dypeste medfølelse og støtte, og vi håper de finner trøst i de kjære minnene om Karla og den dype innvirkningen hun gjorde på livene våre.»

Publisert 30.08.2024, kl. 11.16 Oppdatert 30.08.2024, kl. 11.24

Read Entire Article