Iran-ekspert: – Svært underlig

4 months ago 37


Helikopteret til Irans president Ebrahim Raisi og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian styrtet tidlig søndag ettermiddag i den iranske provinsen Øst-Aserbajdsjan.

Begge er nå bekreftet omkommet, sammen med syv andre.

– Det er svært underlig at dette kunne skje, at man reiser inn med så viktige folk inn i et område med så dårlig vær. Det er kanskje et tegn på at Iran, selv om de er masseprodusent av droner og har et avansert atomprogram, på andre felter er lite fungerende, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved UiO til VG.

Se video fra krasjstedet:

Dødsfallet til president Raisi, en konservativ hardliner som brutalt har knust iransk opposisjon og dissens og ble sett på som en mulig etterfølger til Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, skjer i en spesielt urolig periode for Iran, ifølge New York Times.

Raisi har blant annet ledet landets rettsvesen, ifølge AP og presidentperioden har vært plaget av protester og demonstrasjoner. I tillegg har Iran vært dypt involvert i en lang skyggekrig med Israel, som endte i gjensidige rakett- og droneangrep forrige måned.

Dødsfallet kunne ikke ha kommet på et «mer ustabilt tidspunkt» for både Iran og regionen, ifølge CNNs nyhetsanker Christiane Amanpour.

– Iran står overfor interne protester og misnøye som har blitt brutalt knust i kjølvannet av Mahsa Aminis død (...) Det var under ledelse av Raisi, den øverste lederen og det iranske revolusjonsgardekorpset, sier hun.

Mahsa Amini var den 22 år gamle kvinnen som døde i varetekt av Irans moralpoliti etter å ha blitt arrestert for angivelig å ha brukt hijab «feil».

OMKOM: Irans president Ebrahim Raisi. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

Flere medier, blant annet The Guardian peker på Irans visepresident Mohammad Mokhber som favoritt til å etterfølge president Raisi, i hvert fall midlertidig.

Han vil uansett få oppgaven med å organisere et nytt presidentvalg som skal skje innen 50 dager etter presidentens død, ifølge avisen.

I en offisiell uttalelse fra presidentens kontor mandag morgen ble Ebrahim Raisi hedret som en «hardtarbeidende og utrettelig» president som tjente folket i Iran for å fremme landet.», ifølge CNN

Det ble også uttalt at det «ikke vil være den minste forstyrrelse» i styringen av Iran i kjølvannet av den dødsulykken.

Og det er Mokhber, som første visepresident som midlertidig overtar presidentens fullmakter og funksjoner.

Dette er Mohammad Mokhber

  • Født 1. september 1955
  • I likhet med Raisi, blir han sett på som tett på Irans øverste leder Ali Khamenei, som har det siste ordet i alle statsspørsmål.
  • Mokhber ble valgt som første visepresident i 2021 da Raisi ble president.
  • Han var med i delegasjonen av iranske tjenestemenn som besøkte Moskva i oktober hvor Iran gikk med på å levere missiler og droner til Russland.
  • Har har tidligere vært sjef for Setad, et investeringsfond knyttet til den øverste lederen.

Kilde: Reuters

Det er Irans øverste leder Ali Khamenei som har det siste ordet og bestemmer i alle viktige saker, både innenriks- og utenriks i den islamske republikken og overskygger makten til landets president.

Men, ifølge en analyse i Jerusalem Post, er det langt fra klart at Mokhber, selv om han er nær Khamenei, har en like sterk posisjon som Raisi. Sånn sett er spørsmålet om Khameneis etterfølger mye mer åpent enn før, mener avisen.

FAVORITT? Irans visepresident Mohammad Mokhber skal organisere et nyvalg på president. Foto: WANA NEWS AGENCY / Reuters / NTB

– Sannsynlig arvtager

– Mokhber virker å være en mann som i hovedsak har finans og bankbakgrunn. Spørsmålet er om det er nok for å bli president. Lederen i Iran skal også være et religiøst forbilde og da er spørsmålet om han anses for å være det, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved UiO til VG.

– Hvor viktig er denne presidentstillingen, i forhold til landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei?

– I den situasjonen Iran befinner seg i med en 85-årig øverste leder og store utfordringer både innenriks og utenriks, vil presidentposisjonen være viktig. Og, den som overtar vil være en sannsynlig arvtager til Khamenei, sier Tuastad.

ALLER ØVERST: Det er Irans øverste leder, Ali Khamenei som bestemmer i viktig saker i landet. Avdøde Ebrahim Raisi står her under hans portrett. Foto: ATTA KENARE / AFP / NTB

– Kan en ny president peke ut en ny, mer liberal retning for Iran?

– Nei, man vil få mer av det samme. Det har vært lavere og lavere valgdeltagelse i landet de seneste årene, og det har vært konflikter innad i maktapparatet. Men, det politiske systemet i Iran er robust og det er ingenting som tyder på at de vil velge en kandidat som er mer liberal enn Raisi. De mer moderate kreftene i landet er blitt marginalisert de siste årene, sier Tuastad.

Read Entire Article