Ikke behov for en tredje rullebane på Oslo lufthavn før etter 2040

4 weeks ago 10


– Det er sannsynlig at behovet oppstår, men det er usikkert når, sa leder i utvalget Siri Pettersen Strandenes på torsdagens pressekonferanse.

Det er et uavhengig utvalg som har vurdert behovet for en tredje rullebane på Oslo lufthavn. De anbefaler å utsette utbyggingen.

Ifølge dem har man ikke behov for økt kapasitet på flyplassen før slutten av 2040.

Lite aktuelt med Rygge

Utvalget har også sett på bruken av Rygge og Torp som en mulig avlastning for en ny tredje rullebane.

Men de konkluderer med at det ikke er ønskelig med en delt løsning mellom Oslo lufthavn, Sandefjord lufthavn Torp og Moss lufthavn Rygge.

Utvalgsleder Siri Pettersen Strandenes.

Her presenterer Strandenes rapporten som har sett på om det er behov for en tredje rullebane på Oslo lufthavn.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Når det gjelder Moss lufthavn Rygge, kan ikke utvalget se at det er noe som tyder på at det vil bli gjort endringer i rammevilkårene i den retningen dagens eiere peker på som nødvendig grunnlag for kommersiell drift, blant annet endringer i avgiftsregimet.

Utvalget skriver at med mindre staten ønsker å overta den sivile delen av Moss lufthavn Rygge for drift, er det mindre sannsynlig at flyplassen fremstår som en løsning som kan avlaste Oslo lufthavn.

Dette underbygges ytterligere av at de større flyselskapene som opererer i Norge i dag, har formidlet til utvalget at de ikke ønsker å satse på drift på Moss lufthavn Rygge.

Rygge har vært stengt i snart åtte år etter at Ryanair trakk seg helt ut i 2016.

Lokalt håp om nytt liv på Rygge

I Østfold og i mosseregionen har det siden 2016 vært jobbet for å få til ny flytrafikk på Rygge, som var en populær flyplass så lenge det varte.

Men særlig pandemien i 2020 stakk alvorlige kjepper i hjula på alt håp om at det skulle bli mulig å fly herfra igjen.

Nedturen for flybransjen gjorde det umulig å se for seg en gjenåpning av Rygge på lenge.

Men lokalsamfunnet har nektet å gi opp håpet, og i Moss sier ordførere Simen Nord fra Høyre at han ikke har gitt opp.

– Det som diskuteres er å legge en viss type flytrafikk til Rygge, for eksempel chartertrafikk, og se på dette som en del av Gardermoen-systemet. Det er nok dette som er muligheten for å få ny trafikk på Rygge, sier Nord.

Men flyselskap har vært negative til dette og det vil gi utfordringer med passasjerflyt mellom Gardermoen og Rygge.

Satset stort fra start

Olav Thon og Orkla brukte over én milliard kroner på å bygge Moss lufthavn Rygge, med tro på at en flyplass sørøst for Oslo ville ha et godt passasjergrunnlag.

Og de fikk på mange måter rett. Etter at Moss lufthavn Rygge åpnet i 2008, fløy på det meste nesten 2 millioner passasjerer herfra hvert år fram til 2016.

Det var Norwegian som åpnet sterkt med over 15 ruter fra Rygge, men det store oppsvinget kom etter at Ryanair etablerte base her i 2010 og etablerte over 40 ruter til europeiske destinasjoner fra Østfold.

Etter dette gikk også flyplassen med overskudd.

Men da flypassasjeravgiften ble varslet fra 2017, trakk selskapet seg helt ut fra Rygge. Irene møtte også motstand fra norsk rettsvesen og fagforeninger med krav om å gi de ansatte norske arbeidsvilkår.

Resultatet var at måtte Rygge stenge fra november 2016. Ryanair hadde stått for over 90 prosent av trafikken, og det var ikke lenger grunnlag for drift.

Året etter kjøpte selskapet Jotunfjell Partners Rygge sivile lufthavn. Det var de som drev taxfreebutikken på Rygge, og de eier Airport Retail Group med butikker på flere flyplasser i Norden.

Var fritidslufthavnen framfor noen

Sivil trafikk fra Rygge var i første rekke ønsket av næringslivet i Østfold, som ville ha en rask forbindelse fra nærområdet til Stockholm, København og London.

Men Rygge endte i høy grad som en fritidsflyplass for folk i regionen mellom Oslo og Göteborg.

Og det var utenlandsrutene som fungerte best og som utgjorde nesten all trafikken herfra.

Flere flyselskap har med vekslende hell forsøkt å få til innenlandstrafikk fra Rygge mens lufthavnen var i drift, blant dem Norwegian og danske DAT.

Publisert 12.09.2024, kl. 09.26 Oppdatert 12.09.2024, kl. 09.36

Read Entire Article