Hva feirer vi på 17. mai?

4 months ago 41


Det er fint at folk tar med seg sin kultur inn i vår felles feiring.

17.MAI: - Hvis ikke et av verdens rikeste og frieste land klarer å vise åpenhet og solidaritet, hvem skal klare det da, spør Aleksander Snarheim. Foto: Frederik Ringnes / NTB
fredag 17. mai kl. 18:04
ALEKSANDER SNARHEIM<-ALEKSANDER SNARHEIM

Aktivist og debattant, medlem i Natur og Ungdom

Det virker som om mange har en oppfatning av at vi feirer Norge, nasjonen vår, på 17. mai.

Det er ikke jeg helt enig i. Vi feirer grunnloven vår, prinsippene våre, det som gjør Norge til det unike landet vi alle er så stolte av.

Vi feirer frihet, likestilling og ytringsfrihet.

Derfor blir jeg forbanna når jeg får høre om hat på 17. mai.

Barn som får kommentarer om at de ikke har like mye rett til å feire fordi de har minoritetsbakgrunn.

Kvinner som blir utsatt for hatmeldinger og rasisme når de bruker hijab til bunad. Kvinner som blir spyttet på fordi de går med bunad. Folk som får hatkommentarer fordi de veiver med et annet flagg enn det norske.

For meg er det selve motsetningen til hva vi egentlig feirer. Frihet, likestilling og ytringsfrihet. Da er det fint at vi ser at folk tar med seg sin kultur inn i vår felles feiring.

Mitt Norge er et land hvor du skal kunne veive med Palestina-flagg for å vise solidaritet.

At kvinner som bærer hijab også stolt skal kunne bære en bunad uten å bli møtt med hat, og at også flyktninger som kom til Norge i år føler på et felleskap og at de blir inkludert.

Om vi ikke klarer å oppfylle det, så svikter vi oss selv og demokratiet vår.

For hvis ikke vi, i et av verdens rikeste og frieste land, klarer å vise åpenhet og solidaritet, hvem skal klare det da?

Jeg tror på at verden kan bli et bedre sted, men da må vi også ta et oppgjør med hvilke holdinger og fordommer vi har i vårt eget land.

Kongen vår sa en gang i en tale:

«Når vi synger «Ja vi elsker dette landet», skal vi huske på at vi også synger om hverandre. For det er vi som utgjør landet».

Det syntes jeg beskriver problemet og løsningen på en god måte.

Om ikke vi viser at vi står bak de viktige prinsippene i grunnloven, hva er den da verdt?

Gratulerer med dagen!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article