Hun er kvinnen bak Gåte-lyden i Eurovision-finalen

5 months ago 39


Glitter, glam og galskap. Men det er ikke Eurovision uten at det er litt «bråk» også. Enten det handler om melodityveri, eller som i år, et enda mer alvorlig bakteppe: Krigen mellom Israel og Hamas.

Det norske bidraget, bandet Gåte, har vært i ilden på begge fronter. De har vært tydelige på at de støtter markeringer for palestinerne, og musikalskt sett ble de utfordret litt da vinnerbidraget deres «Ulveham» ble kjent.

– Det er veldig artig, for jeg ser jo over på gården hvor Marit lokket fra, sier Sigbjørn Rua.

Spilt inn ved elva

Han var en del av gruppa Frikar, som var med Alexander Rybak da han vant Eurovision-finalen i 2009 – den tredje og per nå siste gangen Norge har gått til topps.

Og Marit, det er Marit Jensen Lillebuen. Det er hennes kulokk fra Jondalen i Kongsberg som blir brukt i starten av Gåte-låta som skal representere Norges ære i Eurovision-finalen.

– Det er spesielt, og veldig stas. Det er faren min som tok opp det der, han hadde med seg en båndspiller ute ved elva på gården, sier Tone Lillebuen, Marits barnebarn.

– Så det er en ekte kulokk, for å kunne få kuene til å komme hjem på kvelden?

– Ja, hun brukte det for å få inn dyra.

Lyd fra 1953

Nå får hele verden høre bestemora lokke på kyra. Da forespørselen kom, var hun ikke i tvil: Selvfølgelig.

Opptaket er fra 1953. NRK-innslaget øverst i saken, et utdrag fra «So sulla ho mor» er fra 1982. Stjerna og stemmen, Marit Jensen Lillebuen, døde i 1975, 95 år gammel.

Da det ble kjent at Gåte hadde «lånt» eksisterende materiale, ble det diskusjon om det var innafor. Men det handlet mest om tekstlinjene i låta, som var hentet fra en 1000 år gammel middelalderballade.

De endret på teksten.

Men kulokken er med.

Som å føde ...

Norge kom videre fra semifinalen torsdag. Det var ikke overraskende, men likevel en slags utløsning for Gåte-vokalist Gunhild Sundli.

– Å synge denne sangen, er som å føde, sa hun.

Norge er, tross fødselsopplevelsen, ikke blant de største favorittene i finalen:

Men heller ikke på «verstinglista»:

Så gjenstår det å se om Marit Jensen Lillebuen bare klart å lokket på kuer, eller om hun og Gåte sammen klarer å lokke nok stemmer også.

– Hun var ei beskjeden dame, men i sitt rette element, ute i naturen med dyra, da var hun der. Og naboene hørte henne, sier barnebarnet til lokken, Tone Lillebuen.

Publisert 11.05.2024, kl. 11.32

Read Entire Article