Høyre vil lære av Danmark: Ble kvitt gettostempel og gjengproblemer

1 month ago 15


– Dette er fritidsklubben vår! sier skoleleder Marco Damgaard med et stort smil.

– En av grunnideene har vært å gi barna muligheter til å delta i positive fellesskap. Hvis du er del av et positivt fellesskap, havner du ikke i kriminalitet, sier han.

I gymsalen på Tingbjerg skole nord i den danske hovedstaden er det et yrende liv. Skoledagen er over, nå farer titalls gutter og jenter mellom 10 og 13 år rundt i rasende fart på rulleskøyter.

Men stemningen har ikke alltid vært like god i Tingbjerg. Tidligere slet bydelen med et dårlig rykte.

Kristian-Køben

Elever i full aktivitet etter skoledagens slutt ved Tingbjerg skole i København.

Kristian-Køben

Skoleleder Marco Damgaard er opptatt av positive fritidsaktiviteter for å holde barn og unge borte fra gatene og kriminalitet.

Kristian-Køben

Tingbjerg har snudd utviklingen og er kvitt gettostempelet bydelen tidligere slet med.

– Det var utrygt her. Det var mer kriminalitet, også gjengkriminalitet, og det var mange flere barn og unge som var ute på gaten og ikke kom i videre utdanning, sier Damgaard.

Men nå peker tallene i en svært positiv retning: Mens det i 2016/2017 var 62 prosent som var i videregående utdanning 15 måneder etter avsluttet ungdomsskole, er tallet nå 100 prosent.

– Tallene blir ikke bedre enn det. Mange flere er i arbeid, og mange flere i utdannelse. Vi er ikke lenger på det man i Danmark kalte gettolisten. Før var vi der, men nå er det lav kriminalitet, sier Damgaard.

20240822_FX3_14870-2

AKTIVITET: Hvis du er del av et positivt fellesskap, havner du ikke i kriminalitet, sier skoleleder Marco Damgaard.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Pakke mot gjenger

Både i Danmark og Norge raser debatten om gjenger og ungdomskriminalitet. Og Sveriges problemer sprer seg over landegrensene:

Bare siden april har det vært 25 hendelser hvor svenske mindreårige har tatt på seg oppdrag med å utføre kriminalitet i Danmark, ifølge den danske justisministeren.

I Norge er det rundt 200 svært aktive lovbrytere under 18 år, som begår gjentatt kriminalitet og står for mye av økningen i ungdomskriminaliteten, ifølge Justisdepartementet.

Høyre ser nå til Danmark for å finne ut hvordan partiet skal knuse gjengene og få bukt med ungdomskriminaliteten hvis det blir valgseier neste høst.

9. september legger nestleder Henrik Asheim fram førsteutkastet til nytt partiprogram.

– Vi ser at kriminaliteten i Norge, også blant unge, blir stadig mer alvorlig. I Danmark har man tatt tak, gjort grep som har fått ned den kriminaliteten, og det må vi lære av i Norge også, sier han til NRK.

– Det viktigste man kan lære av Danmark, er at de er tidlig ute med å gripe inn når man ser at unge står i fare for å rekrutteres til kriminalitet. Det har gitt store resultater.

Kristian-Køben

STUDIETUR: Høyres Henrik Asheim og Mari Holm Lønseth har vært i Danmark for å hente inspirasjon til partiets programarbeid.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Høyre er opptatt av at vi får på plass en én-til-én-oppfølging av de som er særlig utsatt for å komme inn i kriminalitet, sier Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth til NRK.

– Men da må det lovendring til, fordi man må utveksle informasjon bedre mellom skole, sosialvesen og politi?

– Vi kommer altfor sent inn, siden det er taushetsplikt som hindrer politiet i å snakke med barnevern, skole og hjelpetilbud, før kriminalitet skjer, sier Lønseth.

Dette reiser noen problematiske spørsmål i forhold til personvernet til disse barna?

– Det er viktig at man har muligheten til å snakke om dem som man er bekymra for, også før de begår kriminalitet, sier Lønseth, som er nestleder i programkomiteen.

Regjeringen har satt ned en ekspertgruppe som skal utrede tiltak som kan settes i verk overfor gruppen unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet.

På Høyres liste over valgløfter ett år før stortingsvalget står også skjerpet straff for å bære skytevåpen og kniv på offentlig sted, og strengere straff for å bruke mindreårige i kriminelle handlinger.

– Vi kan ikke være der at det eneste svaret vårt er fritidsklubber. Det må også være en reaksjon for de som bedriver kriminalitet, sier Asheim til NRK.

– Det må også være slik at vi ganske raskt slår ned på de som rekrutterer unge mennesker på den måten de gjør nå.

Kristian-Køben

STUDIETUR: Høyres Henrik Asheim og Mari Holm Lønseth har lytter til erfaringer fra Danmarks kamp mot gjenger og ungdomskriminalitet.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Ikke bare straff

Et helt sentralt punkt for å snu utviklingen i Tingbjerg i København var nettopp et tett samarbeid mellom politi, kommune og skole om å hjelpe utsatte ungdommer.

– Vi har arbeidet mye her i bydelen om å ha positive, høye forventninger til alle barn og unge. Det var tidligere en historiefortelling om at man ikke kunne bli til noe hvis man bodde i Tingberg, sier Damgaard.

Det skjer blant annet ved hjelp av en omfattende utveksling av personinformasjon, som er tillatt i Danmark, men ikke i Norge.

Det forklarer SSPs Riad Tolba, som er leder for SSP København. SSP står for skole, sosialforvaltning og politi.

Kristian-Køben

FELLESINNSATS: Riad Tolba er leder av SSP København, et prosjekt hvor skole, sosialforvaltning og politi jobber tett sammen for å fange opp ungdom før de får problemer.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Det er en mulighet for at politi, skole og kommune kan snakke sammen om de unge som bor der, og som man er bekymret for. Det kan vi i Danmark innenfor rammene av rettspleielovens paragraf 115. Den muligheten har dere ikke i Norge.

I norsk politikk har debatten i sommer i stor grad handlet om hvem som er tøffeste i kampen mot gjengene.

I Tingbjerg sier skoleleder Marco Damgaard at et politi som slår hardt ned på kriminaliteten, også er en viktig del av den danske modellen. Men:

– Man skal også huske på den forebyggende innsatsen. Man skal huske på å investere i utdannelse og dannelse og på det å få de unge inn i noen positive og trygge fellesskap, sier han.

– Når de først er der, havner de ikke i kriminalitet.

Publisert 26.08.2024, kl. 19.52

Read Entire Article