Kortversjonen
- Norges Skiforbund sliter med alvorlige økonomiske problemer og ber sponsor om forhåndsbetaling for å unngå tom kasse i desember.
- Intern dokument viser «mismatch» mellom aktivitetsnivå og inntekter.
- Risikoen for konkurs avvises, men budsjettet må justeres drastisk.
- Grenen hopp må spare og skaffe nye sponsoravtaler umiddelbart.
- Langrenn sliter også med å selge reklameplasser.
Det viser et internt dokument som VG har fått tilgang på. Det er stemplet «Strengt konfidensielt» og stammer fra et styremøte i forbundet for fem dager siden.
Dokumentet handler om revidert budsjett. Og dermed om den økonomiske krisen i Norges Skiforbund.
«Overordnet er det «mismatch» mellom aktivitetsnivå og inntekter, og uten iverksetting av tiltak så kan situasjonen bli alvorlig. Dette må administrasjonen og skistyret ta alvorlig», heter det.
I helgen samles ski-ledere fra hele Norge til forbundsting i Bodø. Samtidig ligger det mørke skyer over økonomien til forbundet.
Styremedlem Kristin Gjertsen hevdet i mai, internt, at skiforbundet står overfor reell konkursfare. Generalsekretær Arne Baumann avviste dette overfor NRK i går.
Men at situasjonen er alvorlig, fremstår som tydelig ut fra den ferske styreprotokollen VG har lest. Spesielt handler bekymringen om likviditeten
på slutten av 2024.Derfor forsøker skiforbundet nå å få hoppsponsoren Nammo til å forhåndsbetale 3,6 millioner kroner som de egentlig skulle betalt for avtalen de har inngått for 2025 og 2026.
Disse pengene må i så fall hentes inn igjen et annet sted senere.
«Hvis derimot avtale med Nammo ikke er på plass, anbefaler administrasjonen sterkt at det kalles inn til ekstraordinært skistyremøte siste uke i juni for å drøfte ytterligere ekstraordinære likvidtetstiltak og kostnadsbesparelser i NSF hopp», heter det i det interne dokumentet VG har lest.
Dermed har hopp kniven på strupen: En avtale om forhåndsbetaling med Nammo må landes, ellers risikerer grenen tøffe kuttrunder.
Konfrontert med forsøket på en Nammo-avtale, svarer generalsekretær Arne Baumann:
– Hopp har over lengre tid hatt konstruktive samtaler med Nammo om den økonomiske situasjonen. Det diskuteres ulike løsninger med tanke på de utfordringene hopp har, og det er for tidlig å si noe om hva det innebærer.
Skiforbundet gikk 10,9 millioner kroner i underskudd i fjor. Da forbundet kommenterte dette overfor VG, ble det presisert at forbundet i år styrer mot ni millioner kroner i overskudd.
Nå er dette tallet nedjustert til 2,1 millioner kroner i overskudd.
I den ferske styreprotokollen nevnes det også et worst case-scenario på 12 millioner i underskudd.
Grenen hopp budsjetter med 7,1 millioner kroner i underskudd, med et «worst case» på 10 millioner i minus.
– Etter mer enn ti år som sponsor så kjenner vi Hopplandslaget godt og vet at det trengs gode rammer og arbeidskår for å prestere i verdenstoppen. Vi er i dialog med NSF og Hopplandslaget om å bidra med likviditetsforbedrende tiltak, men ønsker ikke å kommentere mer rundt dette nå, sier Fredrik Tangeraas, senior vice president for kommunikasjon i Nammo.
Hopp har også fått følgende beskjed, kommer det frem i det interne notatet:
- Grenen må spare en halv million kroner umiddelbart
- Det må skaffes 2,5 millioner friske sponsorkroner i løpet av høsten
- Hopp må vurdere å nedforhandle ansattes bonusordning
«Det understrekes at det gjenstår en stor jobb, og at det etter tiltak må finregnes på om hopp er bærekraftig i 2025», står det å lese i dokumentet.
Men det er ikke bare hoppsporten som har utfordringer i Norges Skiforbund. Langrenn merker også at det er trangere tider:
Grenen har 5,2 millioner kroner i såkalt «usikre inntekter».
Eller sagt på en enklere måte: Langrenn har sponsorplass verdt over fem millioner kroner som de ikke har klart å selge.
Langrenn budsjetterte tidligere i år med et overskudd på én million kroner i 2024. Tallet er nå nedjustert til drøyt 100.000.
Men skal det gå, må det spares eller skaffes friske sponsorpenger. Eller begge deler:
«For å sikre likviditet og et driftsresultat [...] på kr 0,1 mill i NSF Langrenn, så krever det at NSF Langrenn iverksetter likvidtetstiltak på kr 7 mill i 2024. Skistyret ber grenkomite NSF Langrenn om sammen med egen administrasjon å iverksette arbeidet med kostnadsbesparelser og likviditet i samarbeid med egne ledere, ansatte og tillitsvalgte», står det i protokollen etter møtet der revidert budsjett for 2024 ble vedtatt.
Også kontrollutvalget i skiforbundet slår alarm før helgens forbundsting i Bodø: Utvalget advarer i en fersk rapport mot at aktiviteten ikke tilpasses økonomien.
Egenkapitalen i Norges Skiforbund var ved nyttår 52 millioner kroner. Skitinget har tidligere sagt at denne bør ligge mellom 55 og 65 millioner.
Dersom årets regnskap ender på det som kalles «worst case», vil egenkapitalen om et drøyt halvår være på 39,6 millioner kroner. Ved «best case»-utfall, lander tallet på 61 millioner .
– Vil dere da måtte kalle inn til ekstraordinært forbundsting?
– Vedtaket fra Skitinget i Molde er et «bør»-tiltak. Under helgens skiting vil vi gå grundig gjennom den økonomiske situasjonen, også med tanke på Skiforbundets egenkapital, sier Arne Baumann til VG.
Alpint har usolgt reklameplass verdt 2,5 millioner kroner, men venter at avtaler som sikrer disse pengene landes i løpet av juni.