De fleste kommentatorer har utropt Kamala Harris til vinner etter nattens presidentdebatt mot Donald Trump.
Selv konservative og Trump-vennlige Fox News har kåret Harris til debattens vinner.
Nå gjenstår knappe to måneder igjen til valgdagen 5. november.
Meningsmålinger viser at det er et jevnt løp mellom Harris og Trump. For å vinne må de klare å overbevise velgere i vippestater, delstater der det ikke er et klart flertall for en av kandidatene.
Hvem leder på meningsmålingene?
Harris Demokrat
Trump Republikaner
Snitt av nasjonale målinger. De viser hvordan støtten til kandidatene utvikler seg over tid, men det er resultatene i hver delstat som avgjør valget. Sist oppdatert Kilde: FiveThirtyEight
– Dette var en veldig god kveld for Kamala Harris. Hun brukte muligheten til å nå et stort publikum, se inn i kamera og presentere seg selv og sine verdier, sier Eirik Løkke, USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita.
Spørsmålet er om Harris' debattprestasjon gir henne velgerne hun trenger.
– Det kan være et bidrag, men det er mange ting som kan være et forsiktig bidrag, sier han.
Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap.
– Jeg tror Harris kan ha fått et skikkelig gjennombrudd her. Det var mye tvil om hennes lederpotensial og hva hun står for. Jeg mener Harris har vist ettertrykkelig at hun er klar til å være president, sier han.
Mjelde tror at vi vil se noen tydelige reaksjoner fra Trump etter debatten.
– Trump takler ikke motgang godt. Han kommer til å lange ut mot henne og media og gjerne sparke valgkampmanagerne sine. Trump gjør ofte utskiftninger i det politiske teamet sitt når ting butter imot, sier han.
Kunne ha blitt katastrofalt
USA-ekspert Sofie Høgestøl mener det var viktig for Harris å komme godt ut av debatten.
– Hvis hun hadde hatt en dårlig kveld, kunne det ha vært katastrofalt for henne, sier Høgestøl.
Hun er likevel usikker på om debatten var nok til å mobilisere velgerne på gjerdet.
– Men jeg tror at den kan ha mobilisert flere av Harris' velgere. Hennes viktigste jobb har vært å samle velgerne som stemte på Biden sist, sier Høgestøl.
Mjelde tror ikke at debatten alene vil flytte nok velgere.
– Harris' største problem er at hun er sittende visepresident i en tid hvor det er stor misnøye med regjeringer verden over. Vi så det i valgene i India, Frankrike og Storbritannia i år. Det lover egentlig ikke godt for Harris, sier han.
Høgestøl er spent på om debatten vil gi utslag på meningsmålingene.
– Trump flyter jo litt på at når han har dårlige dager så straffes han ikke for det, slik mange andre politikere blir. Så det blir spennende å se om dette endrer seg nå, sier hun.
Må overbevise vippestatvelgere
Det er under to måneder siden Kamala Harris overtok Joe Bidens plass som demokratenes presidentkandidat. For mange velgere er Harris relativt ukjent, til tross for at hun har vært Bidens visepresident.
– Spørsmålet var jo om Harris greide å henvende seg og gi et godt inntrykk til de som fremdeles er litt i tvil, som føler at de ikke kjenner henne godt nok. Det synes jeg hun greide, sier Eirik Løkke.
Mange av Trumps tilhengere har likevel vist seg å være svært lojale. Løkke tror ikke debatten er nok til å få dem til å skifte side.
Nå står kandidatene overfor noen hektiske uker før valget. Løkke påpeker at valgkampen så langt har vært preget av store hendelser. Joe Biden trakk seg etter debatten mot Trump i juni. Noen uker senere overlevde Trump et dramatisk attentat.
– Nå kommer det til å være et forsøk på å mobilisere sine egne velgere så mye som mulig. Særlig i vippestatene, som kommer til å avgjøre dette valget, sier Løkke.
Mjelde tror det blir viktig at Harris viser seg mer på skjermen nå.
– Harris kan og bør etter mitt syn gjøre mye mer TV-intervjuer nå. Etter hva jeg har sett fra henne på landsmøtet og i nattens debatt skjønner jeg ikke hvorfor hun tilsynelatende har såpass liten tiltro til egne TV-ferdigheter, sier han.
Nytt debatt-tilbud
Foreløpig var debatten natt til onsdag den eneste som var avtalt mellom Harris og Trump. TV-kanalen Fox News har nå foreslått at de kan arrangere nok en debatt mellom kandidatene.
I begynnelsen av oktober er det også duket for debatt mellom visepresidentkandidatene: Harris' Tim Walz og Trumps J.D. Vance.
– Fremover nå så er det et spørsmål om det blir en ny debatt eller ikke. Men utover det er ikke noen store, samlende begivenheter, utover intervjuer og pressekonferanser, for de to kandidatene, sier Løkke.
– Så får vi se hvilke typer intervjuer og ikke-iscenesatte situasjoner Harris etter hvert har. Men også hvordan Trump reagerer videre.
Publisert 11.09.2024, kl. 08.53 Oppdatert 11.09.2024, kl. 09.13