Gjeldsrådgiver tok over 300.000 kr. i honorar: – Ikke egnet

4 months ago 32


Finanstilsynet setter ned foten for gjeldsrådgiver Sturla Bull-Olsen og selskapet Figent på grunn høye honorarer og samarbeid med anmeldt låneformidler.

Sturla Bull-Olsen er daglig leder og eier i selskapet Figent. Foto: Paul S. Amundsen/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Sturla Bull-Olsen er en av flere gjeldsrådgivere i Bergen E24 har undersøkt det siste året.

Bull-Olsen har lenge tatt betalt for å hjelpe folk med pengeproblemer gjennom selskapene Figent og nedlagte Zapp Finans. Han har blant annet skaffet kortsiktige lån i gråmarkedet, der private låner penger av hverandre utenfor det regulerte banksystemet.

Nå har Finanstilsynet bestemt at Figent ikke får lov til å drive med låneformidling på grunn av Bull-Olsens tidligere atferd. Figent søkte om tillatelse til å formidle bolig- og forbrukslån i desember.

Hovedårsakene er «uforholdsmessig høye» honorarer og Figents samarbeid med selskapet CIM, som tilsynet mener har drevet ulovlig.

– Bull-Olsen er ikke egnet til å ivareta stillingen som daglig leder i et låneformidlingsselskap, sier Jo Gjedrem, seksjonssjef i Finanstilsynet, til E24.

Les også

Bakgrunn: Finanstilsynet anmelder låneformidler

Bull-Olsen skriver til E24 at avslaget fra Finanstilsynet bygger på «fundamentale feil i Finanstilsynets faktaforståelse», feil rettsanvendelse og saksbehandlingsfeil.

– Her blir baker rettet for smed, i tillegg til at Finanstilsynet gjør seg oppfatninger av avtaleforhold de ikke vet noe om annet enn pris, skriver Bull-Olsen i en e-post.

Figent har klaget på avslaget. Selskapets advokat mener at Finanstilsynets vurdering er «altfor streng, og altfor lite konkret». Klagen behandles av Finansdepartementet.

I fjor sommer kom det en ny lov som gjør at alle som skal drive med låneformidling, må søke om tillatelse.

– Ikke i samsvar med kundens interesser

Finanstilsynet skriver i avslaget at Figent har mottatt honorarer fra ulike kunder på mellom 36.000 og 324.225 kroner.

– Vi har lagt vekt på at Figents honorarer har vært uforholdsmessig høye, og ikke i samsvar med kundens interesser, sier Jo Gjedrem i Finanstilsynet.

I klagen skriver Figents advokat at Finanstilsynet ikke skal drive med priskontroll, og at de ikke har stilt seg spørsmålet om kundene har vært fornøyd.

«Det betydelige antall vellykkede oppdrag og fornøyde kunder Figent har hatt, taler meget sterkt i motsatt retning av Finanstilsynets spekulasjon,» skriver advokaten.

– Prisen er i ethvert tilfelle godkjent av våre kunder, som har funnet prisen verd den hjelp de har fått. Øvrige vurderinger er klart for strenge etter vår oppfatning, skriver Bull-Olsen.

Finanstilsynet undersøkte Figent høsten 2023, men konkluderte da med at selskapet drev innenfor lovverket.

E24 har tidligere omtalt Bull-Olsen og Figent i saken om Tamara Hope Hauger. Bull-Olsen kjøpte huset til Hauger da hun var i økonomisk krise, og solgte det videre etter kort tid for en million kroner mer.

Les mer her: Gjeldsrådgiver «flippet» kundens hus: – Kvalmt

Tamara Hope Hauger tok kontakt med Figent for å rydde opp i økonomiske problemer. Foto: Susana Giron/E24

Samarbeidet med anmeldt låneformilder

En annen viktig grunn til at Finanstilsynet avslo Figents søknad, er samarbeidet med CIM (Creative Invest Management).

CIMs daglige leder, Steinar Fossli, har i en årrekke skaffet gråmarkedslån til gjeldstyngede nordmenn.

I mai 2023 påla tilsynet CIM å stanse ulovlig virksomhet for andre gang siden 2017, men Fossli fortsatte virksomheten.

I august 2023 - etter det siste vedtaket - skal Figent ha bistått en kunde med å ta et lån gjennom CIM på 535.000 kroner fra en privatperson, ifølge tilsynet.

Tilsynet har nylig anmeldt Fossli til Vest Politidistrikt, og advart mot ulovlige låneformidlingstjenester» fra CIM. Fossli selv mener tilsynet har basert seg på «feil fakta», og ikke tatt hensyn til CIMs opplysninger.

Steinar Fossli, en tidligere elektriker, har drevet selskapet CIM siden 80-tallet. Foto: Paul S. Amundsen / E24

Bull-Olsen har svart tilsynet at Figent har videresendt kunder til CIM siden 2017, men at de to selskapene ikke har hatt noen konkret avtale.

Han skrev at fjorårets vedtak mot CIM ikke var kjent for ham i detalj, og at han ikke har sett noen grunn til å gjøre noen selvstendig vurdering av det.

I klagen skriver Figents advokat at selskapet har basert seg på råd fra Figent og CIMs felles advokat, og at selskapet ikke hadde kompetanse til å selv vurdere vedtaket.

Her kan du lese om hvordan Steinar Fossli var økonomisk rådgiver for tidligere nordsjødykkere, og rekrutterte dykkere som utlånere i gråmarkedet.

Les også

Finanstilsynet innrømmer «intern svikt» i gråmarkedssaker

Read Entire Article