Fra flatfylla til festdag på to timer

4 months ago 32


Foto: Fredrik Solstad / VG

Idet solen gryr på 17. mai venter det en extreme makeover for parker i hele Norge. På St. Hanshaugen i Oslo har ryddemannskapene to timer på seg til å rydde vekk russefesten før bunadskledde barn skal trippe rundt på gresset.

fredag 17. mai kl. 06:52

Kortversjonen

  • Parker i hele Norge ryddes morgenen 17. mai.
  • På St. Hanshaugen i Oslo rydder mannskaper fra tidlig om morgenen.
  • St. Hanshaugen er en populær park for russen, med tusenvis av deltakere i russefeiringen natt til 17. mai.

– Det første vi gjør når vi kommer er å sjekke at det ikke er for mye knuste glassflasker. Vi vil ikke at det er noe barna skal løpe omkring blant på en festdag som denne.

Det sier Ole Jørgen Slutningen, driftsleder i NCC og ansvarlig for at du ikke ser tegn til flatfylla som fant sted, natt til nasjonaldagen. Når du stiger festkledd ut i sola i dag, har ryddemannskaper landet rundt stått på fra morgengry. Det er deres start på feiringen, og nesten en tradisjon for Slutningen.

– Det er en koselig start på 17. mai. Men når folk våkner, ser dem ikke oss. Arrangementer, flaggheising og korps begynner gjerne allerede klokka sju, så vi prøver være ferdige til da, sier han.

Sammen med teamet på seks mann er han ute også denne morgenen. Han begynner gjerne arbeidsdagen med et par timer rydding i det offentlige rom.

– Jeg har drevet med vedlikehold i Oslo i 25 år. Jeg jobber for folket.

St. Hanshaugen er en av de mest populære parkene i Oslo for russen. Natt til syttende mai er den store russefeiringen. På det meste kan det være flere tusen russ i den lille parken, sier Slutningen.

– Det er mye opprydding etter russen. Men jeg vil ikke snakke negativt om dem. Vi ønsker jo at folk skal bruke parkene, selv om vi helst ser at de rydder opp etter seg selv.

Ut fra tilstanden til parken når Slutningen og hans folk ankommer, ser det ut til at ikke alle har klart å ta med sitt eget rusk og rask.

– Det skal ikke være noe søppel i parken i dag. Det som kan være et problem om vi ikke er raske nok, er at måker og andre fugler trekker avfallet rundt i jakt på matrester, og sprer det enda mer utover. Så det haster litt på morgenkvisten.

– Hender det at dere også må rydde bort russen selv?

MISSING IN ACTION: Russekortene var alt som lå igjen etter det man kan anta var store mengder russ natt til 17. mai. Foto: Fredrik Solstad / VG

Han ler.

– Nei, det slipper vi. Det er det politiet som tar seg av. Jeg har ikke funnet noen russ sovende i parken. Men jeg ser dem gå hjem fra festen når jeg kommer for å sette igang.

Når festdagen er over, er det på´n igjen for ryddemannskapene. Da skal ispapir og flagg og ballonger bort før pinsen pisker i gang.

– Sånn går det hver dag, men det er selvsagt ekstra den syttende og attende mai, etter to dager som dette. Og nå til helgen blir det nok ekstra mange ute, for det er jo meldt knallvær til helgen også.

Read Entire Article