Fotballens homofobi-oppgjør: Tydelig og nydelig

4 months ago 42


En hard indre justis er den beste måten å bekjempe hets på. Patrick Bergs reaksjon på homobisk roping var forbilledlig.

mandag 13. mai kl. 17:04

Det er mulig å se på hendelsen i Kristiansund med to ulike innfallsvinkler. Den ene er at det er nedrig at det i 2024 finnes noen som får seg til å rope homonedsettende ord på en norsk tribune. Det er selvsagt aldeles uakseptabelt. 

Den andre er egentlig vel så interessant. Måten det det ble reagert på da overtrampet på Nordmøre først var et faktum, var nemlig både tydelig og nydelig.

Bodø/Glimt-spiller Patrick Berg gikk foran på svært kontant vis, og satte skapet på plass akkurat der det skal stå. Rop om «homser» og «jævla homoer» har ingen plass i fotball, akkurat som vi ikke tolererer rasisme eller annen form for trakassering. Her kan det ikke være andre regler på en fotballtribune enn i samfunnet for øvrig.

Også oppfølgingen i etterkant har vært aldeles forbilledlig. Det vitner om et fotballmiljø som virkelig har tatt kampen mot uakseptabel tribuneoppførsel på alvor. 

Etter at Kristiansund klarte å identifisere hvem som ropte, basert på videoopptak og vitneforklaringer, valgte klubbens sanksjonsutvalg å utestenge vedkommende i 35 kamper.

Patrick Berg reagerte hardt på homohets i Kristiansund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Deretter fordrer en retur til stadion at det er gjennomført et holdningsendringsprogram.

Noen vil kanskje mene at en slik reaksjon fremstår streng, men den er faktisk tvingende nødvendig. Det er bare gjennom å statuere tydelige eksempler på så åpenbare overtramp, at fotballen kan ta nødvendige steg for å bli kvitt hets og trakassering for godt.

Reaksjonen etter det som skjedde i helgen føyer seg inn blant flere prov på at aktører fra mange kanter ønsker et sunnere klima. Riktignok etterlyste Patrick Berg at flere rundt overtrederen sa noe til ham, men generelt er det også fra supporterhold gjort mye for å sette grenser for tribuneatferd.

Hva tenker du?Hva synes du om 35 kampers utestengelse for homohets?aFor mye. En advarsel hadde holdt.bFor lite. Burde vært utestengt for alltid.cEn passe sterk reaksjon.

Ledelsen i Norsk Supporterallianse har vært eksemplarisk tydelige i denne saken, og har en nøkkelrolle i arbeidet med en best mulig selvjustis blant de organiserte supporterne.

Fortsatt er det diskutable stilkarakterer rundt ganske mye som meldes fra tribunene. Debatter om en fornuftig grensegang vil trolig aldri ende med full enighet. Men at det er så bred oppslutning om hva vi i alle fall må bli kvitt, er det godt å registrere. Slik sett er det aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Om noen skulle være i tvil om det er nødvendig å bry seg så mye om noen enkelte homofobe rop, er det grunn til å minne om at ikke er en eneste mannlig spiller på det øverste nivået som har stått frem som homofil. Uansett hvor mange holdningskampanjer som lages eller hvor mye det snakkes om toleranse, er det åpenbart fortsatt et klima der det kan oppfattes som skummelt å være åpen om hvem man er.

Der har fotballen et problem som bare kan bekjempes på én måte.

Sammen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article