Forskningsrapport med klare råd: Sosialhjelpen bør opp

5 months ago 38


Mange på sosialhjelp sier de ikke har råd til å spise ordentlig eller å dekke nøkterne behov, ifølge en rapport. Forskerne mener dagens satser er for knappe.

fredag 3. mai kl. 07:26

Forskere fra Sifo ved Oslo Met har vurdert om de veiledende sosialsatsene holder til å dekke forsvarlig livsopphold.

Mottakeren skal kunne opprettholde en rimelig og nøktern levestandard.

– Vi finner at veldig mange sosialhjelpsmottakere har begrensede muligheter til å dekke sine behov, sier forskningsleder Silje Skuland.

Skuland sier at mange sosialhjelpsmottakere sliter med å dekke grunnleggende behov, som for eksempel å spise sunt og erstatte klær ved behov, sier Skuland.

– Én av tre har ikke hatt råd til å spise en fullverdig middag hver dag, og om lag halvparten har hoppet over måltider eller spist mindre enn ønsket.

Mange på sosialhjelp har ikke råd til å spise skikkelig middag. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bakgrunnen for at de veiledende satsene ikke strekker til, ifølge forskerne, er at de har gjort en ny vurdering av hva sosialhjelpen skal dekke. I tillegg kommer dyrtiden.

– Den generelle prisøkningen og endring av tilbudet av varer og tjenester på markedet har også hatt stor betydning, sier Skuland.

Sifo foreslår at sosialhjelpen for enslige øker med 816 kroner til 8666 per måned og for ektepar/samboere med 1840 kronertil 14.940 kroner.

– Vi finner at dagens satser er for lave i alle brukergruppene og bør økes med noe ulike beløp for hver gruppe, sier Skuland.

Vektlegger arbeidslinjen<-Vektlegger arbeidslinjen

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap)

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er klar på at velferdsstaten skal stille opp for dem som trenger det mest. Samtidig vektlegger hun arbeidslinjen.

– Nivået på sosialhjelp skal være nøkternt og forsvarlig sett opp mot lønnsnivå, men vi må også forsikre oss om at sosialhjelpen ikke blir en fattigdomsfelle. Den viktigste veien ut av fattigdom for de aller fleste er en trygg jobb og stabil inntekt. sier Brenna.

Brenna viser til at sosialhjelpssatsene justeres årlig, og i fjor ble økt ekstraordinært med 10 prosent. Dessuten blir barnetrygden ikke beregnet som inntekt når Nav undersøker behovet for sosialhjelp, tilføyer statsråden.

Read Entire Article