FN-domstol beordret stans i Rafah-offensiven: – Historisk

4 months ago 74


– Israel må umiddelbart stanse sin militæroffensiv i Rafah

Det kunngjorde dommer Nawaf Salam i Den internasjonale domstolen ICJ i Haag fredag.

15 dommere fra ulike land står bak beslutningen. 13 dommere støtter den, mens dommerne fra Uganda og Israel tok dissens.

Dette beordrer FNs straffedomstol Israel til å gjøre

  • Umiddelbart stanse sin militæroffensiv i Rafah
  • Å stanse alle andre handlinger i Rafah som kan påføre befolkningen i Gaza levekår som kan medføre dens ødeleggelse.
  • Å åpne grenseovergangen i Rafah for uhindret humanitær tilgang.
  • Å sørge for uhindret tilgang for en undersøkelseskommisjon eller et annet etterforskningsorgan som har fått mandat fra FN til å granske påstander om folkemord.

Kilde: NTB

Selv om domstolen ikke beordret en våpenhvile for hele Gaza, men kun for Rafah, beskriver krigsforbryteranklager og menneskerettsadvokat Reed Brody kjennelsen som historisk.

– Den er juridisk bindene og veldig detaljert. Den etterlater Israel med veldig lite handlingsrom, sier han til AP.

Dette betyr beslutningen

Kjennelsen fra domstolen, som ligger under FN, er juridisk bindene. Domstolen har imidlertid ikke noen egen politistyrke som skal sørge for at dette skjer, og det regnes som lite sannsynlig at Israel vil følge ordren, skriver AP.

I 2022 beordret for eksempel ICJ at Russland skulle stanse krigen i Ukraina. Det har de som kjent ikke gjort.

Til tross for dette, kan ordren fra ICJ øke presset mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu om å få slutt på krigen. Flere land har vært ute og bedt Israel om å rette seg etter domstolen.

– Jeg forventer at Israel gjennomfører de tiltakene som er beordret, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en uttalelse sendt til NTB.

Det hvite hus i USA sier i en uttalelse at de har vært «tydelige og konsekvente om sin posisjon» om Rafah.

Derfor skjer dette nå

Bakgrunnen for beslutningen fra FN-domstolen, er at Sør-Afrika tok saken til retten.

De ba om hastetiltak mot Israel for å få en slutt på Gaza-krigen i påvente av at anklagene deres om at Israel begår folkemord i Gaza skal behandles.

Det er ventet at dette vil ta flere år, skriver AP.

– Denne ordren er historisk fordi det er det er første gang domstolen spesifikt sier at Israel skal stanse militæroperasjoner i et område av Gaza, sier Zane Dangor, som leder Sør-Afrikas departement for internasjonale relasjoner, ifølge CNN.

Siden israelske bakkestyrker startet sine angrep på Rafah i begynnelsen av mai, har rundt 800.000 palestinere flyktet fra Rafah, ifølge FN. De sier flyktningene mangler husly, mat, vann og annet som er nødvendig for å overleve.

Over 35.800 palestinere er drept og over 80.000 er såret i israelske angrep på Gazastripen siden 7. oktober, ifølge palestinske helsemyndigheter.

ICJ slår i sin avgjørelse fredag fast at situasjonen på Gazastripen er forverret. De sier at dette innebærer fare for «ytterligere brudd på palestinernes rettigheter».

Israel har fått en måneds frist til å legge fram en rapport om tiltak som skal rette opp i dette.

ICJ gjentok også sin oppfordring til Hamas om at gislene som holdes fanget i Gaza, løslates umiddelbart og uten betingelser. Rundt 1200 mennesker ble drept og 250 ble tatt som gisler i Hamas sitt angrep i Israel 7. oktober i fjor.

Israel avviser anklagene

– Anklagene om folkemord som fremmes av Sør-Afrika mot Israel i Den internasjonale domstolen er falske, opprørende og moralsk forkastelige, sier statsminister Benjamin Netanyahus kontor i en uttalelse.

Sjefaktor i Den internasjonale straffedomstolen ICC, som ikke må forveksles med ICJ, ba denne uken om en arrestordre av Israels statsminister:

De hevder videre at Israel ikke har gjennomført militæroperasjoner i Rafah som vil føre til ødeleggelse av den palestinske sivilbefolkningen. Dette kommer de heller ikke til å gjøre, sier Israels regjering.

Benny Gantz, som sitter i Netanyahus krigskabinett, sier i en uttalelse at Israel vil fortsette å kjempe, skriver nyhetsbyrået AP.

– Staten Israel vil fortsette å kjempe for å få våre gisler tilbake og sørge for sikkerheten til våre innbyggere – hvor som helst og når som helst der det er nødvendig – inkludert i Rafah, sier han.

Han snakket fredag på telefon med USAs utenriksminister Antony Blinken, skriver den israelske avisen Haaretz.

Denne uken delte en organisasjon i Israel en video av flere av de israelske gislene som ble bortført under terrorangrepet 7. oktober, for å legge press på myndighetene om å trappe opp forhandlingene:

Gantz sier også at Israel vil fortsette med å handle etter internasjonale lovverk og beskytte sivile som best de kan.

– Ikke på grunn av ICJ, men på grunn av hvem vi er og verdiene vi står for, sier han.

Balkes Jarrah, som er direktør for internasjonal rett ved Human Rights Watch, sier til AP at ordren fra ICJ viser hvor alvorlig situasjonen er for palestinere i Gaza.

– Men beslutningen vil bare gi mulighet for bedring hvis ulike myndigheter bruker sin makt, blant annet gjennom våpenembargoer og målrettede sanksjoner, for å presse Israel til å umiddelbart iverksette rettens tiltak, sier han.

Read Entire Article