Fikk ingen svar fra DNA-prøven av ørna

3 weeks ago 7


På fem dager ble minst fem personer angrepet av kongeørn.

Flere undersøkelser tydet på at det var snakk om samme ørn som gikk til angrep gjentatte ganger.

Ved å gjennomføre en DNA-analyse ville Norsk institutt for naturforskning (NINA) fastslå om det faktisk var den samme ørnen som angrep flere personer, eller om angrepene kom fra forskjellige ørner.

Ødelagt DNA-prøve

En DNA-analyse fra en vevsprøve av ørna og en fjær som ble funnet i terrenget ved Holtålen skulle gi svar på om ørnen som ble avlivet var alene om angrepene.

– Den prøven fungerte ikke, sier forsker Oddmund Kleven i Rovdata til NRK fredag.

Han har vært ansvarlig for DNA-analysene.

Årsaken er ødelagt DNA i prøven NINA tok fra ørnas fjær, forteller han.

– Det er ikke så mye vi får gjort. Dette kan skje med fjær som har ligget ute og blitt påvirket av flere faktorer. Jeg skulle gjerne hatt et positivt svar å gi, sier Kleven.

Alle angrepene som har skjedd, har vist seg å være av en såkalt årsunge, altså en ørn som ble født tidlig på våren i år, og som nylig har forlatt redet.

Mener at det er samme ørn

Ornitolog i Birdlife Norge, Alv Ottar Folkestad, konkluderte allerede mandag med at det kunne være snakk om ett individ.

– Dette er fullstendig ukjent oppførsel, og du finner ikke noe i litteraturen om dette. Derfor er det viktig for myndighetene å undersøke det enda nærmere, sa Folkestad til NRK tidligere denne uken.

Line Tveit og samboeren Karl Martin Valestrand ble angrepet av en ørn på vei ned fra Glittertind mot Spiterstulen torsdag.

Også Jo Anders Auran, seniorrådgiver i viltseksjonen hos Miljødirektoratet, var tidlig enig i at det må være én og samme ørn.

– Det har ikke skjedd før at ørn har angrepet mennesker, og så skjer det fire ganger i løpet av en uke. Det er en ekstrem hendelse, så dette må ha en årsak, sa Auran og la til:

– Dette er så spesielt at det er høyst usannsynlig at det er flere ørner som har gjort det samme på samme tidspunkt.

Dette er de fem tilfellene av kongeørnangrep:

  • Tyin i Sogn sist tirsdag.
  • To ulike angrep på Glittertind torsdag.
  • Holtålen i Trøndelag fredag.
  • Orkdal i Trøndelag lørdag.

Etter angrepet på et barn i Orkdal, ble kongeørna avlivet av Viltnemnda.

Publisert 13.09.2024, kl. 12.47 Oppdatert 13.09.2024, kl. 12.50

Read Entire Article