På fem dager ble minst fem personer angrepet av kongeørn.
Flere undersøkelser tydet på at det var snakk om samme ørn som gikk til angrep gjentatte ganger.
Ved å gjennomføre en DNA-analyse ville Norsk institutt for naturforskning (NINA) fastslå om det faktisk var den samme ørnen som angrep flere personer, eller om angrepene kom fra forskjellige ørner.
Ødelagt DNA-prøve
En DNA-analyse fra en vevsprøve av ørna og en fjær som ble funnet i terrenget ved Holtålen skulle gi svar på om ørnen som ble avlivet var alene om angrepene.
– Den prøven fungerte ikke, sier forsker Oddmund Kleven i Rovdata til NRK fredag.
Han har vært ansvarlig for DNA-analysene.
Årsaken er ødelagt DNA i prøven NINA tok fra ørnas fjær, forteller han.
– Det er ikke så mye vi får gjort. Dette kan skje med fjær som har ligget ute og blitt påvirket av flere faktorer. Jeg skulle gjerne hatt et positivt svar å gi, sier Kleven.
Alle angrepene som har skjedd, har vist seg å være av en såkalt årsunge, altså en ørn som ble født tidlig på våren i år, og som nylig har forlatt redet.
Mener at det er samme ørn
Ornitolog i Birdlife Norge, Alv Ottar Folkestad, konkluderte allerede mandag med at det kunne være snakk om ett individ.
– Dette er fullstendig ukjent oppførsel, og du finner ikke noe i litteraturen om dette. Derfor er det viktig for myndighetene å undersøke det enda nærmere, sa Folkestad til NRK tidligere denne uken.
Også Jo Anders Auran, seniorrådgiver i viltseksjonen hos Miljødirektoratet, var tidlig enig i at det må være én og samme ørn.
– Det har ikke skjedd før at ørn har angrepet mennesker, og så skjer det fire ganger i løpet av en uke. Det er en ekstrem hendelse, så dette må ha en årsak, sa Auran og la til:
– Dette er så spesielt at det er høyst usannsynlig at det er flere ørner som har gjort det samme på samme tidspunkt.
Dette er de fem tilfellene av kongeørnangrep:
- Tyin i Sogn sist tirsdag.
- To ulike angrep på Glittertind torsdag.
- Holtålen i Trøndelag fredag.
- Orkdal i Trøndelag lørdag.
Etter angrepet på et barn i Orkdal, ble kongeørna avlivet av Viltnemnda.
Publisert 13.09.2024, kl. 12.47 Oppdatert 13.09.2024, kl. 12.50