Farlig for spedbarn: Kan få kikhosteepidemi

4 months ago 54


STERK FREMVEKST: Kikhoste eller hundredagershoste er en plagsom sykdom. Foto: magicmine/iStockphoto/NTB

Vet du når du sist ble vaksinert mot kikhoste? Sjekk det, for Norge kan stå foran en kikhosteepidemi.

  • Bilde av Lars Chr. Wegner
torsdag 16. mai kl. 05:54

Kortversjonen

  • Kikhoste øker i Norge, med 534 smittede i april, nesten doblet fra mars.
  • Sykdommen er alvorlig for uvaksinerte spedbarn og personer med svekket immunforsvar eller lungesykdommer.
  • Gravide oppfordres å vaksinere seg, og får nå gratis vaksine.

I april ble 534 nordmenn smittet av kikhoste, nesten dobbelt så mange som i måneden før, og det høyeste månedstallet på tolv år.

Under pandemien har det vært lite kikhoste i Norge, men nå kommer den irriterende sykdommen tilbake som en (hoste) kule.

– Vanskelig

– Dette er en bakterie det er vanskelig å få helt kontroll med. Hverken vaksinasjon eller gjennomgått sykdom gir langvarig beskyttelse. Derfor er det kikhostesmitte selv om vi har høy vaksinasjonsdekning blant barn i Norge, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI til VG.

OVERLEGE: Margrethe Greve-Isdahl leder barnevaksinasjonsprogrammet ved Folkehelseinstituttet (FHI) Foto: Frode Hansen / VG


31 sykehusinnleggelser er rapportert hittil i år, men ingen dødsfall så langt.

– Vi følger nøye med, og hvis tallene fortsetter oppover i mai kan det være starten på en epidemi, sier Greve-Isdahl.

Kikhoste er spesielt alvorlig for uvaksinerte spedbarn, men kan være hard også for personer med lungesykdommer eller nedsatt immunforsvar. 17 barn under ett år har fått påvist sykdommen hittil i år.

I årene før pandemien ble det meldt rundt 2000 til 4500 tilfeller hvert år, mens det i perioden 2020 til 2022 ble registrert færre enn 900 tilfeller totalt. FHI har ventet at det ville komme en økning, og den begynte på slutten av 2023.

«Hundredagershoste»

Nå blir alle gravide oppfordret til å vaksinere seg mot kikhoste, som også kalles «hundredagershoste». Fra 2. mai har gravide kunnet gjøre dette gratis. Tilbudet er nå en permanent ordning.

VAKSINE: Gravide i Norge kan nå vaksinere seg gratis mot kikhoste. Bildet er fra en helseklinikk i USA. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB

– Vi anbefalte Helse- og omsorgsdepartementet i februar 2023 at Norge burde tilby gratis kikhostevaksine til gravide, slik at den mest sårbare gruppen – de nyfødte – kan beskyttes mot sykdommen. Vi er glade for at det nå er på plass, sier Greve-Isdahl.

Flere land i Europa melder om det samme som Norge – økende kikhostesmitte. Her i landet har det vært flest tilfeller fra Trøndelag, Oslo, Akershus og Innlandet. Nå er det også økning på Vestlandet, ifølge FHI.

I løpet av 2023 og hittil i 2024 har EU/EØS-land rapportert nesten 60 000 tilfeller, mer enn en tidobling sammenlignet med 2022 og 2021.

– Hvordan påvirkes smittespredningen av at vi går inn i sommeren?

– Andre land har beskrevet at de ofte ser en økning på sensommeren eller tidlig høst, men dette mønsteret har ikke vært like tydelig i Norge tidligere.

UTBRUDD: Lange køer av folk som venter på å teste seg for kikhoste under et kraftig utbrudd i Kroatia i november 2023. Foto: ANTONIO BAT/EPA/NTB

Problemet i dag er at mange voksne ikke har oversikt over hvilke vaksiner de har tatt som fremdeles er virksomme.

Vil ha oversikt

Folkehelseinstituttet har i flere år anbefalt at det opprettes et voksenvaksinasjonsprogram i Norge, slik at det skal bli lettere å få oversikt over hvilke vaksiner man har tatt, og hvilke som bør oppfriskes.

FHI anbefaler at alle voksne tar oppfriskningsvaksiner mot kikhoste, difteri, stivkrampe og polio hvert tiende år.

Ifølge FHI begynner kikhoste gjerne med uspesifikke forkjølelsessymptomer. Etter en ukes tid kommer den kraftige hosten, hvor mange opplever å hoste til de brekker seg. Feber er mindre vanlig ved kikhoste. Sykdommen spres gjennom dråpesmitte, for eksempel når noen hoster eller nyser.

Les også: «Hundredagershoste»: – Dra til legen så raskt som mulig

Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Read Entire Article