Når laks er selvdød, har endte på gulvet eller er kjønnsmoden, regnes den som uegnet for å havne på middagstallerken.
En intern gransking hos slakteselskapet Pure Norwegian Seafood viste at selskapet hadde solgt laks uegnet for menneskemat. Resultatet av granskingen var ferdig i februar, og selskapet varslet at de ville rydde opp.
Nå har Økokrim igangsatt etterforskning av Pure Norwegian Seafood.
Undersøker mulige brudd på regelverket
– Vi undersøker om det er solgt fisk som ikke er egnet som humant konsum og produksjonsfisk som ikke er blitt bearbeidet innenlands før eksport, slik regelverket krever, skriver politiadvokat Kristian Johansen i Økokrim i en e-post til NRK.
Ledelsen i Pure Norwegian Seafood vil ikke svare på NRKs spørsmål om blant annet etterforskningen. Den nye daglig lederen, Remy Strømskag, skriver i en e-post:
– Vi har etter offentliggjøringen vært varsomme med å gi mer informasjon, av hensyn til myndighetenes videre arbeid med saken.
Ifølge Økokrim er saken i en innledende fase.
– Av hensyn til etterforskningen ønsker vi derfor ikke å gi noen ytterligere kommentar på nåværende stadium av saken, skriver politiadvokat Johansen.
Informerte kunder
Da avviket ble oppdaget, kontaktet Pure Norwegian Seafood kunder. De informerte om at laksen ikke skulle vært solgt til menneskemat, viser dokumenter NRK har fått gjennom et innsyn hos Mattilsynet.
I et brev til en kunde står det:
«Det er mulig at laksen som ble solgt potensielt er en fare for matsikkerhet»
«Det er en mulighet at laks som ikke egner som menneskemat har blitt eksportert som Ordinær 2 fra slakteriet vårt på Henda»
Hva kjøperne betalte for laksen er unntatt fra offentlighet.
NRK har også fått innsyn i hva kundene svarte. I et brev til Pure Norwegian Seafood kommer det frem at fisken allerede er solgt til forbrukere. Ingen har rapportert om klager fra forbrukerne.
Vet ikke hvor laksen havnet
Mattilsynet ble orientert om at Pure Norwegian Seafood hadde solgt dårlig laks. Tilsynet har uten hell forsøkt å finne ut hvor laksen endte.
– Det var vanskelig å spore opp fiskepartiene, siden det hadde gått såpass lang tid fra fisken ble eksportert til vi ble varslet. Vi regner med at mesteparten er konsumert. Videre oppfølging avhenger av resultatet av etterforskningen. Her avventer vi Økokrims konklusjoner, skriver seksjonssjef i Mattilsynet, Lennart Floyd Berge.
Sendte dårlig fisk ut av landet
I tillegg til fisk av dårlig kvalitet, ble det også eksportert såkalt produksjonsfisk. Det er fisk av lav kvalitet, med sår og skader, som må feilrettes før den kan eksporteres.
Anslag fra selskapet viser at det ble solgt 500 tonn fisk uegnet som mat og eksportert cirka 400 tonn produksjonsfisk.
Det er ikke kjent hva selskapet har hatt i inntekt på å selge laks av dårlig kvalitet.
Flere selskaper etterforskes
De siste årene har det kommet fram flere avvik som handler om at laksen er av for dårlig kvalitet.
Flere etterforskninger av laksenæringen er igangsatt de siste årene. I fjor anmeldte Mattilsynet til sammen 96 saker. Flere saker dreier seg dyrevelferd og om videresalg av laks i strid med regelverket. Det er ukjent hvor mange saker som faktisk etterforskes.
Publisert 11.09.2024, kl. 20.14