Esben Esther Pirelli Benestad får ikke medhold

4 months ago 29


I mai møtte Esben Esther Pirelli Benestad i Agder tingrett. Hen hadde saksøkt staten for å få tilbake sin legeautorisasjon.

Nå har dommen i saken kommet. Den slår fast at Esben Esther Pirelli Benestads anke for å få tilbake sin legeautorisasjon ikke førte frem.

Dårlig behandlet

Benestad mistet autorisasjonen sin som lege i februar i fjor på bakgrunn av bekymringsmeldinger knyttet til behandling av personer med kjønnsinkongruens.

Esben Esther Pirelli Benestad har tidligere forklart NRK at han gikk til rettssak fordi staten ifølge hen har behandlet transpersoner veldig dårlig.

– Det at min autorisasjon blir tatt bort ser jeg som et ledd i den dårlige behandlingen som denne gruppen får, sa Benestad til NRK.

NRK har vært i kontakt med advokaten til Esben Esther Pirelli Benestad som vil vente med å kommentere saken til han har gått gjennom dommen med sin klient.

Manglende journalføring

Statens helsetilsyn har vurdert at behandling av pasienter ikke har vært forsvarlig.

Det er ikke Benestad enig i. Hen har tidligere uttalt til NRK at han ikke mener det er begrunnet hvorfor autorisasjonen er begrenset.

Advokat hos regjeringsadvokaten, Lotte Tvedt, uttalte i forbindelse med rettssaken i mai at vurderingen er gjort er av hensyn til framtidig pasientsikkerhet og framtidig tillit til helse- og omsorgstjenesten.

Agder tingrett behandler søksmålet fra lege Esben Esther Pirelli Benestad.

Representanter fra Statens helsepersonellnemnd. Advokat Lotte Tvedt sitter til venstre.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Begrenset autorisasjon

I fjor sommer ble vedtaket omgjort til begrenset autorisasjon. Det betyr at Benestad har måtte jobbe i en underordnet stilling og mistet retten til å rekvirere visse legemidler.

Esben Esther Pirelli Benestad er en av Norges mest kjente LHBTQ+-forkjempere.

Benestad er selv transperson, og har i nesten 40 år behandlet personer fra hele landet.

Publisert 07.06.2024, kl. 11.44 Oppdatert 07.06.2024, kl. 11.45

Read Entire Article