Endelig en god rentenyhet!

4 months ago 34


Kortversjonen

  • Konkurransen om innskuddskundene har økt.
  • Råd: sjekk at du har beste innskuddsrente hos banken, bytt bank om nødvendig
  • Finansportalen.no gir oversikt over innskudds- og utlånsrenter. Også på BSU
  • Forbrukerrådet: bruk markedsmakt, velg bank med beste utlåns- og innskuddsrente
  • Mange nordmenn er «sløve» og aksepterer lave innskuddsrenter fra eksisterende bank

– Det er merkbart større konkurranse om innskuddskundene. Det tok av for én til to måneder siden. Når Norges Bank utsetter rentekuttene sine, blir innskuddene viktigere for bankene, sier Endre Jo Reite, direktør personmarked hos BN Bank.

Endre Jo Reite<-Endre Jo Reite

Årsaken, forklarer han, er at rentekutt som lar vente på seg gjør det relativt dyrere for bankene å låne penger i pengemarkedet hvor de må betale et påslag.

5 prosent

Også Sparebank1 Sørøst-Norge merker hardere konkurranse om innskuddskundene.

– Ja, det gjør vi. Det er mye fokus på innskudd. Konkurransen i markedet er sunn og god, det ser du med innskuddsrenter på 5-tallet, sier Lasse Olsen, konserndirektør personmarked, til VG.

Noen banker tilbyr enda høyere rente enn fem blank hvis du er villig til å binde den.

Mer om det lenger ned.

Men husk at skatt og inflasjon spiser av renteinntektene. Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen er 3,6 prosent og skatt på renteinntekter 22. I tillegg kan noen også ha formuesskatt.

– Du er på ca. null hvis du trekker fra inflasjon og skatt, konkluderer Reite i BN Bank.

Hans råd er å be banken bekrefte at du har den beste innskuddsrenten de kan tilby og bytte bank hvis man over lengre tid har blitt avspist med 1–2 prosent på store innskudd.

Gunstein Instefjord<-Gunstein Instefjord

Ifølge Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, begynte innskuddsrentene i bankene å klatre ganske parallelt med selve styringsrenten fra Norges Bank fra tidlig i 2022.

Finansportalen.no kan man se at det har vært en rekke renteendringer i mars, april og mai. Her ser du historiske priser på innskuddsprodukter.

– Som forbruker bør du bruke markedsmakten din og alltid velge den banken som tilbyr beste utlåns- og innskuddsrente, skriver Instefjord i en e-post og viser til at man finner denne oversikten på finansportalen.

– Der kan du også be om tilbud direkte fra banken, legger han til.

– Ekstremt sløve

Men for mange nordmenn sitter det langt inne å bytte bank. Husk at du kan ha lån i én bank og innskudd i en annen.

– Selv om det er mye lettere å flytte innskudd enn lån, er folk ekstremt sløve i forhold til å akseptere lave renter på innskudd i banken de alltid har brukt, sier Reite i BN Bank. Og tenker her spesielt på dem som er over 55 år.

– I denne gruppen er det også mange som betaler for høy lånerente fordi de ikke sjekker renten, i tillegg til at de har mye penger på innskuddskonto.

Yngre kunder er ifølge Reite mye flinkere til å shoppe rundt og finne de laveste rentene på lån og de høyeste på innskudd.

Går du inn på Finansportalen, som driftes av Forbrukerrådet, ser du at du kan få fem prosent effektiv rente på sparepengene dine med bufferkonto hos Sparebank1 Sørøst-Norge. Fra første krone og med så mange uttak du vil.

Lasse Olsen<-Lasse Olsen

– Den kontoen har fått bein å gå på. Vi lanserte den i februar fordi vi så at kundene hadde behov for et godt sparetilbud hvor pengene er lett tilgjengelige, sier konserndirektør for privatmarked, Lasse Olsen, til VG.

Nestemann på listen, Aprila Bank, gir deg fra 2. mai 4,9 prosent effektiv rente på inntil to millioner kroner.

– Dette er det eneste vi tilbyr til privatkunder, sier produktansvarlig Israr Khan i banken som kom i drift i 2018 og retter seg mot små bedrifter.

Haken ved bufferkontoen fra SpareBank 1 Sørøst-Norge som topper listen, er at du kan ha totalt maks innskudd på 100 000 kroner.

– Men vi har et populært fastrentetilbud med binding på 6 og 12 måneder som også gir 5,0 prosent. Her kan du sette inn maks 10 millioner, sier Lasse Olsen.

Minsteinnskudd for å få denne renten er 25 000 kroner.

– Hva skyldes økt fokus på innskudd?

– Nordmenn er blitt mer opptatt av hvordan man bruker pengene sine og vi ser en økning i sparing blant kundene. Man ønsker å få mest mulig igjen for det man sparer, sier Olsen.

Da VG sjekket betingelsene for innskudd, huket vi av for at tilbudet skal gjelde i hele landet, at det ikke skal være krav om medlemskap, månedlig sparing eller annet produkt samt ingen bruksbegrensninger.

Innskuddsrenten kan også avhenge av hvor mye penger du setter inn og hvor mange gebyrfrie uttak du kan gjøre i løpet av et år.

BN Bank, hvor Endre Jo Reite jobber, tilbyr for eksempel sparekonto pluss med fritt antall uttak til 1,70 prosent rente ved sparebeløp under 100 000 kroner og 3,40 prosent fra første krone ved beløp over 100 000 kroner.

Sjekk sikringsfondet

– Men setter du inn minst 50 000 kroner og binder deg for seks eller ni måneder, får du 5,15 prosent fastrente. Kuttes styringsrenten i vinter, kan det være en bra deal, mener Reite. Dette tilbudet gjelder fra 7. mai.

Konkurrenten Blue Step Bank AB filial Oslo gir deg ifølge Finansportalen 5,22 prosent rente hvis du binder innskuddet i seks måneder. Denne rentefoten ble gjeldende fra 23. februar.

På Finansportalen finner du også renten på BSU, den beste er 6,80 prosent.

Men før du velger hvilket tilbud du eventuelt skal hoppe på, sjekk at innskuddsbeløpet er sikret for inntil 2 millioner kroner i Bankenes sikringsfond. Det finner du ved å klikke på «Detaljer.»

Siden noen banker har begrensninger på hvor mye du kan sette inn – slik tilfellet er med noen bufferkonti, kan man spre sparepengene og dermed høste gullrente hos flere banker.

Har du mer enn to millioner, bør du definitivt spre innskuddene siden Bankenes sikringsfond garanterer for innskudd opptil 2 millioner per bank.

Mer om renter og økonomi

Read Entire Article