– Det er bare flaks at det ikke er flere dødsulykker. Ungdommen kjører uten hjelm, og gjerne to og to på samme sparkesykkel. Jeg ser det daglig, sier Øyvind Johansen.
Frustrasjonen rundt bruken av elektriske sparkesykler hos barn og unge har økt på sosiale medier.
Flere lokale facebooksider blir fylt opp av innlegg fra beboere som er redd for barnas trafikksikkerhet. Johansen er én av dem som har tydd til tastaturet for å få ut frustrasjon.
– Til alle foreldre: Ta gjerne en prat med deres håpefulle som kjører rundt på elektrisk sparkesykkel. Jeg har ikke lyst til å kjøre på noen, men det kan fort bli en konsekvens, skrev Johansen tidligere i oktober.
Han har fått støtte fra flere på Yven i Sarpsborg etter at han publiserte innlegget.
Tidligere i oktober døde en mann i 30-årene etter en kollisjon mellom elektrisk sparkesykkel og bil i Sarpsborg kommune.
Flere kjører ulovlig
Antall tips til politiet om ungdommens og elsparkesykler har økt. Det forteller Ola Nøklebye Evensen. Han er fagansvarlig trafikk i Øst politidistrikt.
– Også vi i politiet observerer kjøringen. Ungdom som durer av gårde, samtidig som de taster på mobilen sin. Det går over stokk og stein, sier Evensen.
Per nå har ikke politiet konkrete kontroller når det gjelder råkjøring blant unge på elsparkesykkel. De har heller ikke god statistikk på antall ulykker.
Årsaken er at elektriske sparkesykler ikke er registrert som et kjøretøy.
– Dette er i endring og noe som prioriteres. Men uten å måtte ha de eksakte tallene, ser vi det har vært en utvikling de siste årene med økt antallet trimmede sykler og økt antall skader for barn under 16 år. Det er ikke bra.
Har tatt over skolegården
NRK har vært i kontakt med flere ungdomsskoler på Østlandet som forteller om sykkelstativ som ikke lenger brukes til å oppbevare sykler gjennom skoledagen.
På Rygge ungdomsskole er sykkelstativet daglig fylt med 75 prosent elsparkesykler, forteller rektor Anne-Synøve Lindkjenn.
Hun er også bekymret for at flere er trimmet, og kan gå langt over 20 km/t.
– På de fem årene jeg har vært rektor har det forandret seg mye. I starten var det svært få sparkesykler, men nå har det tatt helt over. Det er bare flaks at det ikke har skjedd noen ulykker enda
Trygg Trafikk: – Farligere enn sykler
En ny undersøkelse fra Nationella trafiksäkerhetsförbundet i Sverige viser at tre av fem barn ikke bruker hjelm.
I tillegg kommer det fram at mange barn skyver hverandre eller bruker mobilen mens de kjører. Det skriver P4 Väst.
Paal-Gunnar Mathisen er regionsleder i Trygg Trafikk Østfold. Han mener det er viktig å huske at barn under 15 år ofte ikke har gode nok trafikkegenskaper.
– Hjulene er mindre enn på sykkel. Det blir en stor utfordring når det er hull i veien, og man kjører på fortauskanter. Man blir også mer skadet ved en ulykke, gjerne hode- og ansiktsskader, sier Mathisen.
Ønsker mer tilstedeværelse
I 2022 ble aldersgrensen for å kjøre elsparkesykkel hevet til 12 år. Trygg Trafikk mener man burde stille seg spørsmålet om grensen er hevet høyt nok.
– Vi ønsker kontrollerer av elektriske sparkesykler, og spesielt de unge. I dag prioriteres det ikke, sier Evensen.
Tom Kalsås (Ap), statssekretær i Samferdselsdepartementet, opplyser til NRK at aldersgrensen på 12 år ble satt etter en samlet vurdering.
– I en senere høring i februar 2022 ble det vurdert å heve aldersgrensen, knyttet til et mulig forbud mot kjøring på fortau. En slik endring gikk vi ikke videre med, men vi følger utviklingen og vil vurdere ytterligere innstramminger ved behov, skriver Kalsås i en e-post til NRK.
Publisert 12.11.2024, kl. 19.57