Ekspertrådene: Akutthjelp for pollenplagene

4 months ago 34


Nesen renner, øynene klør, du er trøtt og sliter med konsentrasjonen. Det er høysesong for pollen.

Vi har snakket med fire eksperter som gir sine beste råd for akutthjelp til pollenallergikere.

For tiden er det kraftig spredning av bjørkepollen over store deler av landet.

– Østlandet har hatt flere dager med tett opp mot 1000 bjørkepollenkorn per kubikkmeter luft. Når det bikker over 1000 regner vi det som «ekstrem spredning» forklarer seniorforsker Hallvard Ramfjord.

Han er ansvarlig for Norges Astma- og Allergiforbunds pollenvarsel.

– Dette er ikke unormalt, men det viser at vi har en kraftig pollensesong i år, fortsetter han.

POLLEN: Seniorforsker ved NTNU og i Norges Astma- og Allergiforbund, Hallvard Ramfjord, ved et bjørketre. Foto: Hermod Arne Ramfjord

Norges Astma- og allergiforbunds pollenvarsel viser spredningen av pollen i hver landsdel. De opererer med fem ulike nivåer, fra «ingen spredning» til «ekstrem spredning»

I disse dager ligger det på nest høyeste nivå, «kraftig spredning» av bjørkepollen i hele landet, bortsett fra Nord-Norge og fjellstrøkene i Sør-Norge. På Østlandet ligger det altså på vippen mot «ekstremt.»

Selv om bjørketrærne begynner å nærme seg slutten på blomstringsperioden på Østlandet, kan det fortsatt komme «skyer» med pollen fra området hvor de fortsatt står i full blomst. Alt er avhengig av vær og vind.

– Vi kan fremdeles få dager med høye pollentall i Oslo, med pollen som er transportert langveisfra, forklarer han.

I slutten av mai skal mesteparten av bjørkepollen være over i Oslo-området. Men da står bjørken i full blomst i Nord-Norge.

– Røm fra pollenet

Hallvard Ramfjord anbefaler alle som er plaget av pollen om å følge med på pollenvarselet enten via appen eller nettsiden Naaf.no/pollenvarsel.

– Det er en god hjelp for å planlegge hva du kan gjøre fra dag til dag, for ikke å snakke om alle de røde dagene i mai. Hvis du er ekstra plaget kan det være riktig å reise til steder hvor bjørkepollen ikke har startet ennå, eller hvor den er ferdig.

– Så hvor bør man reise nå til helgen?

– I Nord-Norge, med unntak av Helgelandskysten har det ikke kommet bjørkepollen ennå. Fjellområdene i Sør-Norge er også foreløpig fri for bjørkepollen.

Lenger sør, som i Danmark, er pollensesongen ferdig.

Langs hele kysten, på yttersiden av Norge, er det også lite pollen, særlig når det er pålandsvind, sier han. Og presiserer:

Dette gjelder ytterst mot havet. Inne i skjærgården kan det være mye pollen.

– Minimer kontakten

En som har tatt rådet om å rømme fra pollenet på alvor, er seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Anna Bistrup.

Da hennes egen sterkt allergiplagede sønn var liten, søkte hun om fritak fra skolen en uke hvert år i den verste pollensesongen. Da reiste gutten til Spania sammen med mormor.

– Det var ikke for å ha fri, men for å slippe unna de verste plagene, understreker hun.

I disse dager er sønnen opptatt med eksamen, og i den anledning har han trappet opp medisiner.

– Det er viktig for studenter å være klar over at de kan søke om forlenget tid på eksamen dersom de har mye pollenplager, påpeker hun.

<-

Astma- og allergiforbundet / Astma- og allergiforbundet

Anna Bistrup sier at to ting er avgjørende for å minske pollenplagene:

Sanering og riktig medisinering.

Med «sanering» mener hun minst mulig kontakt med allergener.

Det innebærer ikke bare å reise til områder med mindre pollen. Ofte er ikke det praktisk mulig. Da handler det om å minimere eksponeringen der man er.

– Selv om det er sol og kjempevarmt er ikke dette den lureste tiden å lufte. Det er viktig å sørge for at minst mulig pollen kommer inn i boligen. Samtidig er det viktigere enn noen gang å tørke støv.

Hun anbefaler også å bruke gode støvsugere med munnstykke som får opp ekstra mye pollen.

For å få minst mulig pollen i øynene anbefaler hun tettsittende solbriller.

– Håndhygiene er også viktig. Og prøv å unngå å ta deg i ansiktet og gni deg i øynene, råder hun.

Se flere av Asta- og allergiforbundets råd i faktaboksen.

Pollenvettreglene

1: Følg med på pollenvarslingen fra Norges Astma- og Allergiforbund. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2: Ta hensyn til egen allmenntilstand. Det er normalt å føle seg redusert i pollensesongen. Vær forsiktig med hard trening utendørs. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene. 

3: Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4: Unngå lufting når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen. Tørk klær inne.

5: Ekstra rengjøring kan redusere mengden pollenpartikler som fester seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg også lett til støv og virvles opp.

6: Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen. 

7: Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr. Dusj eller børsting av pelsen hjelper, men gjør dette utendørs.

8: Informer omgangskrets og arbeidsgiver om din pollenallergi slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid

9: Ta ferie fra pollenspredningen og pollenplagene høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet der hvor spredningen kan være mindre.

10: Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen.

Kilde: NAAF

Seniorrådgiveren i Astma- og Allergiforbundet påpeker også at det er viktig å ta medisiner på riktig måte.

Som regel innebærer det mer enn bare å ta en allergitablett.

– Nesespray med kortison er ofte en viktig del av behandlingen, sier hun.

Bistrup understreker at det da ikke er snakk om den typen nesespray mange bruker ved forkjølelse. Det er egen nesespray for pollenallergi.

Slike finnes både med og uten resept.

– En helt ny reseptfri nesespray som har kommet på markedet i år, sørger for at pollen ikke kommer inn i nesen. Den inneholder en gel som skaper en beskyttende barriere. Du reagerer allergisk når pollen kommer i kontakt med slimhinnene, så antagelig kan mange ha glede av denne sprayen, sier hun.

Anna Bistrup minner om at det finnes mange ulike allergimedisiner på markedet, og hvis den du bruker gir liten effekt, kan det hjelpe å endre dose eller prøve en helt annen type.

– En annen ting mange glemmer, er at de som er mye plaget kan ta allergivaksine mot pollen. Det er ikke noe akutt-tiltak for årets sesong, men det er noe å tenke på for dem som plages hvert år, sier hun.

– Førstehjelp: Saltvann

Også farmasøyt Jasmin Dinarevic anbefaler å ligge litt i forkant når det gjelder pollenplager.

<-

Farmasøyt Jasmin Dinarevic

– Du bør følge med på pollenvarselet og starte medisinering to uker i forveien, sier han.

– Men det er for sent nå. Hva gjør man når øyne og nese renner og klør, og man er overmannet av trøtthet?

– Førstehjelp er å vaske ansiktet, nesen og håret godt, og gjerne skylle nese og øyne med saltvann.

– Må man kjøpe saltvannsoppløsning på apoteket for det?

– Det er det enkleste, for da får du vann med samme saltkonsentrasjon som kroppens egne væsker. Det koster heller ikke mye, bare 12–13 kroner for en toliters flaske.

Men du kan også blande selv.

Kjøper du et nesehorn til å skylle nesen med, følger det med en liten skje. Hvis du fyller skjeen med vanlig salt, og neshornet med vann fra springen, har du riktig blanding.

– Må man bruke nesehorn for å skylle nesen?

– De fleste synes at det er det enkleste. Det finnes også en slags nesesprøyte som kan minne litt om en nesespray, men den sprøyter inn mye mer væske av gangen.

NESESHORN: Brukes til å skylle nesen med saltvann Foto: Shutterstock

– Hvor ofte bør man gjøre dette?

– Så ofte du føler for. Det er ikke farlig å skylle nesen med saltvann.

– Hvis dette ikke hjelper?

– Da har vi reseptfrie hurtiglindrende medisiner, både øyendråper og nesespray som virker lokalt, kjapt. Det er god førstelinjehjelp. Hvis dette ikke virker må du kontakte lege for å bli utredet for allergien. Da kan du også få medisiner på blå resept.

Farmasøyt Jasmin Dinarevic påpeker også et det er viktig å skille mellom allergi og forkjølelse. Det er avgjørende at du får medisin for riktig plage.

De viktigste skillene er:

Allergi: Væsken som renner fra nesen er klar, du kan få hyppige nyseanfall og klør i øynende og nesen. Ikke feber.

Forkjølelse: Væsken som renner fra nesen er tyngre og mer gulaktig. Det er mer hosting. Ofte sår hals og feber. Klør ikke i øynene.

– Medisiner uansett

ØNH-spesialist Elin-Johanne Katle ved Stavanger Øre-nese-hals er enig med farmasøyten om at reseptfrie medikamenter på apoteket kan være en god akutthjelp hvis man ikke har vært hos lege fått medisiner på resept.

<-

Elin-Johanne Katle, Spesialist i Øre-, nese- og halssykdommer, PhD

Hun påpeker også viktigheten av å prøve å holde avstand til det som forårsaker allergiplagene.

– Pollenvettreglene til Astma- og allergiforbundet oppsummerer det godt, sier hun. Men trekker spesielt frem: Skylle hud og hår før kvelden, og bytt putetrekk ofte slik at du får noen timer med mindre polleneksponering om natten.

Katle minner også om at hund og katt har mye pollen i pelsen, så kjæledyra må kanskje spyles før de går inn.

Pollenmaske med et filter som dekker nese og munn kan også være et alternativ for sterkt plagede allergikere som må bevege seg utendørs.

– De ligner litt på de største munnbindene vi brukte under corona. Spesielt de som insisterer på å sykle til jobben samtidig som de er plaget av pollen, kan ha glede av disse, sier r hun.

ØNH-spesialisten påpeker også viktigheten av å ta de symptomdempende medisinene du har fått av legen.

– Selv om det er kløende øyne eller utmattelse du plages mest med, kan det hende at du har fått nesespray av legen. Og da skal du ta den.

– Virker nesespray mot kløende og rennende øyne?

– Ja, nesespray med kortison hjelper for symptomer i øynene. Men det som har vist seg å ha aller best effekt for mange er nesespray som inneholder både kortison og antihistamin. Hvis du plages mye av pollen og ikke har prøvd denne kombinasjons-nesesprayen tidligere, kan du spørre legen om det, anbefaler hun.

Krisemedisin

Er du ekstremt plaget av allergi, og trenger på være skjerpet i noen dager, finnes det en krisemedisin, forteller ØNH-spesialisten.

– Hvis noen er så dårlige at de burde hatt allergivaksiner, hender det at de kan få systemisk kortison i tablettform. Men det er noe som bare gis for noen få dager i spesielle tilfeller, sier hun.

For de aller mest plagede pollenpasientene anbefaler hun allergivaksinasjon. Det er ingen akuttbehandling for årets sesong, men den kan ha effekt neste sommer.

– Men vaksineringen skal foregår hver måned i tre år, har dette effekt allerede neste pollensesong da?

– Ja hvis det starter før jul. Den langvarige vaksinasjonsprosessen er for at den skal ha en langvarig effekt, forklarer hun.

– Ta hensyn

ØNH-spesialist Elin-Johanne Katle oppfordrer til slutt pollenallergikere til å ta hensyn til seg selv, og omgivelsene til å ta hensyn til allergikerne.

– Folk flest ser bare rennende øyne og nese. Men mange allergikere sliter med mye mer enn det om dagen. Dårlig søvnkvalitet fordi man ikke puster med nesen, og en allergi som gir tetthet i hodet og konsentrasjonsvansker, gjør at mange faktisk er syke. Ta hensyn til det.

Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Read Entire Article