Donald Trump skrøt av massemønstring: – Det er rekord

5 months ago 50


Et hav av røde MAGA-skyggeluer inntok lørdag en forblåst strand, i småbyen Wildwood i New Jersey.

Dersom det var noen tvil knyttet til Trumps evne til å trekke til seg store menneskemengder, så er den feid til side:

Ifølge nyhetsbyrået AP opplyser byen at det var mellom 80.000 og 100.000 til stede.

VG fikk etter flere timer i køen plass blant publikum langt fremme.

Foto: Thomas Nilsson / VG

De ivrigste hadde skaffet seg plass allerede to døgn i forveien. Alle som kom lørdag sto timevis i kø, før de ventet enda lenger innenfor gjerdene.

Først seks timer og 23 minutter etter at dørene åpnet, inntok mannen de alle ventet på scenen.

– Det er fantastisk å være her. Dette er en rekord i antall publikum på slike valgmøter. Man kan ikke se enden på folkemengden enn gang, skrøt Trump.

Kongresspolitiker Jeff Van Drew, som er fra New Jersey og har gjort seg bemerket ved å bytte parti fra Demokratene til Republikanerne grunnet sin beundring for Trump, fortalte VG i etterkant at rekorden gjelder på delstatsnivå.

– Det som er sikkert er at det er rekord i antall publikum på et valgmøte her i New Jersey, sier Van Drew til VG.

– Det betyr at det er gode sjanser for at Trump kan vinne denne delstaten, fortsetter han.

Foto: Thomas Nilsson / VG

Fra scenen er noe av det første Trump gjør, å hevde at han leder i New Jersey.

– Jeg gjør det fantastisk, og vil vinne her i New Jersey. I alle vippestatene kan vi vinne. Kanskje vinner jeg i alle delstatene, når velgerne ser hvor dårlig motstanderen min er, sier Trump.

New Jersey har gått til Demokratene i hver av de åtte siste presidentvalgene, og de fleste seriøse meningsmålinger gir president Joe Biden en relativt robust ledelse.

Foto: Thomas Nilsson / VG

Men Trump har i hvert fall som uttalt mål å ta både New Jersey, og nabostaten, den Demokratiske bastionen New York.

De siste ukene har Trump tilbrakt mye av tiden sin i nettopp New York, der han er tiltalt for å ha betalt hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels.

Dommeren i saken truet denne uken Trump med fengsel dersom han fortsatte å omtale vitner, ansatte i retten og dommerens datter.

Trump har derimot lov til å uttale seg statsadvokaten og dommeren, så lenge han ikke viser ringeakt for retten.

Han er allerede bøtelagt ti ganger.

Foto: Thomas Nilsson / VG

I over en time i sin tale lørdag klarte han å unngå å si noe om rettssaken. Men så kom det:

– Som dere vet kommer jeg hit fra New York ser jeg må lide gjennom en rettssak. En rettssak som føres av en udugelig og radikal statsadvokat og som ledes av en korrupt dommer. De jobber begge på oppdrag fra president Joe Biden, sa Trump.

Tilhengerne jublet for hvert poeng, og buet bare navnet Biden ble nevnt.

Foto: Thomas Nilsson / VG

– Alle rettssakene mot meg er bare fordi jeg leder på meningsmålingene. Men det er ikke bare meg de kommer etter, de prøver å ta dere alle, men jeg står i veien for dem og beskytter dere, sier Trump.

Da hadde Trump allerede gitt et begeistret publikum en lang tirade om at han holder Biden ansvarlig for alle de fire tiltalene mot ham.

«Den inkompetente skurken Joe Biden. Han er ferdig. Han har sparken!»
Foto: Thomas Nilsson / VG

– Vet dere, jeg snakket aldri så stygt om Biden før. Jeg respekterer presidentembetet. Men så gjorde han noe utilgivelig. Noe veldig dumt. Han tiltalte en veldig populær politisk motstander.

– Ingen gjør det i et demokrati. Det hører hjemme i en bananrepublikk i den tredje verden. Og hvorfor ventet de årevis med disse rettssakene? De ventet til man var midt i valgkampen.

– På sitt beste var Biden dum. Nå er han den verste presidenten i vårt lands historie. Ingen har skadet landet like mye som denne tullingen. Men jeg ville ikke snakket så stygt om han, hvis han ikke brukte rettsvesenet mot en politisk motstander.

Som under flere andre valgmøter gjorde Trump narr av Biden for å være alderdomspreget, og ifølge Trump forvirret.

– Biden vet ikke hva han gjør halvparten av tiden. Eller hva han sier. Han kan bare si det som andre skriver for ham.

Budskapet gikk rett hjem hos super-tilhenger Scott Knuth (57), som hadde skaffet plass foran i køen over to døgn i forveien.

– Dette var den 45. gangen jeg var på valgmøte med Trump. Jeg kommer alltid lang tid i forveien, for å få plass på første rad. Denne gangen var jeg nummer seks i køen, forteller han.

Foto: Thomas Nilsson / VG

– Jeg tror rettssaken mot han, og alle tiltalene, bare tenner ham enda mer.

– Hva tror du skjer hvis han blir fengslet?

– Da vinner han med enda større margin!

Venninnene Dotty og Rene har med et banner, som de ruller frem foran scenen.

– Dette er en kamp mellom det gode og det onde. Hvis de hiver Trump i fengsel, så kommer han bare sterkere tilbake, mener de.

Foto: Thomas Nilsson / VG

Vennene Joe Smith (57) og John Paul (20) og Mike Campbell (19) var svært fornøyd etter å ha nådd helt frem til scenen.

– For oss som er unge er det viktigste økonomien, og å skape flere arbeidsplasser, så vi kan stake oss ut en retning i livet, sier Mike.

John er også opptatt av økonomien, og bekymret for migrantene som strømmer inn i USA fra Mexico.

De to unge mennene skal stemme for første gang, mens vennen Joe har stemt på republikanerne i mange år.

– Jeg er enig med ungdommen her om økonomien og grensen, men la oss ikke glemme retten til å bære våpen. Demokratene vil tukle med Grunnloven, sier han.

Foto: Thomas Nilsson / VG

Den halvannen timer lange talen til Trump inneholdt ellers flere kjente punkter:

** Trump mener at Biden er ansvarlig for å ha åpnet grensene og har tillatt en «invasjon» av migranter.

– Land som Venezuela har tømt sine fengsler og sinnssykehus og sender dem. Det kommer millioner av kriminelle og terrorister hit. Med meg som president skal vi stenge grensen, stanse invasjonen og sende Joe Bidens ulovlige utledninger tilbake dit de kom fra, sa Trump.

Foto: Thomas Nilsson / VG

** Trump hevder at alt er blitt dyrere under Biden. Han lover å få ned prisstigningen og gi alle amerikanere lavere skatt.

– Vet dere hvor dyr en pølse i brød er blitt? 90 kroner! Kan du tro det? Jeg kjøpte nettopp en, for de er jo så gode, men matvareprisene er en skam, sa Trump.

** Trump hevder han skal avslutte det han kaller «Bidens grønne svindel».

– Bidens satsing på elbiler ødelegger den amerikanske bilindustrien. Jeg skal redde bilindustrien og vi skal bore massivt etter olje og bli uavhengig av import av energi, sa Trump.

Foto: Thomas Nilsson / VG

** Trump gjentok påstanden om at Putin hadde aldri hadde turt å invadere Ukraina om han hadde makten, og at Kina ikke ville våget å true Taiwan.

– Krigen mellom Russland Ukraina, den kan jeg få en slutt på i løpet av én dag. Og se hvordan president Xi har sendt krigsskip rundt Taiwain. Det er fordi Biden er svak mot Kina, sa Trump.

** Trump kom også med et flammende innlegg der han lovet «full støtte til Israels krig mot terror».

– Hamas angrep Israel fordi deres støttespiller Iran har fått frie tøyler av Biden. Jeg tvang Iran ned i knestående med sanksjoner. Nå svikter Biden Israel på sjokkerende vis, for å smiske med den radikale venstresiden som skaper kaos og demonstrasjoner der de brenner vårt nydelige flagg, sa Trump.

Foto: Thomas Nilsson / VG

** På det politisk vriene spørsmålet om abort, tok han æren for at den føderale retten ble fjernet av Høyesterett i fjor, men gikk ikke inn for et nasjonalt forbud.

– Vi fikk abort ut av den føderale regjeringens grep. Nå blir det opp til folket i hver delstat å avgjøre. Noen delstater vil ha mer liberale regler og andre vil ha strengere. Dette er et veldig betent spørsmål og det eneste rette var å gi beslutningsmakten over til folket.

Triump kan ha gitt et stort hint om en mulig kandidat som visepresident, nemlig guvernør Doug Bergen fra Nord-Dakota, som holdt en tale før Trump:

– For en fantastisk tale, fra en strålende politiker. En god venn av vår bevegelse. Følg med på ham for noe stort kommer til å skje.

Read Entire Article