«Den henges ei som druknes skal»

4 months ago 125


«Den henges ei som druknes skal».

Utsiktene til å bli gjenvalgt 4. juli er mørkere enn skyene som onsdag kveld hang tungt over den britiske hovedstaden.

Sunaks overraskende utspill bærer større preg av skadebegrensning enn valgkampglød. Ikke en gang han kan tro det er mulig å vinne dette slaget.

På YouGov-målingen for The Times forrige uke lå Labour hele 27 prosentpoeng foran det konservative regjeringspartiet.

Ingen strateg kan hente inn det gapet og snu det til Tory-seier i løpet av seks uker. Hans egen superrådgiver, den australske valgkampguruen Isaac Levido, ba ham derfor ha is i magen og vente til høsten.

Tidspunktet i seg selv er oppsiktsvekkende. Briter går til valg vår eller høst. Aldri midt på sommeren.

Nyvalget er det første julivalg siden 1945. Da var omstendighetene som kjent ganske annerledes.

Rishi Sunak<-Rishi Sunak

Britisk statsminister 25.10.22 - 04.07.24 (?)

Selv Sunaks egen regjering ble tatt på sengen onsdag ettermiddag da han informerte statsrådene om at deres dager var talte.

Hele elleve av dem må stille til valg i kretser som ikke lenger har Tory-flertall på meningsmålingene. Ifølge en prognose publisert av Sky News risikerer De konservative å miste 267 mandater.

Det betyr i så fall at dagens regjeringsparti etter nyvalget 4. juli vender tilbake til Underhuset med 98 representanter.

Sunak selv er heller ikke trygg. I valgdistriktet han representerer, Richmond and Northallerton, leder han med knappe 2,4 prosent på Labours kandidat.

RAINMAN: Meningsmålingene er så dårlige for regjeringspartiet at Rishi Sunak risikerer selv å ikke bli innvalgt Foto: Stefan Rousseau / Pa Photos / NTB

Alle trodde statsministeren aktet å vente til oktober, minst, slik at han kunne bruke sin høst-pressekonferanse til å annonsere nye skattelettelser og en – trolig – forbedret økonomisk hverdagsutsikt for folk flest.

Og var ikke hele Rwanda-planen med å sende asylsøkere til Afrika nettopp timet slik at de første flyene skulle ta av nå i sommer – og dermed vise britene at regjeringen handlet mens venstresiden bare forhandlet?

Dessuten: All politisk erfaring tilsier at et opposisjonsparti som leder så formidabelt som Labour nå gjør, står i fare for å blende seg selv i selvtilfredshetens lys, og begå en eller annen kostbar bommert.

En fare som øker progressivt jo lengre de må vente på en valgdato.

John Major<-John Major

Britisk statsminister 28.11.1990 – 02.05.1997

I Storbritannia vet alle som kan huske tilbake til 1992 hva som skjedde da Labour lenge hadde ledet overbevisende på målingene og Neil Kinnock skulle bli ny statsminister etter John Major.

Ikke bare var Major gørrkjedelig og upopulær, men han hadde også overtatt Tory-partiet etter den enda mer upopulære Margaret Thatcher.

Vel, - John Major og De konservative vant solid. Med et skred som til dags dato er det høyeste antall stemmer noe politisk parti har fått i noe britisk parlamentsvalg.

Rishi Sunak vet selvfølgelig alt dette. Og selv om det nå kan se ut som han setter hele innsatsen på ett enkelt tall i valgruletten, er han ingen gambler.

Helt siden han overtok som bobestyrer etter Liz Truss’ elleville dager i Downing Street – det ble hele 49 av dem – og hans kontinuerlige forsøk på å sy sammen partiet igjen i kjølvannet av Boris Johnsons politiske harakiri, har den sprutbegavede 44-åringen jobbet dag og natt for å stabilisere situasjonen.

Å helbrede et parti som har gjort selvskading til et hovedanliggende, er imidlertid krevende.

MINTES DE FALNE: Rishi Sunak flankeres av forgjengerne Liz Truss og Boris Johnson på Rememberance Sunday 12. novemver i 2023. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Trolig har Sunak innsett at et bedre alternativ til seigpining er å rive av plasteret med ett rykk, og så ta det som måtte komme.

Rishi Sunak har lest skriften på veggen. I motsetning til Boris Johnson har han forstått hva det står om.

Han vil ikke være en som klamrer seg til makten. For én gangs skyld kan det se ut som at Toryene har en leder som ikke setter seg selv først.

Hva tenker du?Tror du det britiske Tory-partiet kommer til å lide tidenes største tap i det kommende valget?aJa, 14 år i regjering har slitt ut både partiet og velgerne. Labour gjør et brakvalg.bDe konservative kommer til å tape, men ikke så ille som meningsmålingene indikerer.cNei, høyresiden kommer til å mobilisere og snu negative målinger til full valgseier. Sunak fortsetter som statsminister.dDet blir helt jevnt, og vil føre til et handlingslammet parlament.

Taktisk er det derfor forståelig at Sunak nå handler som han gjør. De konservative kommer til å gå på et alvorlig nederlag i det kommende valget, og som alle ledere av et nedslitt styringsparti vil han bli husket for det:

Han blir statsministeren som banet veien for opposisjonens inntog i regjeringskontorene.

Ja, det er urettferdig. Bare spør Gordon Brown. Labour-lederen som påførte britene David Cameron og dermed brexit.

FIKK NORSK PRIS: Gordon Brown (t.h.) ble i egenskap av FNs utsending for global utdanning tildelt Harry Holeprisen i 2018 av Jo Nesbø (t.v.) og daværende statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Slik Rishi Sunak (antakelig) vurderer det, sto hans tre planlagte rentekutt før et oktober-valg i fare. Markedene indikerer at det neppe blir mer enn ett, og Bank of England har det heller ikke travelt.

Inflasjonstallene er positive, men det er lenge til høsten. Ifølge The Times er statens låneopptak også høyere enn forventet, noe som ikke gir rom for Sunaks varslede skattelette.

Ved å gå til valg nå, kan statsministeren imidlertid surfe på ukens nyhet om fallende inflasjon og fortsatt love lavere skatt, vel vitende om at han neppe vil bli stilt til ansvar for noen av løftene.

Rishi Sunak<-Rishi Sunak

Utlyser nyvalg 4. juli. Det første valg i juli siden 1945

Hvis flyene til Rwanda begynner å gå i løpet av sommeren, kan Sunak også vise til det.

Samtidig vet han at det er en viss fare for at planen krasjer.

Fortsatt kan den bli heftet i rettssystemet. Ikke vet man om den virker heller. Hvis de illegale immigrantene fortsetter å komme utover høsten, vil den kostbare forflytningen av flyktninger til Afrika bli et selvskudd av de sjeldne.

Keir Starmer<-Keir Starmer

Tdl. direktør i påtalemyndigheten for England og Wales. Labour-leder siden 2020. Blir trolig britisk statsminister etter nyvalget 4. juli.

Den tyngste naturloven å utfordre er likevel den som sier at 14 år i posisjon er minst fire år for mye.

Toryene fikk fortsette en periode på overtid fordi et flertall av britiske velgere ikke orket tanken på Jeremy Corbyn i Downing Street. Den venstreradikale Labour-lederen skremte moderate venstrevelgere i nord-England og Skottland til å sitte hjemme eller stemme på andre partier.

Nåværende Labour-leder Keir Starmer skremmer ingen. Han kan kjede folk med sin petimeterske retorikk og sakførerstemme, men også britiske velgere har fått sin dose spetakkel nå.

Ingen brite under 36 år har stemt i valg som ikke endte med Tory-statsminister.

Den 4. juli blir nok en kalddusj for Rishi Sunak. Langtidsvarselet er nådeløst.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article