De første norske jordbærene er her: - Tror på en knall sesong

4 months ago 39


Kortversjonen

  • Bonde Geir Joa solgte 280 kasser med jordbær til 17. mai og ser en strålende norsk jordbærsommer
  • Import fra Nederland og Spania gjør jordbær tilgjengelig hele året, men norske jordbær dominerer fra juni til september
  • Om 2-3 uker vil det være lokalt dyrkede jordbær å få i store deler av Sør-Norge
  • De første kurvene med norske jordbær vil koste opptil 89,90 kroner per kurv, men prisene vil synke i høysesongen

Joa er jordbærkongen i Rogaland. Han regner med å produsere nærmere hundre tonn under tak i år. De første Sensation-bærene var modne 5. mai.

– Det er sola som lager den særegne norske smaken, sier Joa til VG.

Jordbær er ikke lenger sesongvare. Importen fra Holland og Spania er større enn den norske produksjonen og fører til at vi spiser jordbær året rundt.

– Men fra juni til september dominerer norske bær. Da har ingen land i Europa mer lys enn oss. Dess lengre døgnet er, dess bedre smaker jordbærene, sier Joa.

De første bærene gikk ut fra Joas jordbærtorg på Røyneberg i Sola. Ellers går de tidligere bærene i Rogaland gjerne til storhusholdninger.

Denne uken kommer de første bærene fra Vestfold og Telemark i handelen.

– I løpet av 2–3 uker vil det være lokalt dyrkede jordbær i butikk i store deler av Sør-Norge, sier jordbærsjef hos grossisten Bama Dag Smestad til VG.

Produksjonsvolumet øker fra ett tonn denne uken til 20 tonn første uken i juni.

– Det ser ut som om 2024 blir et helt fantastisk jordbærår, sier Smestad.

Foto: Bjørn Thunæs / VG

Joa sier det tegner godt for de norske bærene.

– Jeg tror på en knall sesong! De flerårige plantene på friland har vært godt isolert mot frost, fordi vi har hatt mye snø. Og det er varslet godt vær fremover.

– Hva kan true jordbæravlingene?

– Største trusselen for de som dyrker på friland, er styrtregn og ekstremvarme.

Smestad i Bama sier tidlig sol og varme i mai er bra for produksjonen.

– Vi får store volumer av lokale bær tidligere enn normalt. Interessen er stor - for mange er norske jordbær selve smaken av sommer.

KNALLSESONG: En snørik vinter og varm mai lover godt for jordbærsesongen, ifølge Geir Joa. Foto: Privat

Joa har produsert jordbær i 35 år, men det er lenge siden han dyrket på friland.

– Det ble for mye vind og regn her på Jæren. Nå dyrker vi bare i substrat under tak. Det gir like mange kilo på 28 dekar inne som på 65 dekar ute, sier Joa.

En annen jærbonde, Jone Wiig på Orre, leverte de første jordbærene tidligere i år: 20. april kunne han by landbruksminister Geir Pollestad på bær fra eget drivhus.

– Jeg tror ikke norske bær har vært modne så tidlig før, sier Wiig til VG.

Forklaringen er at han ikke bare tilfører varme, men også prøver ut kunstig lys. Det skjer i samarbeid med forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

Jone Wiig (t.h.) serverer årets første jordbær til landbruksminister Geir Pollestad. Foto: Privat

Geir Joa tok 65 kroner for en kurv med 250 gram jordbær før 17. mai. Den stive prisen forklarer han med høyere kostnadsnivå enn tradisjonell produksjon.

– Med svak kronekurs er importen av ettårige jordbærplanter fra Holland blitt mye dyrere. Dessuten har vi gassoppvarming av drivhusene.

Sola-bonden regner med at prisen på jordbær i butikk blir omtrent som i fjor, eller 5–10 prosent høyere på grunn av høyere kostnader.

– En kurv vil nok koste 50–60 kroner i sommer, sier Joa.

Foto: Marie Sjøvold / VG

VG stilte det store spørsmålet til landets dagligvarekjeder:

Hva blir prisen på de første norske jordbærene?

Dette svarte dagligvarekjedene at de første kurvene (på 400 gram) vil koste:

  • Coop Norge: 79,90 kroner per kurv
  • Meny: 89 kroner per kurv
  • Rema 1000: 89,90 per kurv

Foreløpig er norske jordbær kun å finne i enkelte butikker. Kjedene som ikke har fått jordbær i hyllene ennå, ønsker ikke å opplyse om priser.

– Hvis varmen fortsetter, regner vi med at de aller fleste i landet vil ha tilgang på norske jordbær i midten av juni, sier seniorrådgiver kommunikasjon i Coop Norge Knut Lænes.

Jordbærkurven inneholder 400 gram frem til sankthans, så 500 gram gjennom sommeren til 10. august. Derfra er kurven 400 gram igjen.

– Når kurven blir større, går prisen reelt sett ned. Og så har jo dagligvarekjedene kampanjer som sikkert kan få tilbudsprisen ned mot 40 kroner kurven, sier Joa.

Read Entire Article