«Basse» fra Olsenbanden-filmene er død

4 months ago 39


ALLE BORTE: F.v. Sverre «Benny» Holm, Arve «Egon» Opsahl, Aud «Valborg» Schønemann, Pål «Basse» Johannessen og Karsten «Kjell» Byhring på filminnspilling i 1975. Nå er alle døde. Foto: VG

Pål Johannessen, som spilte sønnen til Valborg og Kjell er død. Det bekrefter hans søster til VG.

mandag 20. mai kl. 11:19

Pål Johannessen ble 64 år. Han sto på rollelisten i åtte av 14 Olsenbanden-filmer, som sønnen til Valborg (spilt av Aud Schønemann) og Kjell (Karsten Byhring).

– Det var bare oss to. Vi hadde ingen flere søsken, sier søsteren Turid Johannessen til VG.

Hun forteller at broren fikk et hjerteinfarkt og døde på hytta i Sandefjord 17. mai.

– Vi ferierte på hytta hver sommer. Pål, mannen min Ramon og jeg. Vi koste oss sammen. Pål hadde glimt i øyet og vi hadde så mye moro sammen, sier hun.

1998: Pål Johannessen under et møte med VG. Foto: Line Møller / VG

Den første Olsenbanden-filmen som Pål Johannessen var med i kom i 1969, da han var bare ti år gammel. Han gjorde også et lite comeback i «Olsenbanden – Siste skrik!» i 2022.

– Det synes Pål var veldig stas og sørget for å få tatt bilder av seg selv sammen med John Carew, forteller søsteren.

Johannessen var den eneste gjenlevende av den ikoniske filmforbrytergjengen.

– Han hadde et trøblete liv. Pål var veldig stolt av å ha vært med i «Olsenbanden»-filmene og han levde nok mye på det, forteller søsteren.

– Rollen som Basse brakte meg nok aldri noen jenter eller mye penger – men utrolig mye moro ellers! uttalte Johannessen i boken «Olsenbanden» fra 2019, skrevet av tidligere VG-journalist Jon Selås.

Selv om filmpublikum kjenner ham som Basse, så debuterte Johannessen på lerretet tre år tidligere – i «Afrikaneren», der han spilte lillebroren til Lise Fjeldstad.

Pål Johannessen og søsteren Turid var barn av den avdøde platedirektøren Totto Johannessen.

– Det skjer faktisk fremdeles at noen kjenner meg igjen som Basse, sa Johannesen til Selås under bokskrivingen.

MYE MORO: – Pål hadde glimt i øyet og vi hadde så mye moro sammen, sier søsteren Turid Johannesen Foto: Privat

Johannessen-familien tilhørte omgangskretsen til den avdøde Olsenbanden-regissøren Knut Bohwim, og det var på den måten unge Pål kom inn i «bande»-leiren da regissøren trengte en barneskuespiller.

I boken om «Olsenbanden» sier Johannesen at det var «en fin tid».

Men han har ikke spilt i annet siden. I et intervju med TV 2 i 2019 sa Johannessen smilende at «tilbudene kommer ikke alltid flygende».

– Jeg har vært mye innlagt på sykehus, og livet har ikke bare vært enkelt, uttalte han i et intervju med Dagbladet i 2021.

Read Entire Article