Australia forbyr eksport av levende sau til sjøs

5 months ago 47


Den omstridte praksisen skal fases ut over en periode på fire år.

Australske sauer på vei til Kuwait i 2003. Foto: GUSTAVO FERRARI / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Sauehold er en viktig næringsvei i Australia. Landet er verdens største ullprodusent og produserer store mengder lam- og fårekjøtt.

I tillegg eksporteres levende sau med båt, hovedsakelig til land i Midtøsten. Det var tilfelle for mer enn 593.000 dyr i 2023, ifølge bransjeorganisasjonen Meat & Livestock Australia (M&LA).

Nå setter regjeringen en sluttdato på den omstridte praksisen. Eksport av levende sau til sjøs skal avvikles innen 1. mai 2028, ifølge landbruksminister Murray Watt, som kunngjorde nyheten lørdag.

Ingen flere sjanser

– Vi staker ut en plan for saueindustriens fremtid, som vil gir mer verdiøkning på land, noe som igjen betyr flere arbeidsplasser lokalt, sa Watt, ifølge australske ABC News.

Murray ble også sitert på at industrien «gjentatte ganger har har vist at de ikke er i stand til å møte samfunnets forventninger».

Han ønsker at sauenæringen skal gripe forbudet som en mulighet til å foredle mer kjøtt på land. Overgangen skal lettes med en hjelpepakke på 107 millioner australske dollar (ca. 773,4 millioner norske kroner).

Omdiskutert

Praksisen med å eksportere sau til havs har vært omdiskutert i lengre tid. Store tragedier og medieomtale av mishandling har fått mange til å stille spørsmål ved om handelen bør ta slutt.

Dyrevernere har lenge jobbet for å avvikle eksport av levende sau. Her fra en demonstrasjon i 2004. Foto: LAURENT REBOURS / AP / NTB

I 2017 døde rundt 2.400 sau av hete om bord på skipet Awassi Express. Skipet ble liggende til kai fordi det ikke hadde tilfredsstillende ventilasjon. Bilder fra en varsler viste dyr i nedgrisede binger, pesende av varme, ifølge The Guardian.

Tidligere i år strandet et skip som fraktet 16.000 sau i ekstrem varme utenfor kysten av Australia.

– Ekspresstoget til tragedie

Nå jubler dyrevernsorganisasjoner, mens landbruksorganisasjonen The National Farmer’s Federation mener regjeringen har gått for langt.

– Murray Watt har bestemt seg for å booke oss om bord på ekspresstoget til tragedie, sier direktør Tony Mahar i en uttalelse, ifølge Reuters.

Han viser til at medlemmene er sjokkert over den fireårige tidslinjen for utfasingen.

En representant fra høyre-sentrum partiet The National Party er heller ikke nådig i sin kritikk.

– Dette er et feigt trekk fra en fiendtlig minister som ikke bryr seg om hvordan denne beskjeden slår ned hos familier som strever med tørke midt under såingen, sier han ABC News.

Eksport av levende sau med fly omfattes ikke av forbudet, skriver det australske landbruksdepartementet på sine nettsider. Det vil heller ikke gjelde for andre husdyr, som for eksempel storfe.

Read Entire Article