Ap og Høyre enig: Vil forby gruppenavn på russeklær i skolene

5 months ago 38


UNIFORMEN: Russedress, hvite sneakers og college-genser - var den vanligste uniformen på landstreffet i Kongeparken i år som i fjor (bildet). Foto: Bastian Lunde Hvitmyhr / VG

For å bremse utestenging blant russen vil fylkestoppene i Innlandet forby gruppeuniformering. Russepresident Leah Hannesdottir (18) har ikke tro på tiltaket.

  • Bilde av Frank Ertesvåg
Rapporterer fra Hamar søndag 12. mai kl. 11:42

Kortversjonen

  • Fylkestoppene i Innlandet vil bremse utestenging blant russen og vedta at gruppe-uniformering er uakseptabelt.
  • Én av ti opplevde at de ikke fikk være med i en russegruppe, ifølge en undersøkelse blant vgs-elever i Akershus, Østfold og Buskerud.
  • Leah Hannesdottir, russepresident på Valdres vgs, tror ikke et forbud vil virke.

Thomas Breen (Ap) og Hanne Velure (H) har funnet sammen om et tiltak som de tror vil få fremtidig russ til å skjerpe seg.

– Vi vil rett og slett vedta i fylkestinget at på våre skoler får du ikke gå med russeklær som markerer gruppetilhørighet. Vi ønsker det bort, sier Breen (51) til VG.

Han er fylkesordfører i Innlandet fylke (tidligere Oppland og Hedmark).

Breen har tatt plass i fellesarealet på Innlandets største vgs, Hamar Katedralskole med over 1200 elever. Sammen med ham er fylkesvaraordfører Hanne Velure (60).

STENGT FOR GRUPPE-UNIFORM: Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) og varaordfører Hanne Velure (H) står sammen som to dørvakter mot fremtidig gruppe-uniformering på Innlandets største vgs. Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Veldig negativt

De synes russefeiringen har tatt helt av. Og de reagerer spesielt på at tusenvis av unge mennesker utestenges fra russegrupper:

Én av ti som ville være med i en gruppe (buss, van eller konsept), fikk ikke lov til å være med, i følge en undersøkelse gjennomført av Ombudet for barn og unge i Akershus, Østfold og Buskerud i januar i år.

– Gruppeinndeling og en kultur med utestenging av andre har tatt veldig stor plass etter hvert. Vi observerer stadig flere som synes dette er veldig negativt, ja, direkte ødeleggende, sier Velure.

SKOLEBESØK: Hanne Velure (H) og Thomas Breen (Ap) inntok Katta på Hamar - den største skolearenaen for russen i Innlandet (i bakgrunnen) mandag. Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Her på Hamar har det blitt arrangert veiing av jenter for å få være med å «rulle».
Plutselig blir unge kastet ut etter å ha jobbet forgjeves med bussgruppa i to-tre år. Dette rammer jo ikke bare enkeltpersoner som er russ, det rammer jo familiene og dem som er rundt også, sier Breen.

Både han som skoleeier og fylkets fremste folkevalgte og varaordfører Velure mener gruppeinndelingen blant russen skaper sosial utestenging som mange ikke er klar over.

Les også: Tidlig start på russe-hierarki: Rektor stoppet riking-pins

På videregående skoler rapporteres det om unge som ikke har noen å sitte sammen med i kantina - eller henge med. Fordi de ikke tilhører noen gruppe.

De kan også ofte føle utenforskap på julebord, russedåp, russeturer og fester fordi de ikke er med på en buss, van eller i en konseptgruppe.

Dette pågår ikke bare siste året, men hele videregående, altså i tre år, påpeker Breen og Velure i Innlandet.

Leah Hannesdottir (18) er russepresident på Valdres vgs. på Leira i Innlandet.

Hun har ikke tro på at et enkelt tiltak som å nekte elever å gå med plagg som markerer gruppetilhørighet - vil virke.

MED PÅ RUSSE-VAN: Færre elever, mindre forhold og mindre biler på Valdres videregående, ifølge russepresident Leah Hannesdottir (18). Hun er selv med på en russe-van i år. Foto: Privat

– Jeg tror ikke et slikt forbud vil ha noe å si. I stedet vil flere finne andre måter for å markere at de er med i en gruppe eller på en buss, sier Hannesdottir til VG.

Tre inkluderingssjefer

Hun går på en forholdsvis liten skole i Valdres. De har tre inkluderings-sjefer i russestyret.

– Hva gjør de tre?

– De jobber med å inkludere flest mulig. Nylig sørget de for at også elever uten gruppe - fikk tildelt russenavn under russedåpen. Jeg tror det er viktigst med en grunnholdning som går ut på å få flest mulig med på arrangementene. Det klarer vi stort sett her - fordi forholdene er små - og vi er få avgangselever, svarer Hannesdottir.

MERKE PÅ BUKSA: Eksempel på tekstilmerke på russebukse for en Osloruss. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Lise Åserud / NTB

Tilbake på Hamar og fylkets største skole, er politikerne Breen og Velure overbevist om at et forbud mot bussnavn og gruppenavn på russdress-beina - eller collegegenserne vil funke.

– Hvordan skal skolene håndheve dette forbudet?

– Vi ønsker selvfølgelig ikke at lærerne våre nå skal være kles-sheriffer.
De har andre og viktigere ting å drive med. Men jeg tror at det vil fungere normgivende å si at sånn er det her. Og jeg tror russen selv da tenker at - da sparer jeg de 5000 kronene i ekstrautgifter til russeklær, svarer fylkesordfører Breen.

I praksis håper han og Hanne Velure at de får innført tiltaket fra og med 2025.

Henrikke Bugdø-Aarseth<-Henrikke Bugdø-Aarseth

Henrikke Bugdø-Aarseth jobber som prosjektleder for arbeid med en mer inkluderende feiring hos Ombudet for barn og unge i Akershus, Østfold og Buskerud. Hun roser tiltaket fra Innlandet-politikerne.

Ombudet viser til at Utdanningsdirektoratet har gitt grønt lys for tiltaket - ved at det innlemmes i skolenes ordensreglement.

Vil ha lokal russefestival

– Du kan jo sammenligne det med en arbeidsplass. Det hadde jo blitt arbeidsmiljøsak og stor oppstandelse hvis noen hadde laget en eksklusiv gruppe og hadde møtt opp med like gensere med påskrift - og tviholdt på at sine faste plasser i kantina - uten tilgang for andre kolleger.

Bugdø-Aarseth oppfordrer skoler og fylkeskommuner til å legge til rette for lokale russefestivaler og arrangementer der alle i russekullet kan delta på like fot.

Hva tenker du?Hva fungerer best mot utestenging av russ som vil være med?aForby gruppe-uniformering på skolene.bDe videregående skolene kan selv lage lokale russetreff og festivaler der alle er velkommen - og som ikke koster skjorta.cBedre selvjustis blant fremtidig russ - slutt på opptaksritualer som veiing, økonomisk status og popularitets-vurderinger for å komme inn i gruppe.dLa russefeiringen/avgangsfeiringen bli mer en offentlig oppgave for skolen (som i andre land) og ikke et privat anliggende.eGruppeinndeling og dermed utestenging av noen er kommet for å bli.
Read Entire Article