Amerikanske nøkkeltall denne uken: – Får håpe vi ikke får noen negativ overraskelse

4 months ago 54


Den kommende uken byr både på resultatrush, revidert nasjonal budsjett og norske BNP-tall.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken er tydelig på hva som blir kommende ukes høydepunkt. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Men det er den amerikanske prisveksten sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken trekker frem først.

– Det blir det store internasjonale høydepunktet, sier han til E24.

I mars steg konsumprisindeksen (KPI) i USA til 3,5 prosent. Nå venter økonomene en liten nedgang til 3,4 prosent april, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.

Les på E24+

Derfor kan renten settes opp

Trenger bekreftelse

– I det siste har det gått litt i gal retning, og prisveksten har vist seg sterkere igjen. Det er ventet en nedgang i kjerneinflasjonen til 3,6 prosent, og onsdagens tall blir en viktig bekreftelse på at utviklingen går rett vei, sier Hov.

Kjerneinflasjonen, som ser bort fra prisene på mat og energi, kom inn på 3,8 prosent i mars.

– Det er fortsatt en månedsvekst som ikke er forenelig med inflasjonsmålet inflasjonsmålet USAs sentralbank Federal Reserve har et mål om at prisveksten skal holde seg rundt 2 prosent over tidover tid. Men hvis tallene kommer inn omtrent som ventet, kan man fortsatt se for seg et rentekutt i USA i september.

Nå prises det inn en sjanse på drøye 48 prosent for rentekutt i september, ifølge CME FedWatch Tool.

Skulle onsdagens inflasjonstall gå motsatt vei, kan det så tvil om det potensielle kuttet, sier Hov.

– Vi får håpe at vi ikke får noen negativ overraskelse. Men i dagens klima har amerikanske nøkkeltall nesten mer innflytelse på renteforventningene her hjemme enn de norske.

Hov og andre økonomer har i lengre tid påpekt at rentekutt i utlandet, og da særlig i USA, er helt avgjørende for når Norges Bank kan begynne å sette ned renten.

– Har tatt høyde

Tirsdag legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frem regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett 2024. Dagen starter allerede klokken 8, da det kommer en pressemelding med nøkkeltall.

– Fra vårt ståsted har vi fokus på om dette har betydning for Norges Bank, og da ser vi på om oljepengebruken er mer ekspansiv enn det sentralbanken har lagt inn i sine prognoser, sier Hov.

Han mener det skal mye til.

– Norges Bank har allerede tatt høyde for veldig høy oljepengebruk, så jeg tror det skal noe til at dette budsjettet oppfattes som mer ekspansivt.

Les også

Nei til oljeskatt i dollar: – Kan gjøre at kronen mister sin betydning

Sjeføkonomen mener det er andre forhold som eventuelt kan utsette et rentekutt i Norge.

– Det er lønns- og prisveksten, internasjonale forhold og kronekursen som har betydning her. Jeg tror ikke budsjettet vil spille noen avgjørende rolle, sier Hov.

Budsjettdokumentene offentliggjøres klokken 10.45, og et kvarter senere er det duket for pressekonferanse.

Tradisjonen tro har det allerede kommet noen lekkasjer. Støre-regjeringen har blant annet varslet at den vil øke forsvarsbudsjettet med syv milliarder kroner, tilføre politiet mer penger og øke støtten til Ukraina.

– Kan utsette rentenedgangen

Torsdag er det duket for norske BNP-tall for mars og Norges Banks forventningsundersøkelse for 2. kvartal.

Sistnevnte gjennomføres fire ganger i året og måler hva økonomieksperter, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdningene tror om utviklingen i blant annet lønn, priser og sysselsetting.

Hov venter at det trekkes frem at nedsiderisikoen i norsk økonomi er redusert.

– Det blir særlig spennende å følge med hvilke pris- og lønnsforventninger partene i arbeidslivet har fremover. Hvis de fortsetter å holde seg på høye nivåer, kan det bidra til å utsette rentenedgangen, sier han.

Ifølge sjeføkonomen er det ingen tvil om at den høye lønnsveksten i Norge bidrar til prisveksten.

– Hvis man nå ser at partene i arbeidslivet har høye forventninger neste år, må Norges Bank bake det inn i prognosene sine.

Når det gjelder BNP-tallene er det ventet en vekst på 0,2 prosent i første kvartal.

– Det er ikke noen sprek vekst, men i underkant av en normalsituasjon og en ny bekreftelse på noe man allerede vet. Det gjør at det ikke er noe som skriker rentekutt, og gjør at Norges Bank har mulighet til å holde igjen, sier sjeføkonomen.

Lakseuke på Børsen

På Oslo Børs ruller resultatsesongen videre i uken som kommer, og flere lakseselskaper er blant dem som skal i ilden.

Først ute er giganten Salmar, som kommer med tall tirsdag.

Les på E24+

Laksegiganten kan overraske: – Tror de strekker seg litt

Selskapet har hatt utfordringer med perlesnormanet, som har redusert andelen av den fineste fisken som gir høyest pris. Samtidig har Salmar allerede varslet at slaktevolumet i første kvartal var høyere slaktevolum enn ventet.

Oppdrettsselskapene Lerøy, Austevoll og Grieg Seafood kommer med resultater onsdag og torsdag.

I tillegg kommer det resultater fra en rekke andre selskaper i løpet av den kommende uken, deriblant flyselskapet Norse, Solstad Offshore og DOF Group.

Read Entire Article