Biden-regjeringens fortsatte støtte til Israel, drives av frykten for en større krig, mener en av USAs fremste eksperter.
fredag 7. juni kl. 16:43Kortversjonen
- Biden-regjeringen støtter Israel av frykt for en større krig, mener eksperten Aaron David Miller.
- USA legger press på Israel for fredsavtale, men kutter ikke militær støtte.
- Forholdet mellom Biden og Netanyahu beskrives som «ødelagt» på grunn av tillitskrise.
- Frykt for krig mellom Israel og Hizbollah kan drive amerikansk politikk.
Etter over et halvt år med full støtte til Israels krigføring i Gaza, har USA lagt all sin tyngde bak å få på plass en fredsavtale.
Men presset for å få Israel til å trappe ned, går ikke så langt at USA bruker det ultimate pressmiddel: Kutt i det militære samarbeidet.
En av USAs fremste Midtøsten-eksperter, Aaron David Miller, tror det vil fortsette slik.
– Den amerikanske regjeringens forhold til Israel er preget av sinne og frustrasjon, men viljen til å pålegge Israel kostnad er fortsatt ikke til stede, forklarer Miller.
LES OGSÅ: Ber Biden få slutt på krigen: – Dette er sjansen vår
Historikeren og Midtøsten-eksperten var i 20 år rådgiver for USAs utenriksministre, og forhandler i konflikten mellom Israel og Palestina.
Miller beskriver forholdet mellom USA-president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu som «ødelagt».
– Biden forstår at Netanyahu har endret seg, at han er desperat etter å holde på makten, og er villig til å ta stor risiko, sier Miller.
– Det har oppstått en tillitskrise mellom dem. Men like fullt ønsker Biden og hans regjering å opprettholde et fungerende samarbeid med den israelske regjeringen.
Han mener Biden-regjeringen vil fortsette å legge press på Israel, men ikke vil gå så langt som å trekke tilbake militær støtte.
Les også: Joe Bidens Israel-problem: – Ingen vei ut
Aaron nevner tre grunner som kan forklare USAs politikk overfor Israel:
- President Biden er personlig svært proisraelsk. Aaron har jobbet for Bill Clinton og George W. Bush, og oppfatter Biden som mer drevet av sitt personlige syn på konflikten.
- Selv om deler av Det demokratiske partiet er uenig i Israel-politikken, støtter flertallet Bidens linje. Og republikanerne vil gjerne ta rollen som mer Israel-vennlige, noe Biden vil unngå.
- USAs mål er en fremforhandlet avtale som begge parter kan godta, som starten på en varig løsning. For å få Israels krigskabinett til å stille seg bak planen, må USA opprettholde støtten.
– Vil Hamas godta den avtalen som foreligger, uten å stille motkrav? Og vil hele Netanyahu-regjeringen støtte en avtale? Begge deler er svært usikkert.
Les også: – Midtøsten er en ødelagt og rasende region
Miller påpeker at grunnlaget for en fredsavtale er svakt:
– Israels regjering mener krigen handler om statens eksistens, mens Hamas-ledelsen kjemper for sine liv.
Samtidig er motpartene preget av krigens grusomheter. Det er omtrent ingen vilje til å inngå kompromiss.
– Krigen begynte med et ekstremt brutalt drapstokt og terrorangrep fra Hamas. Israels utslettelseskrig er drevet av hevntanker. Lidelsene har traumatisert begge parter i krigen.
Miller mener det er en overdreven tro på hva USA kan få til.
– Midtøsten er stedet der amerikanske planer for krig og fred drar for å dø. Det internasjonale samfunnet svikter massedrap i Sudan, i Ukraina, i Syria og i Kongo. Man kan ikke diktere fred.
Miller får fortsatt brifinger fra Det hvite hus, siden han er så hyppig brukt som ekspert av amerikanske medier.
– Det jeg får vite er at Biden-administrasjonen ikke har svarene på det største problemet: Hamas blir ikke borte og lar seg ikke beseire.
Les også: Derfor støtter USA Israels krig
Miller sier at den amerikanske regjeringen samtidig frykter at en stans i våpen-leveringer til Israel, vil føre til noe mer farlig:
– Den største frykten i Washington er at det bryter ut full krig ved Israels grense mot Libanon i nord. Dersom Israel og Hizbollah går til full krig, så vil lidelsene i Gaza bli glemt, i en krig som kan bli så farlig at USA dras inn direkte.
Publisert: 07.06.24 kl. 16:43