Amerikansk ekspert om Gaza: USA frykter ny front

4 months ago 106


ALLIERTE: Selv om USA-president Joe Biden står langt fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu rent politisk, har Biden gitt full støtte til krigen i Gaza. Foto: Miriam Alster / AP / NTB

Biden-regjeringens fortsatte støtte til Israel, drives av frykten for en større krig, mener en av USAs fremste eksperter.

  • Bilde av Nilas Johnsen
fredag 7. juni kl. 16:43

Kortversjonen

  • Biden-regjeringen støtter Israel av frykt for en større krig, mener eksperten Aaron David Miller.
  • USA legger press på Israel for fredsavtale, men kutter ikke militær støtte.
  • Forholdet mellom Biden og Netanyahu beskrives som «ødelagt» på grunn av tillitskrise.
  • Frykt for krig mellom Israel og Hizbollah kan drive amerikansk politikk.

Etter over et halvt år med full støtte til Israels krigføring i Gaza, har USA lagt all sin tyngde bak å få på plass en fredsavtale.

Men presset for å få Israel til å trappe ned, går ikke så langt at USA bruker det ultimate pressmiddel: Kutt i det militære samarbeidet.

En av USAs fremste Midtøsten-eksperter, Aaron David Miller, tror det vil fortsette slik.

– Den amerikanske regjeringens forhold til Israel er preget av sinne og frustrasjon, men viljen til å pålegge Israel kostnad er fortsatt ikke til stede, forklarer Miller.

LES OGSÅ: Ber Biden få slutt på krigen: –⁠ ⁠ Dette er sjansen vår

EKSPERT: Aaron David Miller Foto: Carnegie Endowment for International Peace

Historikeren og Midtøsten-eksperten var i 20 år rådgiver for USAs utenriksministre, og forhandler i konflikten mellom Israel og Palestina.

Miller beskriver forholdet mellom USA-president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu som «ødelagt».

– Biden forstår at Netanyahu har endret seg, at han er desperat etter å holde på makten, og er villig til å ta stor risiko, sier Miller.

– Det har oppstått en tillitskrise mellom dem. Men like fullt ønsker Biden og hans regjering å opprettholde et fungerende samarbeid med den israelske regjeringen.

Han mener Biden-regjeringen vil fortsette å legge press på Israel, men ikke vil gå så langt som å trekke tilbake militær støtte.

Les også: Joe Bidens Israel-problem: – Ingen vei ut

Aaron nevner tre grunner som kan forklare USAs politikk overfor Israel:

  1. President Biden er personlig svært proisraelsk. Aaron har jobbet for Bill Clinton og George W. Bush, og oppfatter Biden som mer drevet av sitt personlige syn på konflikten.
  2. Selv om deler av Det demokratiske partiet er uenig i Israel-politikken, støtter flertallet Bidens linje. Og republikanerne vil gjerne ta rollen som mer Israel-vennlige, noe Biden vil unngå.
  3. USAs mål er en fremforhandlet avtale som begge parter kan godta, som starten på en varig løsning. For å få Israels krigskabinett til å stille seg bak planen, må USA opprettholde støtten.

– Vil Hamas godta den avtalen som foreligger, uten å stille motkrav? Og vil hele Netanyahu-regjeringen støtte en avtale? Begge deler er svært usikkert.

Les også: – Midtøsten er en ødelagt og rasende region

ENORME LIDELSER: Som i alle kriger, er det sivile, og særlig barn, som lider mest i Gaza. Foto: AFP

Miller påpeker at grunnlaget for en fredsavtale er svakt:

– Israels regjering mener krigen handler om statens eksistens, mens Hamas-ledelsen kjemper for sine liv.

Samtidig er motpartene preget av krigens grusomheter. Det er omtrent ingen vilje til å inngå kompromiss.

– Krigen begynte med et ekstremt brutalt drapstokt og terrorangrep fra Hamas. Israels utslettelseskrig er drevet av hevntanker. Lidelsene har traumatisert begge parter i krigen.

DESPERATE MENN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu kjemper for sitt politiske liv, og Hamas-leder Yahya Sinwar kjemper bokstavelig talt for sitt liv. Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Miller mener det er en overdreven tro på hva USA kan få til.

– Midtøsten er stedet der amerikanske planer for krig og fred drar for å dø. Det internasjonale samfunnet svikter massedrap i Sudan, i Ukraina, i Syria og i Kongo. Man kan ikke diktere fred.

Miller får fortsatt brifinger fra Det hvite hus, siden han er så hyppig brukt som ekspert av amerikanske medier.

– Det jeg får vite er at Biden-administrasjonen ikke har svarene på det største problemet: Hamas blir ikke borte og lar seg ikke beseire.

Les også: Derfor støtter USA Israels krig

Miller sier at den amerikanske regjeringen samtidig frykter at en stans i våpen-leveringer til Israel, vil føre til noe mer farlig:

– Den største frykten i Washington er at det bryter ut full krig ved Israels grense mot Libanon i nord. Dersom Israel og Hizbollah går til full krig, så vil lidelsene i Gaza bli glemt, i en krig som kan bli så farlig at USA dras inn direkte.

Publisert: 07.06.24 kl. 16:43

Relaterte emner

Read Entire Article