Abdi Assis (28) skutt og drept på åpen gate: Drapet fanget opp på video

4 months ago 51


– Dette er en svært alvorlig sak, sier statsadvokat Karl Kristian Nordheim.

En 33 år gammel mann skal til uka møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha skutt og drept Abdi Assis Jailaani (28) på Grønland i Oslo i november 2022.

Abdi Assis Jailaani ble drept. Foto: Privat

I tillegg er 33-åringen tiltalt for to drapsforsøk, bæring av skytevåpen på offentlig sted og for trusler.

– Det er snakk om drap med skytevåpen på åpen gate i Oslo sentrum på nattetid. Sånne type hendelser ønsker vi absolutt ikke å ha, og de må slås hardt ned på, sier Nordheim.

33-åringen erkjenner ikke straffskyld for hverken drap eller drapsforsøk.

– Hva gjelder anklagen om drap, erkjenner han langt på vei de faktiske forholdene – men ikke omstendighetene rundt disse, sier hans forsvarer Victoria Holmen.

Victoria Holmen<-Victoria Holmen

Forsvarer

Ifølge forsvareren påberoper 33-åringen seg nødverge i forbindelse med drapet og det ene drapsforsøket.

– Kjente til hverandre

Noen dager etter drapet publiserte VG et overvåkningsbilde av den nå drapstiltalte mannen med et våpen i hånden like ved åstedet.

– Selve drapet er fanget opp på overvåkningsvideo. Det er på lang avstand, men vi har bevis på mye her. Det finnes også overvåkningsvideo av deler av foranledningen, sier Nordheim.

Karl Kristian Nordheim<-Karl Kristian Nordheim

Statsadvokat

I retten skal det spilles av en 45 minutter lang video fra ulike vinkler av hendelsesforløpet.

Kort tid etter drapet uttalte politiet at de etterforsket et mulig hevnmotiv i et kriminelt miljø – noe de pårørende til avdøde reagerte sterkt på. Senere gikk politiet tilbake på dette.

– Tiltalte og avdøde hadde en relasjon, så det er ikke snakk om et tilfeldig offer. Men det var ikke et oppgjør i et kriminelt miljø, så det var riktig av politiet å gå tilbake på det, sier Nordheim.

Familien til avdøde er glade for at politiet har rettet opp den uriktige uttalelsen.

– Påtalemyndigheten har beklaget dette overfor dem, og det setter de pris på, sier bistandsadvokat Kaja de Vibe Malling.

Kaja de Vibe Malling<-Kaja de Vibe Malling

Bistandsadvokat

Hun sier at familien fortsatt sørger over tapet.

– Han er dypt savnet. De beskriver han som en hjertevarm, nær og glad person som alltid stilte opp for familien og andre. Han var veldig sosial og hadde mange venner.

– Løp etter kameraten

Ifølge statsadvokaten møtte den tiltalte 33-åringen Jailaani i Oslo sentrum denne natten. De to kjente til hverandre, og en kamerat av Jailaani var også til stede.

I Brugata på Grønland ble Jailaani skutt i hodet på noen meters avstand av en Luger-pistol.

– Det har vært en foranledning, som vi skal ha mye bevisførsel om i retten, så jeg ønsker ikke å gå inn på det nå, sier Nordheim.

Foto: Javad Parsa / NTB

Ifølge statsadvokaten løp Jailaanis kamerat deretter etter tiltalte til Nordbygata, og påtalemyndigheten mener at tiltalte da skjøt mot Jailaanis kamerat. Dette skuddet er ikke fanget opp av overvåkningskameraer.

Tiltalte mener at han ble satt i en nødvergesituasjon, og er uenig i at han skjøt mot kameraten.

– Min klient oppfattet at han var bevæpnet og skjøt derfor for å stoppe ham fra å skyte. Han skjøt ikke i fornærmedes retning, sier Victoria Holmen, som forsvarer tiltalte sammen med advokat Tor Even Gjendem.

Torill Kristina Lilleøy-Andersen er bistandsadvokat for kameraten.

– Jeg ønsker ikke å gi noen kommentar før saken skal behandles i domstolen, sier hun.

Foto: Javad Parsa / NTB

Viste politiet pistolen

33-åringen ble pågrepet om kvelden etter drapet i en trappeoppgang på Furuset.

– Han har forklart at han var på vei for å melde seg til politiet, men at politiet kom ham i forkjøpet, sier statsadvokaten.

Kort tid etter viste 33-åringen veien til en skog i nærheten hvor han hadde gravd ned Luger-pistolen.

33-åringen er også tiltalt for å ha knivstukket en mann i Storgata i Oslo syv uker før drapet. Ifølge tiltalen ble mannen påført livstruende skader i magen, men overlevde. Hendelsen skal ha skjedd i forbindelse med kjøp og salg av narkotika.

– Vi fant ikke ut at det var tiltalte som sto bak dette før etter at han var pågrepet for drapet, sier Nordheim.

Politiet innhentet overvåkningsvideo fra åstedet, men fikk først en sladdet versjon som de måtte avsladde.

– Da fikk vi et ganske godt signalement, og i starten av desember ble mistanken rettet mot tiltalte.

Forsvarer Victoria Holmen sier at tiltalte ikke hadde et ønske om å drepe, men å skremme. 33-åringen erkjenner imidlertid grov uaktsom kroppsskade for knivstikkingen.

Bistandsadvokaten til mannen som ble knivstukket sier at klienten har forklart at han plutselig ble utsatt for angrepet.

– Det alvorlige knivstikket som han fikk rett inn i magen førte til heldigvis at han kom fra hendelsen med livet – om enn ikke helsen – i behold. For ham har det vært særlig belastende at det tok lang tid før knivstikker ble pågrepet, sier advokat Olav Ramel Haaland.

Statsadvokat Nordheim sier at det er tatt forbehold om forvaring i tiltalen, og at han vil vurdere om det er grunnlag for det etter bevisførselen.

Read Entire Article