39 millioner vil dø av antibiotika-resistens, ifølge studie

3 weeks ago 13


Antibiotikaresistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Resistens oppstår når bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika. (Foto: Cornelius Poppe / NTB)

Antallet mennesker som dør av sykdom som skyldes antibiotikaresistens, ventes å øke kraftig de neste 25 årene.

I en ny studie anslår forskere at resistente bakterier til sammen vil ta 39 millioner liv i verden fra nå og fram til 2050.

I tillegg kommer enda flere tilfeller der antibiotikaresistens spiller en rolle, men der den konkrete dødsårsaken er vanskelig å fastslå. Forskerne venter 169 millioner slike dødsfall de neste 25 årene.

Mener noe må gjøres raskt

– Vi trenger raskt nye strategier for å redusere risikoen for alvorlige infeksjoner med vaksiner, nye medisiner, bedre helsevesen, bedre tilgang til eksisterende antibiotika og retningslinjer for hvordan de kan brukes mest effektivt, sier Stein Emil Vollset ved Folkehelseinstituttet i Norge. 

Han har deltatt i arbeidet med studien.

Antibiotikaresistens oppstår når bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika som brukes for å bekjempe dem. Virus, sopparter og parasitter kan bli resistente mot andre typer medisiner, og problemet kalles med en samlebetegnelse antimikrobiell resistens.

Antallet som dør som følge av antimikrobiell resistens per år, ventes å øke med nesten 70 prosent til 1,91 millioner i 2050.

I Norge øker resistensen hos enkelte bakterier markant, til tross for en nedgang i bruk av antibiotika de siste elleve årene, ifølge nye tall fra Folkehelseinstituttet.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Read Entire Article