200 gjester samlet til gallamiddag på Slottet

4 months ago 31


I tillegg til de kongelige, pleier også statsråder, parlamentariske ledere, representanter for det offisielle Norge og ulike deler av samfunns- og næringslivet å være til stede på slike slottsmiddager.

Det er ventet at det i kveld også er invitert nordmenn med ulike bånd til Danmark.

Blant gjestene er landslagssjef i fotball Ståle Solbakken. Han har tidligere bodd mange år i København og trent FC Københvan til mang en triumf.

– Dette blir spennende. Det er første gang jeg er i nærheten av noe sånt, sier Solbakken på vei inn hovedporten på Slottet.

– Vi har jo ett bein i begge leirer i og med at vi har bodd 20 år i København, så det er veldig hyggelig å bli invitert på bakgrunn av det. Det er første gang jeg har på et sånt antrekk, og første gang jeg er på Slottet på denne måten.

ståle solbakken

Ståle Solbakken er klar for gallamiddag på Slottet.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Også tennisspiller Casper Ruud gleder seg, men røper at han er nervøs.

– Det er en ære, dette blir veldig stas. Det er ikke dette jeg er mest vant til, så jeg er litt mer nervøs enn når jeg spiller kamper, sier Ruud til NRK.

– Men det blir en ære å få møte det danske kongeparet. Jeg føler meg veldig heldig som får være her.

Kongeklem

I formiddag gikk det danske kongeparet i land i Norge for første gang som konge og dronning.

På Honnørbryggen i Oslo ble de tatt imot av det norske kongeparet og kronprinsparet.

Og det ble et hjertelig møte. De to kongefamiliene er ikke bare kongelige kollegaer, men også nære venner og slektninger.

På sin offisielle side på Facebook har det danske kongehuset satt pris på velkomsten:

«Takk for den fine velkomst, Norge», har de skrevet der.

Fadder Frederik

Kong Frederik og dronning Mary har allerede hatt et omfattende program på sin første dag av statsbesøket i Norge.

I tillegg til kransenedleggelse, besøk i Stortinget og møte med forskere og representanter for næringslivet i Kunnskapsbyen i Oslo, spiste Danmarks kongepar i dag lunsj med den norske kongefamilien på Bygdøy kongsgård.

Der ble det også et gledelig gjensyn mellom prinsesse Ingrid Alexandra og hennes fadder kong Frederik.

Bryllupsdag

Det danske kongeparets statsbesøk skjer på dagen fire måneder etter at kong Frederik og dronning Mary ble Danmarks nye kongepar – og på dagen 20 år etter at de giftet seg i Vor Frue kirke, domkirken i København.

– Mary er som skapt for rollen. Hun er oppmerksom på alle de forandringer verden står overfor, og hun har klare tanker om hvordan hun ønsker å være og bistå meg som dronning, sier kong Frederik i den nye boken «Kongeord».

– Mary er min makker og «wingman», for å bruke et pilotuttrykk, og vi har en super dynamikk. Det gagner oss enormt når vi forbereder alt fra kirkebesøk og prisutdelinger til nyttårstaffel og statsbesøk.

Publisert 14.05.2024, kl. 19.43

Read Entire Article