Zelenskyj avlyser utenlands­reiser

4 months ago 37


Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et møte med USAs utenriksminister Antony Blinken i Kyiv tirsdag. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT / EPA / NTB

Samtidig hevder Russland å ha tatt kontroll over flere landsbyer i Kharkiv.

onsdag 15. mai kl. 13:14

Kortversjonen

  • Russland hevder å ha erobret to landsbyer i Kharkiv-regionen og Robotyne i regionen Zaporizjzja.
  • Situasjonen fører til at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avlyser alle besøk til utlandet.
  • Ukrainske styrker trakk seg tilbake fra Lukjantsi-området for å redde soldater og unngå tap.
  • Eksperter tror Russland ønsker å splitte ukrainernes ressurser mellom Kharkiv og Donetsk.

Russiske myndigheter hevder å ha erobret to nye landsbyer i Kharkiv-regionen og Robotyne i regionen Zaporizjzja.

Landsbyen Robotyne har vært ansett som symbolsk viktig, og den ble gjenerobret av Ukraina i fjor sommer. I vinter var landsbyen utsatt for en rekke russiske angrep.

I Kharkiv-regionen i nordøst er det landsbyene Hlyboke og Lukjantsi som skal være erobret av Russland.

Blir hjemme

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avlyser alle besøk til utlandet på grunn av situasjonen i Kharkiv-regionen, opplyser presidentens pressesekretær.

– Presidenten har gitt instrukser om at alle internasjonale avtaler som er planlagt de kommende dagene, skal utsettes, sier Zelenskyjs pressesekretær Sergij Nykyforov onsdag.

Tidligere onsdag ble det kjent at presidenten hadde avlyst et planlagt besøk til Spania og Portugal fredag.

Zelenskyj har det siste året reist hyppig verden rundt for å sikre mer støtte til Ukraina. I desember var han i Norge, og fikk hilse på kongen:

Stormangrep

Det ukrainske forsvarsledelsen opplyste tirsdag at de hadde trukket styrker tilbake fra enkelte områder i nærheten av Lukjantsi.

– I visse sektorer i området ved Lukjantsi og Vovtsjansk har enheter forflyttet seg til gunstigere posisjoner som en konsekvens av fiendtlig ild og stormangrep, het det i uttalelsen.

Formålet var å redde livet til soldatene og unngå tap. En russisk offensiv har pågått i Kharkiv-regionen siden forrige uke.

Vovtsjansk ligger en knapp halv mil fra grensen til Russland, og ville vært deres største seier siden offensiven begynte fredag, skriver Reuters.

– Situasjonen er ekstremt vanskelig. Fienden tar stilling i gatene i Vovtsjansk, skriver politisjef i byen Oleksij Kharkivskij på Facebook, ifølge nyhetsbyrået.

Talsperson for forsvarsdepartementet Dmytro Lazutkin sier at noen russiske infanterigrupper har tatt seg inn i byen, og at ukrainske styrker forsøker å forhindre en russisk oppbygging i nord.

Politisjefen opplyser at de fortsatt jobber med å evakuere sivile. Rundt 8000 skal være evakuert fra Vovtsjansk og grenseområdene siden fredag.

Med hunden under armen evakuerer denne mannen i Vovtsjansk tirsdag. Foto: Stringer / Reuters / NTB

Tynner rekkene

Eksperter VG har snakket med, tror Russland har et ønske om å splitte ukrainernes ressurser mellom Kharkiv og Donetsk – før Vestens lovede våpenleveranser ruller utover landet.

Les også: Ukrainsk talsmann om Kharkiv: Tror russisk angrep er lureri

– Jeg tror russisk side helt klart prioriterer Donetsk, men det å true og bombardere Kharkiv og eventuelt rykke nærmere vil gjøre at Ukraina i større grad må fordele styrker dit. Da håper russerne på større åpninger i Donetsk, sa Tom Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole tidligere denne uken.

Read Entire Article