Vurderte høy voldsrisiko før drapet på Oliver (22) - nå etterforskes politiet

4 months ago 39


Kortversjonen

  • Etter at Oliver Ravn Rønning (22) ble drept i Porsgrunn, har Spesialenheten nå opprettet etterforskning mot politiet i Sør-Øst.
  • Paret hadde vært i kontakt med politiet flere ganger før drapet, som hadde vurdert at det var høy risiko for vold.
  • Spesialenheten henla opprinnelig saken, men Riksadvokaten beordret nye undersøkelser.
  • Rettssaken mot den drapstiltalte kjæresten starter 17. juni i Telemark tingrett.

Nå bekrefter påtalefaglig etterforskningsleder Marit Storeng i Spesialenheten for politisaker at det er opprettet etterforskning mot politiet i Sør-Øst.

– Vi mottok saken i etterforskningsavdelingen i starten av mai, og vi har siden da innhentet ytterligere opplysninger og dokumentasjon, sier hun.

I november i fjor ble 22 år gamle Oliver Ravn Rønning slått ihjel med et balltre i leiligheten han og kjæresten nettopp hadde flyttet inn i.

Han var da i leiligheten for å hente eiendelene sine, mens moren ventet utenfor.

Paret hadde hatt kontakt med politiet flere ganger tidligere, også samme kveld som drapet skjedde.

Spesialenheten for politisaker henla først saken mot politiet, men i mars omgjorde Riksadvokaten henleggelsen og beordret flere undersøkelser.

«Høy risiko for vold»

Det var før drapet opprettet to voldssaker på den drapstiltalte kjæresten, som identifiserer seg som kvinne. Disse er kjæresten nå også tiltalt for.

Den ene episoden skal ha skjedd 12. oktober, da hun skal ha satt seg oppå Rønning, tatt kvelertak på ham og dunket hodet hans i gulvet, ifølge tiltalen.

Politiet hadde vært i kontakt med paret flere ganger før Oliver Ravn Rønning ble drept. Foto: Helge Mikalsen / VG

Etter denne hendelsen vurderte politiet faren for ny vold til medium risiko, opplyser politiet i Sør-Øst til VG.

Så, drøye to uker senere, skal tilnærmet det samme ha skjedd igjen.

Hun skal ha da slått Rønning i hodet, tatt kvelertak på ham og dunket hodet hans i gulvet gjentatte ganger.

Politiet mente nå at det var høy risiko for ny vold, ifølge innsyn VG har fått.

– Jeg har ikke noen kommentarer til det nå, sier forsvarer Heidi Ysen til VG.

Hun sier at hennes klient ikke erkjenner straffskyld for de aktuelle voldspostene. Hun erkjenner de faktiske forhold som førte til Rønnings død, men ikke straffskyld.

– Men hun påberoper seg nødverge, sier Ysen, uten å ønske å gå nærmere inn på bakgrunnen for dette.

Kontakt med helsevesen og politi

Drapskvelden oppsøkte paret legevakten etter en hendelse. VG har tidligere skrevet at også politiet var i kontakt med paret i 22-tiden denne kvelden.

Politiet gjorde ingen operative tiltak fordi ingen av partene hadde skader som medførte at de trengte legebehandling, har Sør-Øst politidistrikt tidligere opplyst til VG.

Om lag to og en halv time etter kontakten med politiet, ble Rønning drept.

Politiet i Sør-Øst ønsker ikke å kommentere saken.

– Saken er under etterforskning hos Spesialenheten. Det vil derfor ikke bli gitt kommentarer til dette fra politidistriktet nå, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen til VG.

Vil foreta avhør

Kontakten politiet hadde hatt med paret før drapet, gjorde at Spesialenheten ble koblet på kort tid etter drapet.

30. januar henla de saken fordi de mente at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbare forhold begått av politiet.

De ble likevel i mars bedt av Riksadvokaten om å gjøre flere undersøkelser, som omgjorde henleggelsen.

Marit Storeng i Spesialenheten sier at de nå også har vurdert at det er nødvendig å gjennomføre noen avhør for å få tilstrekkelig informasjon i saken.

– Vi håper på å få gjennomført disse før sommeren. Det er vanskelig å si når saken er ferdig etterforsket og klar for oversendelse til Sjefen for Spesialenheten for avgjørelse, sier hun.

– En stor lettelse

Bistandsadvokat for de etterlatte, Hanne Wold Johansen i advokatfirmaet Elden, sier at opplysningene ikke var kjent for hverken henne eller pårørende før VG tok kontakt.

Hanne Wold Johansen<-Hanne Wold Johansen

Bistandsadvokat

– Dersom det medfører riktighet, er det selvfølgelig en stor lettelse for de etterlatte at Spesialenheten har etterkommet vår klage, og at det nå igangsettes en reell etterforskning av saken, sier hun, og legger til.

– De etterlatte har en opplevelse av at dersom politiet hadde gjort jobben sin, hadde Oliver vært i live i dag. De trenger svar på spørsmålet om hvorvidt det hadde vært tilfellet, dersom politiet hadde agert annerledes i forkant av drapet.

Rettssaken er berammet i Telemark tingrett 17. juni. Det er satt av åtte dager til behandlingen.

Statsadvokaten har varslet at det kan bli aktuelt å be om forvaring dersom kvinnen blir dømt. Det mener forsvarer Ysen at det ikke er grunnlag for.

– Vi mener det ikke er hjemmel for det. For det første er hun veldig ung, og hun har også begrenset alvorlig voldshistorikk, sier hun.

Read Entire Article