Voldtektssiktelse mot overgrepsdømt henlegges

4 months ago 40


Statsadvokat Jo Christian Jordet i Hedmark og Oppland statsadvokatembeter. Foto: Berit Roald / NTB

Fem uker etter at mannen ble prøveløslatt fra forvaring, ble han igjen siktet for voldtekt.

fredag 24. mai kl. 18:00

Mannen ble i 2013 dømt til 17 års forvaring for voldtekter av fem kvinner. I fjor ble han på nytt siktet for voldtekt. Nå er siktelsen henlagt.

– Voldtektssiktelsen er henlagt på bevisets stilling. Påtalemyndigheten må være overbevist om skyld, og at den lar seg bevisføre i retten. Det er et svært høyt beviskrav i straffesaker, og for disse postene er påtalemyndigheten av den mening at dette kravet ikke er innfridd, sier statsadvokat Jo Christian Jordet til VG.

Mannen (49) er imidlertid tiltalt for å ha søkt etter og lagret bilder og film som viser seksuelle overgrep mot barn eller barn i seksualisert fremstilling.

Han er i tillegg tiltalt for å ha kjøpt, oppbevart og brukt narkotika, samt kjøre bil og motorsykkel uten førerkort. Handlingene i disse tiltalepostene skal ha funnet sted i løpet av de fem ukene mannen var prøveløslatt.

– Jeg vil ikke si noe mer om disse tiltalepostene før i hovedforhandlingen, sier Jordet.

49-åringens tidligere forsvarer, Lars Mathias Enger, uttalte til VG da voldtektssiktelsen ble kjent i fjor, at 49-åringen var helt uenig i siktelsen, og mente han ikke hadde gjort noe galt.

VG har vært i kontakt med 49-åringens forsvarer Henriette Willix.

– Henleggelsen er som forventet. Det meste av vilkårsbruddene er erkjent. Han erkjenner ikke straffskyld for seksuell fremstilling av barn, skriver Willix i en SMS.

49-åringen ble i 2013 dømt til 17 års forvaring for voldtekter av fem kvinner. Da forvaringsdommen falt den gang, var det den strengeste straffen som var idømt i en overgrepssak i Norge. Mannen dopet ned kvinnene, misbrukte dem seksuelt og filmet overgrepene, ifølge dommen.

Mannen ble i april 2023 løslatt etter minstetiden på ti år, med prøvetid frem til 2026. Romerike og Glåmdal tingrett mente at det ikke var en nærliggende fare for at mannen skulle begå alvorlige straffbare handlinger igjen.

Mannen har sittet i varetekt siden han ble siktet for voldtekt i 2023.

Statsadvokaten tar nå forbehold om å legge ned påstand om at mannen skal gjeninnsettes på forvaringsdommen.

– Det er basert på ny kriminalitet og brudd på de konkrete vilkårene for prøveløslatelse, sier statsadvokat Jordet.

Helge Hartz er bistandsadvokat til kvinnen som anmeldte mannen for voldtekt. Han sier til VG at han ikke har rukket å gå gjennom tiltalen med sin klient ennå.

– Jeg forholder meg til tiltalen, så må jeg sammen med min klient vurdere om det er grunnlag for å påklage for å få tiltalen endret, sier Hartz.

Dette var vilkårene:

For at mannen skulle bli sluppet fri på prøveløslatelse satte retten en rekke vilkår:

  • Han skal følges opp av kriminalomsorgen og møte til avtalte møter.
  • Han skal bo der kriminalomsorgen mener er riktig, og kan ikke flytte uten godkjennelse.
  • Han skal overholde det som bestemmes når det gjelder jobb og aktivitet. Det gjelder også tilbud kommunen eller friomsorgen gir for nettverksbygging.
  • Han skal ikke drikke alkohol eller bruke andre berusende eller bedøvende midler, og må avgi rusprøver.
  • Han skal ikke oppsøke eller ta kontakt med fornærmede, ei heller elektronisk.
Read Entire Article