Voldsofferet i Bergen: – Hadde gjort det samme igjen

4 months ago 107


Kortversjonen

  • En 63 år gammel mann sliter med hukommelsen etter å ha blitt slått rett ned i Bergen sentrum.
  • Hendelsen skjedde natt til 18. mai da mannen prøvde å gripe inn i en voldsepisode.
  • En tidligere voldsdømt mann i 20-årene er siktet i saken.

– Det var helt jævlig!

Slik oppsummerer 63-åringen følelsen av å våkne opp på bakken uten anelse om hva som hadde skjedd.

Til daglig jobber mannen innen kultursektoren. Nå vet han ikke når han vil klare å komme tilbake. Han ber om at VG ikke bruker navnet hans

Natt til 18. mai ble han slått ned på åpen gate i Bergen da han prøvde å gripe inn for å forhindre en voldshendelse fra å eskalere.

En video filmet av et vitne viser hvordan 63-åringen blir slått rett i bakken da han prøver å hjelpe en mann i 30-årene – som også har status som fornærmet.

En tidligere voldsdømt mann i 20-årene er siktet i saken.

I et telefonintervju med VG forteller 63-åringen at han var på vei hjem fra en 17. mai-feiring hos venner, da han ble oppmerksom på at noe var galt i gatebildet.

– Jeg har en erindring om at jeg ropte «STOPP!» veldig høyt. Så gikk jeg sannsynligvis raskt mot situasjonen. Mer kan jeg ikke huske, men jeg ser på videoen at jeg kommer inn og stiller meg ved en stolpe, sier voldsofferet.

– Han som lå på bakken trengte tilsynelatende ikke førstehjelp, derfor henvender jeg meg direkte til voldsutøveren. Så tar jeg et par skritt mot ham. Da slår han meg rett ned.

– Synes litt synd på ham

Det neste han husker er at han ble bedt om å ligge helt stille på bakken. På det tidspunktet har hukommelsen gått i svart.

– Hvordan opplever du å ikke kunne huske?

– Det gjør jo situasjonen enda verre. Da jeg etter hvert våknet – med vitner og nødetatene rundt meg – antydet noen at det kan ha gått ti minutter i bevisstløs tilstand. Så da jeg våknet, skjønte jeg ingenting.

Halvannet døgn etter hendelsen er han utskrevet fra Haukeland universitetssykehus og hjemme hos seg selv. Med verkende kropp, sydd panne og et hode han ikke vet om fungerer.

– Jeg tenker at dette skal man ikke oppleve. Det er helt uakseptabel adferd han har utvist, sier han om gjerningsmannen.

– Føler du på sinne eller hat mot ham?

– Nei, egentlig ikke. Jeg synes litt synd på ham, for han kommer til å måtte stå i en virkelighet som han ikke er tjent med. Det er dit jeg har kommet. Alle tanker om hevn og sånt er lagt helt vekk.

– Det vil nok mange si er raust av deg?

– Jo, men jeg tenker det er sånn det skal være. Vold avler vold. Jeg er ikke en voldelig person. Jeg har forsøkt å nedskalere en farlig situasjon. Med vekslende hell, kan man si.

Det er ikke første gang han griper inn når han ser vold, forteller kultursektorarbeideren.

– Jeg har tidligere forsøkt – med større hell – å stoppe voldelig adferd. Det er min forbannede borgerplikt å være en voksen røst, mener mannen.

– Kommer du til å gripe inn igjen etter dette?

– Det skulle ikke forundre meg. Jeg hadde gjort det samme igjen.

– Har vært veldig heldig

Redd er han ikke, understreker voldsofferet.

– Kanskje fordi jeg har blitt hjerneskadet? Jeg vet jammen ikke, sier 63-åringen stillferdig, før han humrer litt:

– Det var en spøk, men redsel? Nei, hvorfor skal man være redd. Dette er ikke ting man skal forvente skje. Jeg prøver å være litt rasjonell oppe i det hele.

Han føler seg heldig i uhellet, understreker fornærmede.

Over pinsen håper han å få time hos fastlegen sin. Få luftet tankene. Og få klarhet i konsekvensene av volden.

– Jeg skal holde meg helt i ro resten av pinsen og prøve å kjenne etter om dette her har skadet meg i hodet. Men det oppleves – bank i bordet – som om jeg har vært veldig heldig, volden tatt i betraktning.

Voldsofferet understreker at han er svært takknemlig for at hendelsen ble fanget på film. Det gjør ham godt å vite at han egentlig ikke trenger å huske.

– Både at det var vitner og at han som filmet valgte å dele videoen, hjalp veldig. Da ble det fort klart for meg at jeg ikke hadde skyld i dette.

Forsvareren: – Mann i personlig krise

Advokat Erik Johan Mjelde er oppnevnt som forsvarer i saken.

– Min klient har blitt identifisert over lang tid. Han har hatt et enormt press og blitt alvorlig syk på grunn av det, sier han til VG.

I et intervju med VG søndag morgen understreket forsvareren at siktede angrer:

– Han har sett videoen og fullt ut erkjent det han har gjort. Han er en mann i personlig krise og har vært det over tid. For ham fremstår det uforklarlig hva han har gjort og påført andre. Han aksepterer straffskyld og erstatning.

Erik Johan Mjelde<-Erik Johan Mjelde

Forsvarsadvokat

Forsvarsadvokaten bekreftet i VG-intervjuet at siktede har en voldsdom fra tidligere.

– Den er ikke relevant, mente Mjelde.

– Det fremgår av den tidligere dommen at han har slått flere personer?

– Det er såpass forskjellige typer forhold og grunnlag. Jeg tenker at han ikke er en mann med stor voldstilbøyelighet. Det som skjedde nå er utløst av psykisk press over lang tid. Han er en mann i knestående.

Read Entire Article