– Vi vil ikke akseptere russisk styre

4 months ago 34


Folk fortsetter å demonstrere i hovedstaden Tbilisi, selv om den nye loven har gått gjennom i parlamentet. Menneskerettighetsjuristen Mariam Gavtadze (t.h.) fastslår overfor VG at folk ikke vil akseptere å styres av Moskva. Foto: AFP og Privat

En georgisk aktivist sier til VG at Vesten må øke sitt press mot det Moskva-vennlige regimet. Demonstrantene gir ikke opp.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
søndag 19. mai kl. 01:23

Kortversjonen

  • Georgias parlament har vedtatt «russerloven», som kan avgjøre om landet beveger seg mot Europa eller Russland.
  • Loven krever at personer og organisasjoner som mottar mer enn 20 prosent finansiering fra utlandet må registrere seg som «fremmede agenter».
  • En tilsvarende lov finnes i Russland og har blitt brukt til å stoppe uavhengige medier og organisasjoner.
  • Aktivist og jurist Mariam Gavtadze oppfordrer Vesten til å øke presset på det Moskva-vennlige regimet, da den georgiske befolkningen ikke vil akseptere russisk styre.

I Georgia vedtok denne uken parlamentet det som på folkemunne kalles «russerloven», fordi den ligner på en russisk lov om såkalt «utenlandske agenter».

Den kan avgjøre om landet skal gå i retning av Europa eller mot Russland.

Menneskerettighetsjuristen Mariam Gavtadze ved NGO-en «Tolerance and Diversity Institute» i Tbilisi har vært på gatene og demonstrert. Nå fastslår hun til VG:

– Regjeringen har valgt å ikke skjule sine russiske og autoritære intensjoner lenger og handler brutalt mot Georgias interesser, mener hun – og legger til:

– Til tross for dette viser det georgiske folket styrke og enhet. Protestene vokser, studentene streiker.

Den nye loven innebærer at organisasjoner som mottar mer enn 20 prosent av finansieringen fra utlandet, må registrere seg som organisasjoner som «forfølger en utenlandsk makts interesser».

De som støtter loven sier at det handler om åpenhet og å hindre påvirkning utenfra. Motstanderne mener at det er et forsøk på å stilne kritiske medier og uavhengige organisasjoner.

– Disse politikerne stemmer som de får beskjed om. Og ordrene de mottar, er imot Georgias suverenitet, grunnlov og vestlige integrasjon, mener Gavtadze.

– De er imot det georgiske folkets fremtid.

Som mange andre av demonstrantene mener menneskerettighetsjuristen at regjeringen blir styrt:

– De er under kontroll av oligarken Bidzina Ivanishvili og Kreml og har endret Georgias kurs.

Mariam Gavtadze understreker at protestene fortsetter selv om parlamentet har stemt for.

– Regjeringen bruker autoritære midler – ved å arrestere fredelige demonstranter, politiet banker opp pågrepne, aktivister og deres familiemedlemmer mottar anrop og trusler på telefonene sine, kontorene deres, hjemmene, biler vandaliseres, osv.

Så fastslår den georgiske aktivisten:

– Regjeringen har valgt å ikke skjule sine russiske/autoritære intensjoner lenger.

Georgias president Salomé Zourabichvili støtter ikke regjeringspartiet Georgisk Drøm og innføringen av den kontroversielle loven. Lørdag la hun ned veto. Men presidentens veto betyr trolig bare en utsettelse. For parlamentet kan fortsatt overkjøre henne.

– Men det er en mulighet for det autoritære regimet til å ombestemme seg, sier Gavtadze.

– Men det er viktig at omverdenen, det vil si Vestens, press på regimet og deres folk må øke, og det må innføres direkte sanksjoner mot dem det gjelder – umiddelbart!

– Det georgiske folk vil ikke akseptere russisk styre, understreker menneskerettighetsjuristen Mariam Gavtadze.

PS: Georgia var en av 15 republikker i Sovjetunionen. Landet ligger i Kaukasus og grenser til Russland, Tyrkia, Armenia og Aserbajdsjan.

Read Entire Article