Vedum: Ligger an til at folk får bedre råd

4 months ago 37


Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterer hele det reviderte budsjettet på en pressekonferanse i formiddag.

– Tallene i revidert nasjonalbudsjett viser at det ligger an til at folk får bedre råd i 2024, og at vi kommer til å ha lav ledighet og høye investeringer i norske bedrifter, sa Vedum da han i dag tidlig gjestet NRKs Politisk kvarter.

– Det vi gjør ekstra er en tung satsing på trygghet for deg og meg, på forsvar, politi og sykehus. Det må vi gjøre når verden er så røff som den er, sier Vedum.

Han legger til at bruken av oljepenger vil ligge godt under den såkalte handlingsregelen, som er krittstreken politikerne har satt for seg selv for oljepengebruk.

Milliarddryss

Revidert nasjonalbudsjett er en oppdatering av budsjettet for 2024. Men regjeringen har allerede vært ute med flere milliardsatsinger.

Totalt summerer lekkasjene seg til godt over 20 milliarder kroner.

Overskriften på budsjettet er trygghet og sikkerhet. Derfor er det satt av 7 milliarder ekstra til både Ukraina-støtte og Forsvaret her hjemme. Det er relativt store summer i et revidert budsjett.

– Her er det noen tunge satsinger, men i helheten vil man se at dette er et veldig ansvarlig budsjett, med en trygg oljepengebruk som er godt under handlingsregelen, sier Vedum.

Samtidig var helseminister Jan Christian Vestre (Ap) i går ute med 2 milliarder ekstra til sykehusene i 2024.

Regjeringen har også funnet plass til noen hundre millioner til Gaza, skolebøker, politiet og tolletaten og privatskoler.

I dag blir det også klart hvor mye ekstra penger kommunene får neste år, altså i 2025. Kommunalminister Erling Sande (Sp) har varslet en økning på 6,4 milliarder i de såkalte frie inntektene.

Men justert for at kommunene blant annet må bruke mer penger på flere barnehageplasser - så er ikke økoningen riktig så stor.

Ikke flertall

Regjeringen, med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, har imidlertid ikke flertall på Stortinget. SV har etter den rødgrønne valgseieren i 2021 vært fast budsjettpartner for regjeringen og sørget for flertall.

Dermed er det også denne gangen duket for forhandlinger om revidert nasjonalbudsjett i slutten av mai. En avtale må være på plass før sommeren.

SV har allerede varslet at partiet vil kreve økt barnetrygd for de eldste barna i forhandlingene med regjeringspartiene.

Samtidig vil SV innføre en egen elavgift for oljeselskapene som skal bidra til økt satsing på havvind.

Publisert 14.05.2024, kl. 07.51 Oppdatert 14.05.2024, kl. 07.52

Read Entire Article