Ut mot Statens vegvesen: – Folk gruer seg allerede

4 months ago 47


Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Bilister oppfordres til å «kjøre mykt» i langhelgen. Elbilforbundet vil ha helligdags-åpning av kollektivfeltene.

  • Bilde av Anja Ariel Tørnes Brekke
lørdag 18. mai kl. 05:22

– Kjappe feltskifter og brå oppbremsinger forplanter seg bakover og skaper kø og forsinkelser. Det gjør at kapasiteten på veien reduseres betraktelig, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet, Guro Ranes, i Statens Vegvesen.

De venter særlig mye kø når alle skal hjem igjen 2. pinsedag. Skal du inn mot Oslo advarer de om mer kø enn tidligere på grunn av kollektivfelt-forbudet for elbiler.

– Tidenes utfartshelg

Den advarselen får Elbilforbundet til å rase - som mener Statens Vegvesen bør ta grep.

– Tidenes utfartshelg står foran oss og kapasiteten på mandag kommer til å bli sprengt. De bør åpne kollektivfeltene i helgen og på store utferdsager, sier leder Christina Bu i Elbilforeningen.

<-

Boten for å bryte forbudet er på 8200 kroner. Likevel var det mange som snikjørte i feltet da forbudet trådte i kraft.

– Kommer mange til å bryte forbudet i helgen?

– Nei, det tror jeg ikke når de vet at boten er på over 8000 kroner, sier Bu.

– Hva synes dere om forbudet generelt?

– Vi har forståelse for at det måtte gjøres, men det å kaste alle elbilene ut er for strengt. Det ødelegger for alle fordi kapasiteten på veien blir for dårlig, sier Bu og legger til:

– Folk gruer seg allerede til hjemfarten på E18. Dette kan vi gjøre noe med dersom Statens Vegvesen åpner kollektivfeltet.

Hun mener en midlertidig åpning av kollektivfeltet for elbiler vil gange alle bilister.

SVV: Må helstenges

Forbudet er innført for å bedre fremkommeligheten for kollektivtrafikken i forbindelse med utbygging av ring 1-tunnelene i Oslo. Det skjer som en del av terrorsikringen av det nye regjeringskvartalet.

Statens Vegvesen vil foreløpig ikke gjøre unntak i kollektivfeltet, når VG spør.

– Derfor er det nødvendig å senke Hammersborgtunnelen 8 m ned, og den må da helstenges, skriver Halvard Gavelstad, som er prosjektleder for trafikk i Statens Vegvesen, i en e-post til VG.

Halvard Gavelstad<-Halvard Gavelstad

– I helgene er det relativt små kødannelser for alle trafikantgrupper bortsett fra på enkelte strekninger. Vi har innført elbilforbudet i forkant av Ring 1 stengningen 1. juli for å vurdere effekten, og eventuelt innføre supplerende tiltak, skriver han videre.

Read Entire Article