Trude Drevland ut mot 17. mai-fyll: – I år er det skjerpings

4 months ago 59


Kortversjonen

  • Drevland og politiet ber folk vise ansvar og tenke på at 17. mai hovedsakelig er for barn
  • Stasjonssjefer i både Trondheim og Stavanger bekrefter økning av overdreven alkoholbruk på nasjonaldagen
  • Oslo-politiet ser ingen endring

For de siste to årene har den tidligere ordføreren sett ting som hun mener er under Bergens verdighet.

– Jeg har både sett selv og fått beskrevet at det er ren flatfyll. Det vil ikke Bergen være kjent av. Bergensere skal være gode til å feste, men i dannede former, sier hun til VG.

Folk må gjerne ha champagne-frokost, understreker hun. Men det får da være grenser.

–Den type fyll vi har opplevd på Torgallmenningen, det behøver vi ikke. I år er det skjerpings.

– Ikke sympatisk

I år er det meldt syden-temperaturer i Bergen og flere andre steder i landet på nasjonaldagen- og det er fridag dagen etter.

I Bergen er det lov å skjenke alkohol fra klokken 07 på morgenen – det er tidligere enn i andre byer som Oslo, der loven sier klokken 12, to timer etter barnetogets start.

– Nå blir det godt vær, så det blir lett å sette seg ute. Folk må gjerne ta et glass, men ikke gjøre flatfyll ut av det. Det er ikke sympatisk og hører slett ikke til barnas dag.

AUGUST 2019: En hund kjøler seg ned i varmen i fontenen på Torgallmenningen i Bergen. I år kan det hende det er bunadskledde som må ta en duppert. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg sier ikke dette for å være moralens vokter, men for å si at vi har eksempelets makt overfor barn. Jeg har aldri lagt meg borti hva folk gjør når de lukker døren.

– Hvis du ser noen fulle folk i år, hva gjør du da?

– Det å snakke med dem har ingen hensikt, da er det for sent. Så jeg får heller ta det gjennom VG som jeg gjør nå.

Drevlands observasjoner bekreftes av Bergen-politiet:

– Vi opplever at det har blitt flere berusede mennesker i Bergen sentrum enn det som har vært vanlig tidligere, sier stasjonssjef Lars Lothe ved Bergen sentrum politistasjon til VG.

Festen har flyttet seg fra 16. til 17. mai, noe som er uheldig med tanke på alle barna ute i byen, mener han:

– Fra ganske tidlig på dagen de siste to årene er det synlig berusede mennesker i Bergen sentrum og det er en dårlig kombinasjon med barnefamilier som skal kose seg.

Lars Lothe<-Lars Lothe

Stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon.

Politiet har sammen med kommunen kommet frem til at de skal ha et arrangement på Torgallmenningen etter at prosesjonen er slutt.

– Vi håper at de som vil drikke seg fulle er et annet sted eller kommer senere. I tillegg har vi flere politifolk i gatene.

– Hva er din oppfordring?

– Folk må kose seg og politiet kan ikke bestemme hvordan 17. mai skal bli. Ta hensyn til andre, spesielt barn og vær tilgjengelig som ansvarlig voksen for mindreårige ungdommer gjennom hele dagen.

FESTDAG: Mange starter nasjonaldagsfeiringen med et glass champagne – og fortsetter alkoholkonsumet utover dagen. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Også i Stavanger er de på alerten i år:

Politiinspektør Kathrine Sæland Rotseth sier til Stavanger Aftenblad at hun la merke til flere berusede voksne rundt barnetoget i fjor enn tidligere år.

Trenden ser de også i Trondheim:

– Det er lett å svare ja på om fylla har blitt mer utbredt de siste 4–5 årene, det er det ingen tvil om, sier stasjonssjef Arve Nortvedt i Trondheim sentrum til VG.

– Hva ser dere?

– Det at barn ser berusede mennesker i forbindelse med feiringen. At de i bunad kaster opp i nærvær av barn, ramler, snubler, og har en unormal adferd som kan virke skremmende. Det var ikke normalt tidligere. Men det er et verdispørsmål mer enn et politiproblem, for vi klarer alltids å håndtere situasjonen.

Arve Nortvedt<-Arve Nortvedt

Stasjonssjef i Trondheim sentrum

At folk fester på kvelden, har han ingenting imot. Men ute i bybildet på dagtid med barn rundt, det er noe annet, mener han:

– Champagnefrokost har vært i Trondheim i alle år, men det har utviklet seg med at man fortsetter å drikke utover dagen. Så beruselsesgraden for noen blir rimelig høy. Og med fridag dagen etterpå kan det hende at enda flere velger å ta den ut.

– Hvordan forbereder politiet seg?

– Vi har en ordinær styrke av det som skjer av oppgaver. I og med at det er fridag er vi forberedt på at det kan bli mer fest og folk på byen på kvelden.

Hva tenker du?Hvordan feirer du 17. mai med stil? aMed bunad og brusbChampagnefrokost, så siestacFlatfyll i finstasendBarnetog og iskrem-overdose

Oslo: Opplever ingen forverring

– Når det gjelder drikking på 17. mai har vi ikke grunnlag for å si at det er mer fyll enn det er i utelivet ellers i året, skriver stabssjef Harald Nilssen ved Oslo politidistrikt i en e-post til VG.

Oslo politidistrikt forbereder seg på vanlig måte til 17. mai, er til stede i byen og samarbeider på vanlig måte med de som arrangerer events.

– Vi har god beredskap og følger nøye med, og har kort responstid. Vi oppfordrer alle til å ta hensyn til hverandre, og ønsker alle en flott nasjonaldag!

– Barnas dag

Ordfører i Oslo, Anne Lindboe (H), sier hun har på følelsen at partyfaktoren er har blitt høyere:

– Nå kan jeg ikke dokumentere om det har skjedd en endring, men jeg føler at vi har tatt champagnekulturen mer ut på gaten.

Anne Lindboe<-Anne Lindboe

Ordfører i Oslo (H)

Hun ber folk tenke på at skal ha en god feiring uansett alder.

– Det er først og fremst barnas dag, og fyll og bråk er ubehagelig for barna våre, sier det tidligere barneombudet. Hun oppfordrer alle – også de som ikke har barn selv – til å skjerme barna.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article