«Tradewife»: Bare tull

4 months ago 41


Det moderne livet er et rotterace. Men det er ingen grunn til å romantisere husmorrollen. Den er heftet med lidelse og ufrihet.

Derfor er det provoserende når unge kvinner, såkalte «trad wives»,heier frem tradisjonelle kjønnsroller i sosiale medier. På TikTok er det nærmere 70 millioner innlegg med emneknaggen «trad wife».

Også enkelte norske kvinner ønsker å bli hjemmeværende husmødre.

En trad wife er en tradisjonell kone. Hun vil at mannen skal tjene penger, sånn at hun kan være hjemme og ta seg av hus, mann og barn.

Ikke bare i småbarnsfasen, men helst livet ut.

Foto: Skjermdump, TikTok

En trad wife kan låte som følger:

«Regel nummer en for en trad wife: En manns hjem er hans slott, så han bør behandles som en konge. Han har en stressende jobb, kanskje jobber han overtid for å forsørge deg og familien. Derfor fortjener han fred (...) Det er din plikt».

Hvem skal fortelle denne kvinnen at hun høres ut som en patriark fra tykkeste landsbygda i Pakistan?

Altså, hvem vil ikke ha mer tid til å bake boller og lese bøker?

Men, om mange nok kvinner fulgte det enkelte kvinner (og menn) løfter frem som selve vinneroppskriften på et godt fungerende samfunn – så er spørsmålet:

Hvem skal ta seg av husmødrene når de havner på sykehuset? Hvem skal utrede dem for endometriose? Hvem skal sågar kjempe for at de skal utredes for endometriose?

Eller hvem skal ta imot barna deres på fødestuen, i skolen, eller i barnehagen?

Hva tenker du?Kunne du vært en «trad-wife»? aAldri i livet!bHøres jo litt behagelig utcDet vet jeg ikke

Det er kanskje «de andre» kvinnene? De som angivelig forsømmer sine gudgitte plikter og guddommelige feminine energi og går ut og tjener penger? Fremfor å oppdra egne barn og behage mannen.

Svaret gir seg selv. Kvinner skal ikke tilbake til kjøkkenbenken!

Selv om husmødre en gang gjorde en uvurderlig innsats. Også i dag gjør kvinner, både arbeidende og ikke, en uvurderlig ubetalt innsats.

Men, kvinner som finner glamour i å være husmor er et nitrist fenomen.

Husmorrollen er en felle.

Vi trenger ikke å se utenfor landets grenser, eller langt tilbake i tid for å forstå hvorfor.

Spør innvandrerkvinnene. Dem som er økonomisk avhengige av og prisgitt mannen. Spør dem hva det betyr for deres frihet til å ta egne valg. Spør dem hva tradisjonelle kjønnsroller forlanger av underdanighet.

Og spør dem hvor mange av dem som har blitt i dårlige ekteskap fordi de ikke eier nålen i veggen.

En mildere versjon av trad wife finner vi også i det tradisjonelle bibelbeltet på Sørlandet. Her finnes det kommuner hvor syv av ti kvinner jobber deltid. Agder er kommunen hvor norske kvinner tjener minst og tar ut mest i kontantstøtte.

Husmødre er de økonomiske taperne hvis han går fra dem, dør eller blir syk.

Det er ikke noe yndig over fremelskingen av husmorrollen. Kvinner som skjønnmaler husmortilværelsen i sosiale medier, er som regel de rike og de privilegerte.

Det er de som står der i sine moderne kjøkken i duse farger med KitchenAid maskin, vindu over oppvaskkummen og kjole som matcher interiøret.

Fenomenet har spredt seg i sosiale medier de siste årene. Omtrent samtidig med at stadig flere gutter og menn har begynt å dyrke hypermaskulinitet. Dette henger nok sammen.

DEN GANG DA: Kvinner som finner glamour i å være husmor er et nitrist fenomen. Husmorrollen er en felle., skriver VGs kommentator. Foto: NTB / NTB

Menn som fremelsker machoismen, altså overdreven maskulinitet og aggressivitet og kvinners underdanighet – trenger underdanige kvinner. De trenger noen de kan «forsørge, beskytte og forsvare».

De «tradisjonelle konene» i Vesten har hvitvasket budskapet, pakket det inn i blonder og brøddeig. Men, innholdet er det samme som vi finner i land og miljøer vi ikke liker å sammenligne oss med.

At en mor og/eller far trapper noe ned i småbarnsfasen kan en forstå. At husmorlivet skal bli en livsstil er bare tull.

Det sagt, når yrkeslivet blir så utmattende at enkelte begynner å drømme om å være hjemme og bli forsørget, så handler det om ulevelige krav.

Ansvaret ligger både hos arbeidsgivere, oss selv og våre virkelige og ikke minst digitale liv. Vi må lære å sette grenser – uten å gi fra oss økonomisk frihet.

Våre formødre har kjempet for hardt for kvinners rett og mulighet til lønnet arbeid. Og med rette. I dag vil de ha snudd seg i graven over trad wives.

Norge er det landet i verden hvor det er best tilrettelagt for både å være mødre og å ha lønnet arbeid.

Vi har betalt svangerskapspermisjon, fødselspenger, barnetrygd, kontantstøtte, gode barnehager, kvotering og diskrimineringsvern som gravide.

Det er fordi Norge trenger kvinnene. Uten kvinner i arbeidslivet stopper Norge. Kvinner står for halvparten av landets velstand og fremgang. Husmorens tid er forbi.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article