Toppe tar grep mot lave fødselstall: - Må gjøre det mer attraktivt

4 months ago 42


Kortversjonen

  • Seksbarnsmor og barneminister Kjersti Toppe er bekymret for lave fødselstall i Norge, og setter snart ned et utvalg for å finne årsaker og tiltak.
  • Toppe mener at mange flere eldre og færre nyfødte vil skape ubalanse mellom generasjonene og endre samfunnet.
  • Sammen med Finanskomitéens leder, Tuva Moflag (Ap), ønsker hun å vise hvor fint det er å få barn, og at det går an å ha krevende jobber og flere barn.
  • Toppe tror på viktigheten av å løfte historien om hverdagslykke med barn og senke kravene for å gjøre småbarnslivet mindre slitsomt.

Hun setter ned et utvalg.

I tillegg inviterer hun VG hjem til firebarnsmor og leder av Finanskomitéen Tuva Moflag (Ap) for å fortelle hvor fint det egentlig er å få barn.

For det har blitt altfor mange ord om alt styret ved å få barn, mener Toppe.

– Jeg tror det er første gang det er satt ned et sånt utvalg for å få vite årsaker og mulige tiltak for å få opp fødselstallet. Flere må lage flere enn to barn. Jeg og Tuva er jo levende eksempler på at det går an å ha flere enn to, sier en bredt smilende Kjersti Toppe.

Ubalanse

Hun er bekymret for at hvis utviklingen fortsetter med 1,4 barn per kvinne, så vil det endre samfunnet vårt.

– Det vil da bli en ubalanse mellom generasjoner. Mange flere eldre, og færre barn som blir født.

Toppe er utdannet lege – og praktiserte i kommunelegestillinger både i Bergen og Bremanger. I tillegg kom politikken, alle fødslene, barneoppdragelsen og alle klesvaskene. I en periode var det i vaskerommet du lettest traff Toppe.

FOLKSOM FORMIDDAG: Barnepolitikk og seriøs samtale mellom Tuva Moflag og Kjersti Toppe. Barna Henny (4), hunden Stella og Gyda (6 md.) er mest opptatt av puslespillbrikkene. Foto: Frank Ertesvåg / VG

På fanget har hun lille Gyda (1/2) – innlånt for anledningen fra Sp-pappa og kommunikasjonsrådgiver Vebjørn Varlid.

Ved siden av sitter Henny (4), utlånt av mamma og seniorrådgiver Amalie Knudsen i BFD – og altså Ap-topp og vertinne Tuva Moflag med hunden Stella på fanget.

– Da vi fikk barn så var Norge langt høyere oppe i antall barnefødsler per innbygger sammenlignet med andre land. Men det har gått nedover. Så hva kan vi gjøre for at flere velger å få flere barn og starter tidligere? spør Toppe.

Gjengen

Vi spør Tuva Moflag, som har fire – og måtte bruke en halv million for å få større bil, vogn og gang med plass til alle skoene, jakkene og hjelmene hjemme på Langhus:

– Hva er det beste med å ha barn?

– Jeg skrev jo en hel kronikk om det. For å sitere meg selv: Det er magisk å ha barn. Det er jo noe med å ha en gjeng da. Du tok jo et bilde av tegningen til datteren min der. Det å ha en flokk er jo fint. Jeg vil ikke peke på en enkelt ting. Men å stå på en sånn barneidrettskamp og være helt idiot, liksom. Det skal man jo kanskje ikke være da, men man blir jo det, beskriver mamma Moflag.

FAMILIEN: Familie på seks skaper liv og leven hjemme hos Tuva Moflag på Langhus i Ski. Hunden Stella i forgrunnen på oppslagstavle med innslag av både jul og påske. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Hun har lovet seksbarnsmamma Kjersti Toppe en omvisning i vaskerommet. Men først:

– Hva er det beste med å være mor til seks, Toppe?

– Det er litt ubeskrivelig da, synes jeg. Det er utrolig kjekt og fint å oppleve. Jeg er jo veldig takknemlig for at jeg får lov å oppleve det. Det er ikke selvsagt, svarer Toppe.

– Viktig for deg å ha en flokk?

– Ja, for meg ble det liksom bare sånn. Det var jo ikke slik at jeg tenkte at jeg skulle ha masse barn da jeg var ung, legger hun til.

«Slutt å syt!»

Hun håndterer samtalen om synkende fødselstall med suveren ro mens lille Gyda på fanget har begynt å smake på husets største puslespill-brikker.

– Begge dere har vist at det går an å ha krevende jobber og få barn. Det krever også en partner som stiller opp?

Toppe svarer:

– Jeg har jo selvsagt en mann som er veldig flink. Dette har litt med holdninger å gjøre, ikke sant? Hvis jeg kom hjem og sa at ååh – det var så hektisk, og jeg må slutte og sånn. Så sa han bare: slutt og syt! Det kler deg ikke. At det er et hus der ikke alt er perfekt – det betyr jo ingenting.

FLERE BARN? Er dere åpne for å få flere barn enn to? spurte VG Martine Heir (30) og Vebjørn Vårlid (33) i gangen på vei ut av huset etter «utlån» av lille Gyda til fotoseanse med barneministeren. – Vi har snakket litt om det. Og så går det litt på tid, da. Vi har jo lyst til å drive karriere begge to, samtidig ønsker vi å følge opp barna våre godt, svarer de nybakte foreldrene. Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Den der følelsen av at du ikke hadde råd til å kjøpe det du absolutt trengte – sånn skal det ikke være i Norge hvis du får flere unger, legger Toppe til.

Etter prat om behovet for store minibusser, lavere barnehagepriser, flytende barnehageopptak og gjenbruk av barneklær – ender samtalen opp der den startet:

Må gjøre det mer attraktivt

– Hva kan enda et utvalg gjøre for å få folk til å lage flere barn?

– Jeg er jo enig i at man løser ikke alt med et utvalg. Men det må være veldig gjennomtenkt når du gjør det. Og dette er veldig gjennomtenkt. Vi må gjøre det mer attraktivt å få barn i Norge. Samtidig er jo dette noe som omhandler samfunnet vårt. Og da mener jeg at det kan bidra i politikkutviklingen, men også om hva som er årsakene til at det fødes færre barn, sier Toppe.

Les også: Forsker om slitne småbarnsforeldre: – Vi må kunne forvente mer av far

– Mange opplever foreldreskapet som slitsomt. Kan det medvirke til de lave fødselstallene?

Jeg mener debatten gir et feil inntrykk. Om dette bidrar til lave fødselstall, kan være ... Jeg tenker vi må slutte å dyrke misnøyen og heller løfte historien om hverdagslykken med barn. Ja, det kan være slitsomt å ha barn. Men det gjør deg uendelig rik på livet. Foreldre setter ofte store krav til hverdagene sine. Å senke kravene kan gjøre småbarnslivet mindre slitsomt, svarer Toppe.

Tiden er kommet for å løfte lille Gyda tilbake til foreldrene Martine Heir (30) og Vebjørn Varlid (33).

VASKEROMMET: Tuva Moflag tok med Kjersti Toppe på en liten omvisning på vaskerommet. Hunden Stella deltok også ivrig. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Deretter en tur ned i kjelleren til Tuva Moflags offentlige vaskerom. Der var det betydelig ryddigere enn sist gang hun viste det frem.

Hva tenker du?Hvorfor får ikke folk i Norge flere barn?aKravet til oppfølging av barn kombinert med krevende jobber og hverdagsliv bremser fødselstallene.bDet er for mye egoisme og syting blant foreldre og potensielle foreldre.cDet er for mange enslige - spesielt menn som er- og forblir barnløse.dDet er blitt stadig mer akseptert at folk ikke vil ha barn.eFolk starter for sent med å forsøke å bli foreldre.

På rekke og rad troner skittentøybeholdere, tørkestativ, vaskemaskin og tørketrommel – i et system som ville fått nasjonalbibliotekaren til å nikke anerkjennende.

– Åh, jeg likte meg så godt på vaskerommet. Var der minst en time daglig, drømmer Toppe tilbake.

Så gjenstår spørsmålet om det inspirerer folk til å lage flere barn.

Read Entire Article