Tenk om dette var slutten på City-eventyret

4 months ago 59


For et lag. For en manager. For et fall det kan bli.

NY POKAL: Pep Guardiola og styreformannen Khaldoon Al Mubarak. Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB
mandag 20. mai kl. 02:04

Og for en norsk spiss.

27 mål på 31 kamper føles nesten litt skuffende etter 36 på 35 kamper i forrige sesong.

Så vilt er det blitt.

At Norge skulle ha toppscoreren i Premier League to sesonger på rad var fullstendig uvirkelig for få år siden, men sammen med Martin Ødegaard har Haaland endret norsk fotballhistorie så raskt at det helt plutselig er blitt naturlig at de to står der blant de aller beste i verden.

Pep Guardiola har endret hele fotballhistorien.

«Få en pasning. Slå en pasning.» Omtrent slik forklarer han sin fotballfilosofi. Så enkelt og så vanskelig.

Et bedre eksempel på dette enn Rodris forløsende scoring mot West Ham er det vanskelig å finne.

Etter 30 pasninger – syv ganger innom midtbanehjertet Rodri – banket spanjolen inn 3–1-målet som for alvor startet tittelfeiringen på Etihad.

«Pasningen forener laget. Fra en spiller til den neste. Alle er med», filosoferer Guardiola i dokumentaren «Take the ball, pass the ball».

Advarslene var mange da han kom til England for åtte år siden: Mange trodde det ville bli verre å lykkes med hans ballbesittende fotball i det høye tempoet i fysisk tøffe Premier League.

Den første sesongen var litt trøblete, Champions League-plassen ble sikret i siste liten. Men derfra er det bare Klopps Liverpool som har rappet et ligagull fra City, seks av syv titler, og Guardiola har snudd opp ned på hvordan man tenker fotball i Premier League.

Pep Guardiola og Erling Braut Haaland. Foto: Molly Darlington / Reuters / NTB

Manageren åpnet for eksempel med å kaste ut den engelske landslagskeeperen Joe Hart, som var god til å stoppe ballen, men for dårlig til å bruke den.

Noen år senere ser man knapt en keeper som ikke leter etter en medspiller før man velger det som i årtier var sett på som den beste løsningen: Få ballen lengst mulig vekk fra eget mål, i håp om at en duell vinnes og angrepsspillet kan starte derfra.

For Guardiola er det som å gi bort det kjæreste han vet om. Ballen skal beholdes, midtbanen skal fylles opp, gjerne med en forsvarsspiller skjøvet frem på midten.

Men det er ikke alt Guardiola kontrollerer: Fortsatt henger det en tung sky over den oljeeide klubben, og det kan bli lyn og torden før året er omme.

Tenk om denne tittelen var slutten på det moderne eventyret om Manchester City . . .

De 115 anklagepunktene fra i fjor (om forhold mellom 2009 og 2018) omtales som langt mer alvorlige enn de som har ført til at mange klubber er fratatt mange poeng. I Citys tilfelle antydes det at både titler og plassen i Premier League kan ryke.

«Hvis de blir funnet skyldige, kunne det knapt vært mer alvorlig. Kan Manchester City bli flyttet ned? Det virker enda mer åpenbart slik sakene til Everton og Nottingham Forest ble håndtert og vurdert (begge fikk poengstraff). Men nå føler jeg at det ikke er noe vits i å si mer før saken kommer opp», uttalte Citys tidligere økonomiske rådgiver Stefan Borson i et intervju 17. mai.

Premier League-topp Richard Masters har uttalt at en avgjørelse vil komme «i nær fremtid». Det snakkes om en høring senere i år.

Inntil videre er Manchester City uskyldige, og – litt for Guardiolas del – er det verdt å minne om at mange konkurrenter har brukt mye mer netto på spillerkjøp de fem siste sesongene, Manchester United nesten dobbelt så mye.

Og uansett hva en domstol skulle komme frem til er City-manageren et fotballgeni.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article