Ta deg sammen, Sigrid!

4 months ago 100


FRIDA MARIE GRANDE, influencer

PMDD NORGE

ENDOMETRIOSEFORENINGEN

Mensen-debatten

Dette har skjedd

  1. Sigrid Bonde Tusvik skrev en kronikk i Dagsavisen om mensen, smerter og «tracking» av syklus. Bonde Tusvik skriver blant annet «Vi må ikke havne der at jenter dropper eksamen hvis den legges til feil tidspunkt i menssyklusen».
  2. Hun skriver også «Til og med manneavisa DN hadde mensensak i helgen, fordi journalist Line Tiller har kommet med en ny bok som heter «Superuka». Her hyller hun kvinners periode mellom menstruasjon og eggløsning».
  3. «Jeg får lyst til å rope høyt: TA DEG SAMMEN, husk hvordan det var før i tiden. Men siden jeg vet det er gammeldags og gir motsatt effekt, strammer jeg heller kjeven og sender mine følsomme tanker dem som virkelig sliter», skrev Sigrid Bonde Tusvik.
  4. «Vi må lære jenter å lytte til kroppens signaler, ikke sjekke kroppens signaler fra en app. Vi må lære døtrene våre at det kan være tungt å være kvinne, men at vi har funnet opp en haug med preparater som kan hjelpe deg å få det lettere», står det i den nevnte kronikken.
  5. Frida Marie Grande, PMDD Norge og Endometrioseforeningen la ut et felles innlegg på Instagram hvor de kritiserer uttalelsene.
  6. I kommentarfeltet svarer Sigrid Bonde Tusvik: «Hm. Jeg trodde jeg skrev det du skriver her? Men da fikk jeg nok ikke fram poenget mitt godt nok. Skal ta meg sammen!»

Kjære Sigrid Bonde Tusvik. Vi anser deg som en av Norges fremste feminister.

I en årrekke har du kjempet for kvinners rettigheter, og for det er vi evig takknemlig.

Nettopp derfor ble vi så skuffet og overrasket over kronikken, «Menseberg-og-dalbane» i Dagsavisen fredag 24. mai.

I suppa av unyanserte og fordummende påstander om kvinner og syklusrelaterte plager, var det vanskelig å forstå hovedbudskapet.

Det vi satt igjen med var en formaning om at de fleste kvinner bør ta seg sammen, eller bruke den rebrandede versjonen din, «sunn fornuft»-kvoten, og ikke snakke for høyt om «hvor hardt det er å være en menstruerende kvinne».

Som om kvinner synes det er fett å måtte snakke om intime detaljer, dele kjipe opplevelser og alt de skammer seg over, i håp om bli sett, trodd og få helsehjelp.

KRITISK: «Det er trist at du antyder at syklustracking er tull, når vi vet at det er et verktøy som er til stor hjelp for å få stilt riktig diagnose hvis man har plager som påvirker livskvaliteten», skriver Frida Marie Grande, PMDD Norge og Endometrioseforeningen. Foto: Privat

De siste årene har det helt klart vært mye snakk om mensen, og det er sikkert flere enn deg som synes det har blitt litt for meget, Sigrid.

Men vi må ikke glemme at det også har skjedd mye mer på kvinnehelsefeltet i Norge enn noen gang nå.

Mye takket være alle de kvinnene som har stått frem i media, snakket om mensen og fortalt om hvor jævlig syklus kan være.

Det er flott at du anerkjenner at kvinner med påviste diagnoser, som endometriose- og PMDD, er syke, har det tøft, og fortjener mye bedre helsehjelp, men trist at du i samme åndedrag bagatelliserer kvinner uten disse diagnosene, som snakker om mensen og syklusplager.

Ingen blir født med en liste over diagnosene de kommer til å få i fremtiden.

I dag tar det i gjennomsnitt over sju år å få påvist både PMDD og endometriose.

Veien dit innebærer motbakke på motbakke for pasienten, en mengde ubesvarte spørsmål og at flere mister muligheten til å ta utdanning, stå i jobb og stifte familie.

For samfunnet fører dette til et tap av milliarder hvert eneste år, for kvinnene et stort tap av livskvalitet.

Din kronikk hjelper ikke.

Du mener at jenter må lære at det kan være tungt å være kvinne, en eldgammel holdning som burde få det til å gå kaldt nedover ryggen til moderne kvinner.

Dette minner alt for mye om lignende utsagn som har ført til at kvinners plager ignoreres over en lav sko, for det skal jo gjøre vondt å være kvinne, sånn er det bare.

Hva tenker du?Tror du det er smart at kvinner tracker syklusen sin? aJa! Viktig med oversikt over syklusen.bNope, man har ikke behov for det.cUsikker

Tankene dine om at vi heller bør lytte til kroppens signaler fremfor å tracke mensen eller sykmelde oss, er også utfordrende å forstå.

Kvinner er ikke en homogen masse uten individuelle forskjeller.

Det er trist at du antyder at syklustracking er tull, når vi vet at det er et verktøy som er til stor hjelp for å få stilt riktig diagnose hvis man har plager som påvirker livskvaliteten.

For hvordan kan vi i det hele tatt forvente at unge jenter og kvinner skal mestre å lytte til kroppens signaler og forstå egen syklus, når ikke engang helsepersonell klarer dette?

Så for all del, kvinner.

Track syklusen deres om dere har plager eller bare ønsker en bedre forståelse av de kroppslige endringene som skjer gjennom syklusen.

Du har helt rett i at alle med en syklus kan få til mye.

Vi har hatt statsministere med mensen og overgangsalder.

Kvinner i alle typer yrker har proppet i seg smertestillende og stilt på jobb.

Mødre har spydd av smerter, og dratt rett på Leo’s Lekeland for å feire barnebursdag.

Er det noe kvinner i alle år har gjort, så er det å ta seg sammen.

Men det betyr ikke at det er sånn det skal være å være kvinne, eller at vi ikke skal kjempe for mer inkludering og tilrettelegging for kvinner.

SMERTEFULLT: «Mødre har spydd av smerter, og dratt rett på Leo’s Lekeland for å feire barnebursdag», skriver Frida Marie Grande, PMDD Norge og Endometrioseforeningen. Foto: iStockphoto

Du glemmer også at mange med en syklus faktisk ikke kan forventes å imøtekomme forkynningen din om at de skal «klare alt».

Syke folk som ikke har fått en diagnose, trenger ikke mer press på at de skal klare alt.

Syklusen vår bør selvsagt ikke være til hinder for å leve et godt og produktivt liv.

Men dessverre er den det for mange.

De trenger ikke en pekefinger etter seg, når de gjør så godt de kan, med de få verktøyene de har.

Du skriver at du får lyst til å rope «TA DEG SAMMEN», når du leser saker om menstruasjon i dag, og at folk må huske hvordan det var før i tiden.

Da vi leste innlegget ditt fikk vi lyst til å rope det samme.

TA DEG SAMMEN, og husk at god helse er et privilegium.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article