Svært bekymret for Helseplattformen: – Folk kommer til å dø

5 months ago 37


Journalsystemet Helseplattformen har fått massiv kritikk etter innføringa ved sjukehusene i Trøndelag. Det har blitt meldt om alvorlige feil og mangler.

Lege Alexander Bergseth Borgen ved sjukehuset i Volda var godt kjent med dette, men hadde likevel et håp om at det ikke var ille.

Nå har han nettopp vært gjennom et to dagers-kurs i Helseplattformen, som etter planen skal innføres i Helse Møre og Romsdal 27. april.

Legen syntes systemet var uoversiktlig, lite intuitivt og at det var null struktur.

Jeg skjønte ikke en dritt av det. Jeg fikk en panikkfølelse. Jeg skjønte ikke at det kunne være så dårlig. De overdrev ikke i Trondheim, det var det jeg skjønte da.

Han ble ordentlig bekymret, og la derfor ut en video på Instagram for å illustrere hvilke følelser han sitter med.

Jeg føler vi taler for døve oppover i systemet, og derfor henvender jeg meg til befolkningen i desperasjon etter å bli hørt, sier Borgen.

Videoen Alexander Bergseth Borgen la ut på Instagram.

  • Nesten hele opposisjonen på Stortinget mener helseminister Ingvild Kjerkol må ta grep og utsette innføringa av Helseplattformen. «– Lite realistisk», svarer hun. Les saken her.

Frykter for pasientenes liv

Det omstridte systemet har vært gjennom flere runder.

17. april skal styret i Helse Møre og Romsdal ta den endelige avgjørelsen på om det er trygt å innføre Helseplattformen som planlagt.

Vi har ansvar for pasientsikkerheten, men vi fratas midlene for å opprettholde og bevare pasientsikkerheten. Det for meg er et paradoks jeg ikke blir god på, sier legen i Volda.

Borgen sier det er få ting som vekker så sterke følelser i ham som Helseplattformen.

Etter å ha prøvd å navigere seg gjennom øvingsoppgaver i det nye systemet, mener han at de får et verktøy som er både dårligere og dyrere.

Trivselen på sykehuset går ned, vår effektivitet går ned, viktig info blir oversett. Dette går ut over de som trenger hjelpen vår på sjukehus. Jeg er overbevist om at folk kommer til å dø som følge av dette.

Alexander Bergseth Borgen, LIS i ortopedi ved sjukehuset i Volda.

– Jeg føler vi vil levere et dårligere helsetilbud. Det er det jeg personlig tenker, sier Alexander Bergseth Borgen, lege i spesialisering i ortopedi ved sjukehuset i Volda.

Foto: Sondre Hafnor

Legen mener de vil levere et dårligere helsetilbud til befolkninga med Helseplattformen, og er alvorlig bekymret.

– Håpet mitt er at hele greia skal skrinlegges. Håpet mitt er at vi bruker de milliardene det krever å få avvikla Helseplattformen, og finne en løsning som faktisk fungerer. Det er det store håpet.

Sa opp stillingen sin

En annen frustrert lege er Bo Martin Johannes Larsson.

Han trivdes godt i jobben på Volda sjukehus, men har sagt opp stillingen sin nettopp på grunn av den planlagte innføringa av Helseplattformen.

Larsson mener både risikoanalysen fra Helse Møre og Romsdal, rapportene til Riksrevisjonen og Helsetilsynet viser at det ikke er et pasientsikkert system.

Lege Bo Martin Johannes Larsson.

Lege Bo Martin Johannes Larsson sa opp stillinga si Volda sjukehus på grunn av Helseplattformen.

Foto: Privat

– Vi på mindre sykehus er redde for belastningen Helseplattformen vil gi.

Han sier systemet vil gi økt arbeidsbelastning, og at det tar tiden fra pasientene. Han frykter også at de vil feilbehandle pasienter.

– Det er derfor jeg ikke vil jobbe med systemet og har sagt opp, sier Larsson.

Helseforetakene svarer

Administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Olav Lødemel, skriver i en e-post at det har blitt satt inn betydelige ressurser det siste året for å rette feil og bedre systemets brukervennlighet.

Han har forståelse for at flere er bekymret for innføringa av det nye systemet, og har respekt for at enkelte medarbeidere ønsker å slutte. Les hele svaret her:

Helse Midt-Norge skriver i en e-post til NRK at:

«Det er etablert en felles prosess for å identifisere- og gjennomføre tiltak for å redusere pasientsikkerhetsrisikoen til et akseptabelt nivå

De skriver at ansatte i Helse Møre og Romsdal også har stått i en høy arbeidsbelastning over tid, og at de tar det på alvor. Les hele svaret her:

– Dritredd

Lege Alexander Bergseth Borgen, som fremdeles jobber på sjukehuset, er klar på hva han synes om at Helseplattformen etter planen skal innføres 27. april:

Vi gleder oss masse, sier Borgen sarkastisk og fortsetter:

Jeg er kjempebekymra. Jeg er dritredd.

Borgen mener politiske partier kan tjene på å fronte skroting av Helseplattformen ved neste valg, og håper det blir tatt grep.

– Folk som lurer på om dette faktisk er så ille som vi skal ha det til; kom til meg. Da kan vi gå inn på øvingssidene til Helseplattformen, så kan de prøve å navigere litt. Da skjønner de at vi ikke overdriver.

Publisert 11.04.2024, kl. 15.04

Read Entire Article