Støre advarer Kina: Vil stoppe støtten til Russlands angrepskrig

5 months ago 44


Jonas Gahr Støre annonserte nye Ukraina-milliarder fra Stortinget tirsdag ettermiddag. Foto: Gisle Oddstad / VG

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) slutter seg til presset mot Kina for å stoppe landets støtte til Russlands krigføring i Ukraina.

onsdag 1. mai kl. 15:53

Kortversjonen

  • Statsminister Jonas Gahr Støre advarer Kina mot å støtte Russlands krigføring i Ukraina. Han slutter seg til kritikken fra Nato og USA.
  • Norge vil øke Ukraina-bidraget til 22 milliarder kroner i 2022.
  • Nato-sjef Jens Stoltenberg har sagt at Kinas støtte er avgjørende for Russlands krig i Ukraina, og at de selger høyteknologi til Russland.

– Vi advarer sterkt Kina mot å bidra til denne angrepskrigen, både direkte og indirekte, sier Støre til VG.

Tirsdag har Støre annonsert at regjeringen vil øke årets Ukraina-bidrag til 22 milliarder kroner. Forslaget vil få bred støtte i Stortinget.

Statsministeren sier at han er helt enig i kritikken som både Nato-sjef Jens Stoltenberg, USAs utenriksminister Antony Blinken, og den tyske forbundskansleren OIaf Scholz har reist mot Kina de siste ukene.

– De budskapene som kommer fra våre ledende allierte, kommer også fra oss i de anledningene vi har til å møte Kina, sier Støre.

I feil selskap

– Vil det komme tydelige advarsler til Kina fra det kommende Nato-toppmøtet i juli?

– Det får vi komme tilbake til. Det viktige er at budskapet blir klart forstått.

Støre legger til at budskapet til Kina også bør være at «vi trenger samarbeid for å oppnå en verden som er stabil og ikke utrygg».

– Og da bør også Kina, både i forhold til sitt eget omdømme og det vi kan forvente av dem, ikke ende opp i feil selskap, sier han.

Selger høyteknologi

Ifølge Nato-sjefen selger Kina høyteknologi til Russland: Halvledere og andre komponenter som kan brukes både sivilt og militært. Stoltenberg sier at Russland importerer 90 prosent av sine mikroprosessorer fra Kina. De brukes til å produsere missiler, stridsvogner og fly

– Russland ville ikke vært i stand til å føre krig i Ukraina uten støtte fra Kina. Det er et faktum, sa Stoltenberg under en seremoni i Berlin torsdag.

Også Blinken, som møtte Kinas president Xi Jinping i Beijing fredag, hadde samme budskap:

– Jeg formidlet vår dype bekymring om at Kina leverer komponenter som styrker Russlands brutale krig mot Ukraina, sa den amerikanske utenriksministeren før han forlot den kinesiske hovedstaden.

HARD TALK: Kinas president Xi Jinping tok imot USAs utenriksminister Antony Blinken fredag. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AFP / NTB

To budskap

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til VG at USA – støttet av Norge – har to budskap til Kina. Han viser til at også USAs finansminister Janet Yellen nylig har besøkt Kina.

– Overordnet er budskapet at alle vil tjene på et godt forhold til Kina, men så er det noe både USA – og vi – er økende bekymret for. Vi misliker deres indirekte støtte til Russlands krig. Vi er ikke kjent med at de leverer våpen til Russland, og det er kineserne opptatt av å si, Men det kan være andre komponenter som de facto støtter Russlands krig, sier han.

Bidrar med oljehandel

Også Ine Eriksen Søreide (H) mener at kritikken mot Kina er betimelig:

– De leverer komponenter og deler som russerne trenger for å bygge våpen og ammunisjon. Kina bidrar også økonomisk ved at de kjøper olje og naturressurser fra Russland, sier hun.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Kina kan jo gjerne mene at de ikke tar side i konflikten, men de gjør jo rent faktisk det når de gir den type støtte – som de vet går til å opprettholde og reprodusere den militære kapasiteten til Russland, sier lederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité til VG.

To budskap

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til VG at USA - støttet av Norge - har to budskap til Kina. Han viser til at også USAs finansminister Janet Yellen nylig har besøkt Kina.

– Overordnet er budskapet at alle vil tjene på et godt forhold til Kina, men så er det noe både USA - og vi - er økende bekymret for. Vi misliker deres indirekte støtte til Russlands krig. Vi er ikke kjent med at de leverer våpen til Russland, og det er kineserne opptatt av å si, Men det kan være andre komponenter som de facto støtter Russlands krig, sier han.

Undervurdert

Professor og Asia-ekspert Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier er aktuell med ny bok om forholdet mellom USA og Kina, «Kampen om verdensmakten».

Han sier at USA og Vesten kan ha undervurdert Kinas rolle i støtten til Russlands krigføring i Ukraina.

– Jeg tror ikke at USA og landets allierte har tatt inn over seg hvilken enorm støtte Kina har gitt til Russland i den krigen som nå raser i Europa, sier Tunsjø til VG.

BOK-AKTUELL: IFS-professor Øystein Tunsjø har skrevet en ny bok om forholdet mellom Kina og USA. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han viser til at de to landene inngikk et strategisk partnerskap da president Putin besøkte Kina bare noen dager før invasjonen i februar 2022.

– Kina har en enorm industriell kapasitet. Man kan vente at noe av den kapasiteten vil bli brukt til å gjenreise Russland militære kapasitet når krigen i Ukraina tar slutt, sier Tunsjø.

Read Entire Article